8.8 C
Athens
March 30, 2020
Image default
EUROBANK

Eurobank: Ολοκληρώνει στις 23/3 το σχέδιο μετασχηματισμού – Στο 15,9% ο δείκτης NPE το α΄ τρίμηνο 2020
Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15,9%, αναμένεται να ανακοινώσει στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2020 η Eurobank, με την ολοκλήρωση του σχεδίου ταχείας εξυγίανσης του ισολογισμού της που παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2018. Θα γίνει, έτσι, η πρώτη ελληνική τράπεζα που, μέσα στις πρωτόγνωρες τρέχουσες συνθήκες, μειώνει δραστικά το ποσοστό των κόκκινων δανείων και θα μπορεί να εστιαστεί στο βασικό σκοπό της: τη στήριξη των πελατών της και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, σκοπό που αποκτά πρόσθετη βαρύτητα στο περιβάλλον της πανδημικής κρίσης.

Τα βήματα στην πορεία ενός εξαιρετικά απαιτητικού, από ρυθμιστική και επιχειρηματική άποψη, σχεδιασμού εξυγίανσης του ισολογισμού της Eurobank, βαίνουν προς το τέρμα, με τον εταιρικό μετασχηματισμό της Τράπεζας, ο οποίος είχε εξαρχής ανακοινωθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, για την υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στο διάστημα 20 – 23 Μαρτίου 2020:

– Διαχωρίζεται η σημερινή Eurobank Ergasias AE σε δύο νομικά πρόσωπα.

– Το πρώτο από τα δύο, η Τράπεζα EUROBANK-Ergasias A.E., θα μετονομασθεί σε Eurobank-Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε (Eurobank Holding) και δεν θα έχει πια τη μορφή τραπεζικού ιδρύματος, αλλά εταιρείας συμμετοχών. Αυτό το νομικό πρόσωπο, η Eurobank Holding, θα είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία.

– Το δεύτερο, που θα δημιουργηθεί με το νομικό τυπικό της απόσχισης κλάδου, θα είναι τραπεζικό ίδρυμα και θα διενεργεί το σύνολο των τραπεζικών εργασιών, όπως ακριβώς και σήμερα. Τις μετοχές του θα κατέχει κατά 100% η εταιρεία συμμετοχών και η διακριτική επωνυμία θα είναι Τράπεζα Eurobank ΑΕ. (Eurobank).

– Σχεδόν το σύνολο του προσωπικού, τα καταστήματα και όλες οι υποδομές που σχετίζονται με τραπεζικές εργασίες μεταφέρονται στο νέο νομικό πρόσωπο, την Τράπεζα Eurobank ΑΕ. 

– Τα δύο νομικά πρόσωπα θα έχουν ακριβώς το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο και την ίδια Διοίκηση.

– Στο πλαίσιο αυτό, η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακαλέσει την υφιστάμενη τραπεζική άδεια από την Eurobank Ergasias και θα αδειοδοτήσει την Τράπεζα Eurobank.

Καμία επίπτωση από τις αλλαγές για πελάτες και μετόχους

Οι αλλαγές αυτές δεν θα έχουν καμία πρακτική επίδραση στις σχέσεις, τις συναλλαγές και τα οικονομικά δεδομένα των πελατών και των μετόχων της Τράπεζας. Οι πελάτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται ακριβώς όπως και σήμερα και θα δουν μόνο μια σταδιακή αλλαγή στα λογότυπα των εγγράφων. Οι μέτοχοι της Τράπεζας διατηρούν όλα τα προνόμια και τα δικαιώματά τους και καμία αλλαγή στα οικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν τους μετόχους δεν επέρχεται εξαιτίας του εταιρικού μετασχηματισμού. 

Οι παραπάνω ενέργειες έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών (ΕΚΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης, Χρηματιστήριο, κ.λπ). Ημερομηνία αλλαγής της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου στα συστήματα του ΧΑ για την Eurobank Holding ορισθεί η 24/3/2020. 

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός που υλοποιήθηκε από τη Eurobank περιελάμβανε κατά σειρά:

– τη συγχώνευση με τη Grivalia 

– την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar (2,5 δις. ευρώ) και τη συμφωνία με την Pimco για την πώληση μέρους των mezzanine και junior τίτλων της 

– την τιτλοποίηση Cairo (7,5 δις. ευρώ), η οποία ήταν η πρώτη που εντάχθηκε στο σχέδιο Ηρακλής και εγκρίθηκε η μηδενική στάθμισή της στα risk weighted assets της Τράπεζας 

– και η συμφωνία με τη doValue για την πώληση της θυγατρικής FPS και μέρους των mezzanine και junior τίτλων του Cairo. 

Το τελευταίο βήμα αυτού του σχεδιασμού αποτελεί ο εταιρικός μετασχηματισμός που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 23 Μαρτίου. 

Όπως είχε επισημάνει η Διοίκηση της Eurobank στη γενική συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε το σχέδιο μετασχηματισμού, οι ενέργειές της έχουν ένα και μόνο στόχο. Να θωρακίσουν με κάθε δυνατό τρόπο και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο τη Eurobank ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας αναπτυξιακής πορείας, αλλά και μιας πιθανής αρνητικής συγκυρίας. Οι συγκυρίες οδηγούν στη δεύτερη εκδοχή. Χάρη στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, η Τράπεζα έχει αυξημένη δυνατότητα να στηρίξει τους πελάτες της και την ελληνική οικονομία μπροστά στην πρωτόγνωρη πρόκληση της πανδημικής κρίσης. 

Related posts

Χρυσή ισορροπία για τους πλειστηριασμούς αναζητούν οι τράπεζες

banks

Η Eurobank στη νέα εποχή “Open Banking” για τις Ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

banks

Eurobank: Ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την Bravo Strategies

banks

Eurobank: Αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα για το mega deal

banks

Προκήρυξη 8ου κύκλου Προγράμματος egg – enter•grοw•go

banks

Eurobank: Όλες οι πληροφορίες σε μια οθόνη με την υπηρεσία Account Aggregation

banks

Leave a Comment