13.7 C
Athens
January 23, 2021
Image default
ECONOMY

Talk of the market: Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Εν αναμονή οριστικοποίησης του μεσοπρόθεσμου μηχανισμού στήριξης των μελών της ΕΕ και των ανακοινώσεων της Κομισιόν, οι πληροφορίες που διαρρέουν για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρουν ότι θα υποστηρίζει χρηματοδοτήσεις και δάνεια έναντι δεσμεύσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Oι προσδοκίες, που τροφοδοτούν την ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έδωσαν χθες μια καλή αφορμή για αντίδραση των τραπεζικών μετοχών από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μένει να επιβεβαιωθεί η διάρκεια της κίνησης ενόψει του rebalancing του MSCI την Παρασκευή.

Στρατηγικούς κακοπληρωτές ψάχνει το επιτελείο της κυβέρνησης σε υποθέσεις που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατsέλη, τις οποίες περνά από διπλό κόσκινο. Όσων οι υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί θα κληθούν σε νέο ηλεκτρονικό έλεγχο δικαιολογητικών σε ειδική πλατφόρμα, με το υπουργείο Δικαιοσύνης που φέρεται να έχει τον έλεγχο αυτού του σχεδίου, να προωθεί διασταυρώσεις μέσω Taxis και άλλων βάσεων δεδομένων. Ως αποτέλεσμα θα επεναπροσδιοριστούν ημερομηνίες δικάσιμων ενώ χωρίς προστασία θα μείνουν όσοι έχουν κάνει αίτηση χωρίς να πληρούν τα κριτήρια. 

Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ για την οριστικοποίηση των υποψηφίων επενδυτών που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κατατέθηκαν 9 υποψηφιότητες ενώ παράλληλες διαπραγματεύσεις διεξάγονται με την ιταλική ΕΝΙ, μέτοχο της ΖeniΘ, για την πώληση του 49% που κατέχει στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον επενδυτή που θα αναδείξει ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Με αυξημένα έσοδα κατά 31,8% και καθαρά κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ  ενισχυμένα κατά 169% έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2020 για την ΕΧΑΕ, που προβλέπει μείωση του ποσοστού αύξησης των κερδών στα επόμενα τρίμηνα αφού και τα μεγέθη της αγοράς στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης.

Την περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων δανεισμού του πέτυχε ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ, προχωρώντας σε αναχρηματοδότηση δύο κοινοπρακτικών δανείων με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ για το 2020. 

Στη σύναψη συμφωνίας για την πραγματοποίηση επένδυσης στην εταιρεία Agro Apps, η οποία εδρεύει στην Θεσσαλονίκη προχώρησε η Space Hellas. Σημειώνεται ότι η AgroApps ιδρύθηκε το 2015, με στόχο να προσφέρει ψηφιακές λύσεις για τον αγροτικό τομέα. Ουσιαστικά επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και μοντέλα ανάπτυξης καλλιεργειών. 

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ζητά ένταξη της μπύρας – που έχει μερίδιο 70% στην εστίαση – στον χαμηλό ΦΠΑ. Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της η εποχικότητα της κατανάλωσης έχει ως αποτέλεσμα στο πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου, να πραγματοποιείται το 60-70% του ετήσιου τζίρου των ζυθοποιών, που ζητούν στήριξη καθώς συντηρούν πάνω από 35.000 έμμεσες και περίπου 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ συνδέονται και με τον πρωτογενή τομέα.

Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου θα συναντηθεί με το Δ.Σ. του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης.

-

Related posts

ΗΠΑ: Κλείσιμο με μικτές τάσεις στη Wall Street

banks

ΕΥ: Ελκυστική η Ελλάδα για 7 στους 10 επενδυτές

banks

Οι Έλληνες πληρώνουν τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωζώνη

banks

ΠΟΕΕΤ: Να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ για Επισιτισμό-Τουρισμό

banks

ΜμΕ: Η πανδημία του κορωνοϊου «βύθισε» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

banks

Ταμείο Ανάκαμψης: Αρχίζουν οι συζητήσεις για τα εθνικά σχέδια, παρά τις αντιρρήσεις

banks