24.6 C
Athens
August 8, 2020
Image default
COVER STORY

Fed: Ο φόβος για τον ισολογισμό των 4 τρισ. $ (!)

Οι χειρότεροι φόβοι της Wall Street για τη συμπίεση χρηματοδότησης του τέλους του έτους δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, χάρη σε μεγάλο βαθμό από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής πλήρωσε στην αγορά για να εξασφαλίσει ότι όλα θα πηγαίνουν καλά.

Το ερώτημα τώρα όμως είναι ότι θα χρειαστεί να αποσύρει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από τις καθημερινές της πράξεις ρευστότητας στην αγορά των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για συμφωνίες επαναγοράς ή repos – αφού κατέστη δεσπόζουσα εταιρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

“Οι πράξεις repos είναι μια βοήθεια, αλλά η πληγή δεν θεραπεύεται πλήρως”, δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, στρατηγικός επιτόκιο στην TD Securities.

Η Fed της Νέας Υόρκης άρχισε να εισφέρει δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην αγορά repos στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν μια συρροή γεγονότων έστειλε το κόστος των ολονύκτιων δανείων ύψους 10%, περισσότερο από τέσσερις φορές το επιτόκιο της Fed την εποχή εκείνη.

Ένα μήνα αργότερα, η Fed προχώρησε να επεκτείνει τον ισολογισμό της – και να αυξήσει το επίπεδο των αποθεματικών – καταργώντας 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στους λογαριασμούς του Δημοσίου ΗΠΑ.

Η Fed θα συνεχίσει να αντλεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ την ημέρα στην αγορά repo τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η ικανότητά του να βγει από την αγορά repos μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η κεντρική τράπεζα για να κάνει τον ισολογισμό αρκετά μεγάλο ώστε να υπάρχει επαρκές αποθεματικό στο τραπεζικό σύστημα – και οι πράξεις repos να μην χρειάζονται πλέον.

“Μου φαίνεται αδιανόητο ότι η Fed θα μπορέσει να σταματήσει τις πράξεις repos μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου”, δήλωσε ο Mark Cabana, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στη Bank of America Merrill Lynch.

Το πρακτικο της συνάντησης της Fed, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι οι αγορες της αναμένεται να μειωθούν σταδιακά μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι υπάλληλοι δήλωσαν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να προσφέρει ορισμένες επαναληπτικές πράξεις τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, όταν οι πληρωμές φόρων θα μπορούσαν να μειώσουν το επίπεδο των αποθεματικών.

Μια άλλη πρόκληση για τους αξιωματούχους της Fed: να αποφασίσουν πόσο μεγάλο είναι ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος είναι σήμερα περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

“Υπάρχουν άνθρωποι στη Fed που προτιμούν τον μικρότερο δυνατό ισολογισμό και απλά δεν γνωρίζουμε πόσο έχουν εξελιχθεί οι απόψεις τους”, δήλωσε ο Lou Crandall, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP, μιας ερευνητικής εταιρείας.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ομολογα του Δημοσίου στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 με στόχο την αποκατάσταση των αποθεμάτων πάνω από το επίπεδο που παρατηρήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν μειώθηκαν κάτω από τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η δημιουργία αποθεματικών ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα έδινε ένα περιθώριο ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια περιόδων στενής ρευστότητας, δήλωσε ο Joseph Abate, υπ. στρατηγικής για την Barclays. Η κατοχή έως και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά θα μπορούσε να προσφέρει ένα μεγαλύτερο περιθώριο και να μειώσει την πιθανότητα μεταβλητότητας στις βραχυπρόθεσμες αγορές δανεισμού, ανάλογα με το ποια είναι η ζήτηση για αποθεματικά, είπε.

Ορισμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες παροτρύνουν τη Fed να παραμείνει μόνιμα εμπλεκόμενη μέσω μιας μόνιμης διευκόλυνσης repo, η οποία θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να προβαίνουν σε εμπορικές συναλλαγές με μετρητά. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να συζητούν το ζήτημα σε μελλοντικές συναντήσεις, όπως έδειξαν τα πρακτικά της Παρασκευής.

Ο Thomas Barkin, δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτός από μια μόνιμη συμφωνία επαναγοράς, οι μακροπρόθεσμες διορθώσεις για την παροχή περισσότερης ρευστότητας στις χρηματαγορές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσαρμογή των κανονισμών ρευστότητας και τον περιορισμό άλλων προγραμμάτων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποθεματικά, .

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στις προσφορές επαναγοράς, προκειμένου να αποτρέψουν τις αγορές από την προσωρινή υποστήριξη. Οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να μειώσουν τη συχνότητα ή το μέγεθος των προσφορών επαναγοράς μετά τον Ιανουάριο και να τους φέρουν πίσω σε περιόδους αναμενόμενου στρες, δήλωσε ο Abate.

Ένα ζήτημα είναι ότι η Fed επιτρέπει στους αντιπροσώπους να δανείζονται μετρητά με φθηνότερο επιτόκιο από ό, τι είναι διαθέσιμο από άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, γεγονός που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δανειστούν στην ιδιωτική αγορά που χρησιμοποίησαν πριν αρχίσει να παρεμβαίνει η Fed, δήλωσε ο Goldberg.

Related posts

Goldman Sachs:Πόσο χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα Ντράγκι

banks

Ο παραλίγο «μαύρος» Σεπτέμβρης που πέρασε στα ψιλά…

banks

Η Ιταλία χαίρει μιας σπάνιας στιγμής τραπεζικής ευδαιμονίας

banks

«Χρυσές δουλειές» για τις bad banks της Τουρκίας

banks

KBW: Γιατί μειώνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

banks

S&P Global Market Intelligence: Οι τιτλοποιήσεις παραμένουν στο τραπέζι για την Ιταλία, αλλά όχι τόσο για την Ελλάδα

banks