14 C
Athens
January 21, 2021
Image default
ECONOMY

Amazon: Κύμα προσλήψεων όσο οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται

Το προσωπικό της Amazon είναι σχεδόν ισάριθμο με τον πληθυσμό της Κύπρου ή του Μαυρίκιου ύστερα από 427.300 φετινές προσλήψεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί παγκοσμίως σε πάνω από το 1,2 εκατομμύρια. Αναμφισβήτητα η πανδημική κρίση έχει ωφελήσει τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τα οικονομικά του αποτελέσματα. Τα έσοδα του αναμένεται να φθάσουν τα 100 δις δολάρια το τέταρτο τρίμηνο αφού είχαν φθάσει τα 96,15 δις δολάρια το προηγούμενο, με άνοδο 37%.

Μετά τον τριπλασιασμό κερδών την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η οικονομική κατάσταση της Amazon αναμένεται να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19 που περιορίζει εκ των πραγμάτων τις μετακινήσεις. Μόνον τις ημέρες των εκπτώσεων και των προσφορών της Black Friday που λαμβάνουν χώρα τέλη Νοεμβρίου, η Amazon αναμένεται να έχει συγκεντρώσει έσοδα 10 δις δολαρίων.

Οπότε όταν οι εργαζόμενοι της Amazon προετοίμαζαν απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε συνολικά 15 χώρες αυτές τις ημέρες, που είναι κρίσιμες στον τζίρο της Amazon, η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει συνολικά μπόνους 500 εκατ. δολαρίων στους υπαλλήλους των ΗΠΑ και της Βρετανίας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Δηλαδή σε εκείνους που απασχολούνται στους χώρους αποθήκευσης των προϊόντων και στην παράδοση των παραγγελιών. Ο Ντέιβ Κλαρκ, αντιπρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων του κολοσσού, ανήγγειλε πως κάθε υπάλληλος πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ θα παραλάβει έκτακτο μπόνους 300 δολαρίων και καθένας που εργάζεται με καθεστώς προσωρινής απασχόλησης θα λάβει 150 δολάρια. Στη Βρετανία, το προσωπικό της Amazon θα εισπράξει 300 και 150 στερλίνες, αντίστοιχα.

Ο κ. Κλαρκ ανέφερε επίσης πως η Amazon έχει δαπανήσει 2,5 δις δολάρια μέσα στο 2020 για την καταβολή «ειδικών μπόνους και κινήτρων» ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων καταβολών του Ιουνίου. Αλλά και τότε εργαζόμενοι του ομίλου είχαν καταφύγει σε διαμαρτυρίες, διεκδικώντας δικαιώματα στην αναρρωτική άδεια και την καλύτερη ενημέρωση για κρούσματα κορωνοϊού στον χώρο εργασίας. Τον Απρίλιο, η Amazon έκλεισε προσωρινά τέσσερις εγκαταστάσεις στη Γαλλία αφού δόθηκε δικαστική εντολή για την βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών.

Αντιδράσεις εργαζομένων παρά τα μπόνους

Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προκαλέσει επανειλημμένως τις αντιδράσεις του προσωπικού για το επίπεδο των αποδοχών αλλά και τη χαλαρότητα στην υγειονομική προστασία τους εν μέσω της πανδημικής κρίσης.  Σύμφωνα με την UNI Global Union, τη φετινή εκπτωτική περίοδο της Black Friday δρομολογήθηκαν κινητοποιήσεις εργαζομένων της Amazon και προμηθευτών της σε τουλάχιστον 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο εκστρατείας «Make Amazon Pay».

Αρχικά η συνδικαλιστική ένωση Verdi είχε διοργανώσει τριήμερη απεργία σε επτά κέντρα διανομής της Amazon στη Γερμανία μετά από ανάλογες ενέργειες που είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Στην ιστοσελίδα της UNI Global Union αναφέρεται πως εργαζόμενοι έκαναν τελικά στάση εργασίας τις πρωινές ώρες σε μονάδες της περιφέρειας Bad Hersfeld στη Γερμανία στις αρχές της εβδομάδας. Επίσης απέργησαν σε αποθήκες της περιοχής San Fernando de Henares της Ισπανίας στις 23 με 24 Νοεμβρίου. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν έξω από πέντε αποθήκες της Amazon στη Βρετανία, σε μια εκ των οποίων εργάζονται 1.500 άτομα και θεωρήθηκε πρόσφατα «ένα από το πιο επικίνδυνα μέρη για να εργαστεί κανείς στη Βρετανία». Στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, επίσης, υπάλληλοι σε προμηθευτή ρούχων του ομίλου πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία. Παρεμφερείς ενέργειες έλαβαν χώρα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Πολωνία, Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία. Τα έκτακτα μπόνους που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν ανακοίνωσε η Κρίστι Χόφμαν, επικεφαλής της UNI Global Union.

Amazon: ένα φαινόμενο στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ

Η Amazon είναι ένας από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που εκ των πραγμάτων ωφελήθηκε από τους περιορισμούς των κυβερνήσεων στις μετακινήσεις λόγω του ιού SARS-CoV-2. Η πανδημία αυτή εικάζεται πως έχει επισπεύσει αλλαγές στο λιανικό εμπόριο σε συμπυκνωμένο χρόνο, οδηγώντας εκατομμύρια καταναλωτές να εξοικειωθούν στις αγορές μέσω Διαδικτύου. Η Amazon είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των αλλαγών, με την ταχεία ανάπτυξή της να αποτελεί φαινόμενο στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι προσλήψεις 427.300 νέων υπαλλήλων έγιναν συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου και αναλογούν σε 1.400 νέους υπαλλήλους την ημέρα, επισημαίνουν οι New York Times.

Θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν φέτος σε όλο το εύρος δραστηριοτήτων της Amazon από τα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Σηάτλ μέχρι την Ινδία ή την Ιταλία, την πρώτη χώρα της Ευρώπης που δέχτηκε βαθύ πλήγμα από την ραγδαία επέκταση του κορωνοϊού πριν ακόμη αντιληφθεί η ανθρωπότητα την έκταση της πανδημίας. Γεγονός είναι, πάντως πως το 85% των 810.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ απασχολούνται στις αποθήκες και τα κέντρα διανομής του ομίλου. Αν και λαμβάνουν 15 δολάρια για κάθε ώρα εργασίας, υψηλότερα από τα 13,19 δολάρια που ισχύουν κατά μέσον όρο στο λιανικό εμπόριο, η αμοιβή αυτή είναι χαμηλότερη από αυτήν που συνηθίζεται σε εργαζόμενους αποθηκευτικών χώρων. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι 100.000 υπάλληλοι προσωρινής απασχόλησης ή οι 500.000 οδηγοί που εργάζονται με συμβάσεις στην Amazon. Το ερώτημα είναι εάν οι προσλήψεις αυτές δημιουργούν περιθώρια για να βελτιώσει τις πρακτικές του ένας εργοδότης τέτοιου βεληνεκούς όπως η Amazon.

-

Related posts

Η IATA καλεί την Ε.Ε να υποστηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

banks

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. -Με απόδοση 3,9% το 10ετές ομόλογο

banks

Κ. Χατζηδάκης: Αποκλείεται η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

banks

ΓΠΚΒ: Δημοσιονομική ισορροπία για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών

banks

Επιστολή Παπαδημούλη προς Λαγκάρντ για την μη πληρωμή των CoCos από τη Πειραιώς

banks

Στα «χέρια» 21 funds ελληνικά «κόκκινα δάνεια», αξίας 60 δισ. ευρώ

banks