21.7 C
Athens
March 29, 2024
Image default
MARKETS

Τρίτη σερί πτώση στη Wall Street- «Αγκάθι» η… ανθεκτικότητα

Τρίτη σερί πτώση στη Wall Street- «Αγκάθι» η… ανθεκτικότητα

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα (17/1) οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τα ικανοποιητικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ περιόρισαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει σύντομα την εκστρατεία μείωσης επιτοκίων, με τον Μάρτιο να φαντάζει πλέον ως «θολός» χρονικός ορίζοντας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 94,45 μονάδες ή 0,25% και έκλεισε στις 37.266,67 μονάδες. Αυτή σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για τον δείκτη. Ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,56% στις 4.739,21 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έχασε 0,59% τελειώνοντας τη συνεδρίαση στις 14.855,62 μονάδες.

Ο S&P 500 παραμένει μειωμένος κατά περίπου 1% από το ρεκόρ που έκλεισε τον Ιανουάριο του 2022. Ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς CBOE (εναλλακτικά δείκτης φόβου) αυξήθηκε σε υψηλό δύο μηνών στις 15,40 μονάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο ευαίσθητος στα επιτόκια δείκτης του real estate υποχώρησε κατά 1,9%, ενώ η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση 2% αφού η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων μείωσε τις τιμές των αυτοκινήτων της Model Y στη Γερμανία, μια εβδομάδα μετά τη μείωση των τιμών για ορισμένα μοντέλα της Κίνας.

Ισχυρότερες από το αναμενόμενο ήταν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι ανθεκτικοί στις πιέσεις της ακρίβειας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Νοέμβριο και σημείωσαν άνοδο 0,4% από μήνα σε μήνα, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν υπολογίσει αύξηση 0,4% από μήνα σε μήνα στις λιανικές πωλήσεις και 0,2% εξαιρουμένων των αυτοκινήτων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύτηκε σχεδόν 4 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 4,102%, συνεχίζοντας την άνοδό της από την Τρίτη μετά την προειδοποίηση του διοικητή της Federal Reserve, Christopher Waller, ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να έρθει πιο αργά απ’ ό,τι αναμενόταν. Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 57% ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για μια «περιστροφή» στη νομισματική πολιτική.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ορισμένοι traders έδειξαν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης. Οι μειώσεις της παραγωγής αργού από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου μέχρι το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε ο βασικός παράγοντας σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intemediate ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 16 σεντς ή 0,2% και έκλεισε στα 72,56 δολάρια το βαρέλι, σβήνοντας τις απώλειες της τάξης του 0,4% που κατέγραφε στην αρχή των συναλλαγών. Αντίθετα, το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε πτώση κατά 41 σεντς ή 0,5% και έκλεισε στα 77,88 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας τα κέρδη του 0,2% που κατέγραψε την Τρίτη.

Σε χαμηλό άνω του ενός μήνα υποχώρησε ο χρυσός, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν την απόδοση του δολαρίου και των ομολόγων, κάμπτοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε πτώση 1,2% στα 2.003,89 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Δεκεμβρίου, μετά τις απώλειες της τάξης του 1,3% που σημείωσε χθες. Ανάλογες απώλειες εμφάνισε και το αμερικανικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Φεβρουαρίου για τον χρυσό, αφού έκλεισε 1,2% χαμηλότερα, στα 2.006,5 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Ισχυρές απώλειες για τεχνολογία και αθλητικά είδη στις ευρωαγορές

banks

«Φρένο» στο πτωτικό σερί των ευρωαγορών- «Απορροφήθηκαν» οι πιέσεις

banks

Μικρή άνοδος στις ασιατικές αγορές-Στο επίκεντρο η κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα

banks

Αποτινάσουν το εμπόλεμο κλίμα και «σκαρφαλώνουν» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

banks

Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- «Βουτιά» για τις ιταλικές τράπεζες

banks

BofA: Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές και μετρητά-Στο επίκεντρο τα επιτόκια

banks