12.4 C
Athens
December 1, 2020
Image default
BUSINESS

Lamda Development: Πόσο στοιχίζει το lockdown

Ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη δραστηριότητα της, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τις εισηγμένες εταιρείες παρχείχε η Lamda Development επαναλαμβάνοντας εν πολλοίς τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει την εξαμηνιαία της έκθεση.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η διοίκηση, η συνολική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία του ομίλου για το β’ εξάμηνο του έτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Ειδικά για το β’ εξάμηνο η κυβέρνηση επέκτεινε το μέτρο της μείωσης των μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών κυρίως στο χώρο της εστίασης και του πολιτισμού. 

Η μηνιαία επίπτωση στα έσοδα του ομίλου από τις συγκεκριμένες μειώσεις ανέρχεται στο ποσό των 250 χιλ. ευρώ περίπου. Μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και της φορολογικής επίπτωσης το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 160 χιλ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης ανεστάλη η λειτουργία των τριών Εμπορικών Κέντρων του Ομίλου στις 13.03.2020 μέχρι και την 17.05.2020. Επιπλέον οι συνεργάτες καταστηματάρχες/ μισθωτές, κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο 2020 απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος. Πέραν και πάνω των προβλεπομένων, ο όμιλος αποφάσισε να παράσχει επιπλέον έκπτωση 30%, ήτοι συνολική έκπτωση ύψους 70%, επί του αρχικού συνολικού μισθώματος αποκλειστικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο 2020.

Επιπροσθέτως, ο όμιλος απώλεσε για το χρονικό διάστημα από 13.03.2020 μέχρι και την 17.05.2020 (οπότε τα εμπορικά του κέντρα ήταν κλειστά), εξολοκλήρου τα έσοδα από την εκμετάλλευση των αντίστοιχων σταθμών αυτοκινήτων, καθώς και τα έσοδα από την διαφημιστική εκμετάλλευσή χώρων των εμπορικών κέντρων αλλά και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών.

Ακολούθως, ο όμιλος ως μισθωτής του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Κέντρου «Mediterranean Cosmos» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, έλαβε μείωση του σταθερού μέρους του οφειλόμενου μισθώματος για την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, ποσού 480 χιλ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω νομοθετικών παρεμβάσεων, καθώς επίσης και των αποφάσεων του ομίλου σχετικά με την παροχή πρόσθετης έκπτωσης 30% έχει πλήρως αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για την περίοδο από 01.01.2020 έως 30.06.2020.

Ειδικότερα, το συνολικό EBITDA των τριών Εμπορικών Κέντρων την συγκεκριμένη περίοδο παρουσίασε μείωση κατά 12,5 εκατ. ευρώ περίπου. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα δικαιώματα μειοψηφίας που αναλογούν στο EBITDA και τη επίπτωση του φόρου εισοδήματος η συνολική επίπτωση στην Καθαρή Αξία του Ενεργητικού ανήλθε στο ποσό των 7,9 εκατ. περίπου.

Επίσης σημειώνεται ότι η εταιρεία προέβη την 24η Ιουλίου 2020 σε αποπληρωμή του συνόλου του ανεξόφλητου κεφαλαίου του ομολογιακού της δανείου ποσού 81,1 εκατ. ευρώ και του συνόλου των αναλογούντων τόκων, καθόσον η υποχρέωση αυτή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την έκδοση του Εταιρικού Ομολόγου ύψους 320 εκατ. ευρώ με δημόσια προσφορά και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία της Οργανωμένης Αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

-

Related posts

Tράπεζα Πειραιώς: Άνω των 4 δισ. οι προσφορές των επενδυτών για το ομόλογο

banks

«Πράσινο φως» στην εξαγορά του Alpha από Motor Oil και Δ. Κοντομηνά

banks

Βαρβαρέσος: Από 20/3 η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης

banks

Ευ. Μυτιληναίος: Η συνταγή για success stories στο ελληνικό επιχειρείν 

banks

Μicrosoft: Ρεκόρ νέων Fast Track χρηστών τον Μάρτιο 2020

banks

HFSP: Ενίσχυση της ερευνήτριας του ΙΤΕ καθ. Ηλέκτρας Γκιζελή

banks