15.1 C
Athens
November 24, 2020
Image default
BUSINESS

Frigoglass: Πτώση τζίρου 37% – «Ασπίδα» 59 εκατ. ευρώ ταμείο και 21 εκατ. ευρώ πιστωτικές γραμμές

Μείωση πωλήσεων κατά 37% εμφάνισε η Frigoglass στο γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας παρέμειναν αισθητές σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, παρά τη σχετική βελτίωση που καταγράφηκε σε σχέση με την κατά 55% μείωση του β’ τριμήνου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε βελτίωση της ζήτησης στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης σε Ευρώπη και Αφρική, καθώς και γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία, έναντι του προηγούμενου τριμήνου ενώ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες διατήρησης της ρευστότητας, μέσω του περιορισμού των κεφαλαιακών δαπανών, της εξοικονόμησης κόστους και της αποτελεσματικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Διαθέτει πάντως επαρκή ρευστότητα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, στα 59 εκατ. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα και 21 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοοικονομικών εξόδων και αναγκών κεφαλαίου κίνησης

Ο Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε ότι οι τάσεις βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά το μερικό άνοιγμα των καναλιών διανομής της άμεσης κατανάλωσης σε αρκετές από τις αγορές του ομίλου, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι αισθητές και στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Ενώ ήδη επιβάλλονται νέοι περιορισμοί λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο όμιλος συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της δραστηριότητάς μας. 

Με βάση τα στοιχεία της Frigoglass οι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 36,8%, στα 61,1 εκατ. ευρώ, το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 48,3%, στα 12,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 24,1% σε 7,3 εκατ. ευρώ. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 60,8% στα 6,3 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 10,3%, από 16,6% πέρυσι. 

Οι ζημίες της Frigoglass ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι και επηρεάστηκαν από τις δαπάνες απομείωσης που σχετίζονται με τη δραστηριότητα στη Νότια Αφρική και το κόστος αναδιάρθρωσης ύψους 0,2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις υπαλλήλων. 

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με 26,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, αποτυπώνοντας το χαμηλότερο EBITDA και τη μείωση των δεδουλευμένων εξόδων. Οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη μείωση του καθαρού κεφαλαίου κίνησης κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων, καθώς και των χαμηλότερων κεφαλαιακών δαπανών. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 259,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 225,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις

Με βάση τις προβλέψεις τα αποτελέσματα του έτους αναμλενεται να επηρεαστούν σημαντικά. Συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η συγκριτική βάση είναι υψηλή, καθώς τα περυσινά αποτελέσματα ενισχύθηκαν από μία μεγάλη παραγγελία ενός πελάτη του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης. Οι πρωτοβουλίες περιορισμού κόστους θα συνεχιστούν το τέταρτο τρίμηνο, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των ελεγχόμενων εξόδων όπως του κόστους μισθοδοσίας, επαγγελματικών ταξιδιών, των αμοιβών τρίτων και μάρκετινγκ. Η προσπάθεια διατήρησης της ρευστότητας θα ενισχυθεί επίσης περαιτέρω μέσω του προσεκτικού ελέγχου των κεφαλαιακών δαπανών, με τις ετήσιες επενδύσεις να μην υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου η κρίση έχει δημιουργήσει την ευκαιρία να εμβαθυνθεί η πελατοκεντρική προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγονται στην αγορά νέα ψυγεία που καλύπτουν τις ανάγκες των στρατηγικών εταίρων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και στα κανάλια διανομής. Επίσης, αναφορικά με τον κλάδο της Υαλουργίας, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών στη Δυτική Αφρική έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και η ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κλιβάνου στη Νιγηρία μετατέθηκε για το 2021, εκτιμάται ότι οι προοπτικές της αγοράς γυάλινων φιαλών είναι μακροπρόθεσμα θετικές στην περιοχή, ιδίως στη Νιγηρία.

-

Related posts

Πτώση έως και 50% της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βλέπουν οι αναλυτές για το β΄ τρίμηνο

banks

Στρατηγικός επενδυτής η Sterner Stenhus στην Pasal

banks

Ιδιωτικοποιήσεις: Εσοδα – ρεκόρ 2,4 δισ. το 2020 αλλά με… αστερίσκους

banks

Hard Rock: «Κατεβαίνουμε» μόνοι μας στο Ελληνικό

banks

ΕΛΤΑ: Επιπλέον μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πελατών

banks

Πετρόπουλος: Πτώση 27,5% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

banks