11.1 C
Athens
February 28, 2021
Image default
ECONOMY

Citi: «Θετικό ρίσκο» οι πρόωρες εκλογές

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά σε ανάλυσή της η Citi, η οποία πάντως χαρακτηρίζει τις εκλογές «θετικό ρίσκο».

Σύμφωνα με τη Citi, μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ήταν περισσότερο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, αν και θα μπορούσε να διαμορφωθεί με δυσκολία, δεδομένου του κατακερματισμού του κοινοβουλίου.

Η αμερικανική τράπεζα παρατηρεί πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα «επιβίωσε» όπως αναμενόταν, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές. Πλέον, όπως σημειώνει η Citi, ανοίγει ο δρόμος για ακόμη μία κρίσιμη ψηφοφορία, αυτήν για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Κατά τη Citi, παραμένει ασαφές αν η κυβέρνηση θα βρει τους 151 που απαιτούνται για να κυρωθεί η συμφωνία, αν και βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να την υπερψηφίσουν. Όπως τονίζεται στην ανάλυση, εφόσον η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, θα είναι ακόμη μία πολιτική νίκη για τον κ. Τσίπρα, εν όψει των επερχόμενων εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Citi, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη παραμένει στο τραπέζι, καθώς είναι επισφαλής η κυβερνητική πλειοψηφία. Η Citi παρατηρεί εξάλλου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Ν.Δ. να προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 10-12 μονάδες, καθιστώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαβορί για την πρωτιά στην επερχόμενες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Citi παρατηρεί ότι έχει αποκατασταθεί σε έναν βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, με το πραγματικό ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά περίπου 2% το 2018 – τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξησή του από το 2007. Ώθηση στη μεγέθυνση της οικονομίας δίνουν οι εξαγωγές.

Κατά τη Citi, η μεγέθυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν ξεπερνά το 1% και δεν αναμένεται να επιταχυνθεί, λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού. Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο περιοριστική το 2019-2020, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ιδιωτικών δαπανών.

Πάντως, η Citi προειδοποιεί ότι οι δομικές αδυναμίες εξακολουθούν να υφίστανται, με την ανταγωνιστικότητα –παρά τις μεταρρυθμίσεις και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση- να βελτιώνεται λιγότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις σύμφωνα με τη Citi εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά περίπου 65% από το 2007, με την αμερικανική τράπεζα να στέκεται στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και στο σχέδιο της ΤτΕ.

Συνολικά, κατά τη Citi, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, που αποτελούν ουσιαστικά τον κύριο χρηματοδοτικό δίαυλο για την οικονομία. Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή, λόγω των φτωχών δημογραφικών τάσεων. Παράλληλα, όπως τονίζει η Citi, η βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται κυρίως στις πολιτικές αποφάσεις, με την προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα –ακόμη και με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα- να θεωρείται κρίσιμη για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της στο μέλλον.

Related posts

Τι κομίζει ο «Ηρακλής» για τράπεζες και οικονομία

banks

Το Costa Navarino αγόρασε το Hilton -Εφυγαν οι Τούρκοι

banks

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση επενδύσεων και μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Εγκρίθηκε η διάσπαση σε Holding και νέα τράπεζα

banks

Ν. Παπαθανάσης: Κρίσιμη ημέρα αποφάσεων η Παρασκευή για το άνοιγμα της αγοράς

banks

Στα 107,5 δισ ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

banks