13.8 C
Athens
December 5, 2020
Image default
ECONOMY

Talk of the market: Το δεύτερο lockdown δημιουργεί ανησυχίες

Το δεύτερο lockdown του 2020 δημιουργεί ανησυχίες, καθώς οι επιχειρήσεις μετρούν ήδη σημαντικές απώλειες τόσο από το lockdown του περασμένου Απριλίου όσο και από την πτώση της κατανάλωσης, που επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα – ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ – ώστε να στηριχθεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ακόμη και στο χειρότερο σενάριο. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και αυτά που θα ακολουθήσουν σήμερα βασίζονται σε τέσσερις άξονες, τον εργαζόμενο, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και τη μείωση των ενοικίων.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω θα πρέπει να αναμένεται αναθεώρηση της πρόβλεψης της κυβέρνησης για ύφεση 8% φέτος.

Εντωμεταξύ, το ελληνικό δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,312 δισ. ευρώ (λόγος κάλυψης 2,10 φορές έναντι 2,15 φορές τον Οκτώβριο) για επιτόκιο -0,20% ή -4 μονάδες βάσης από την προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δεχτεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ σήμερα, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε 1 δισ. ευρώ.

Στις αγορές το κλίμα είναι σε γενικές γραμμές θετικό εν αναμονή της ολοκλήρωσης της καταμέτρησης των ψήφων και της ανάδειξης νέου προέδρου στις ΗΠΑΤο ελληνικό χρηματιστήριο, που ακολούθησε χθες, χάρης στην ενεργοποίηση αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές, σήμερα αποστασιοποιείται καθώς στο κάδρο μπαίνει και το νέο lockdown…

Νέο πλαίσιο που θα προωθεί διασυνοριακά deals τραπεζών φέρεται να κυοφορεί η ΕΚΤ. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των παρενεργειών της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία και η μείωση του συστημικού κινδύνου. 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου εγκαινίασε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που αφορά στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας της EBRD για τη διασύνδεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τοπικούς συμβούλους για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την πρόσβαση σε τεχνογνωσία που θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν.

Ο Μytilineos ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 414 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, EBITDA 89,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 32,5 εκατ. ευρώ. Σε εννεαμηνιαία βάση ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,341 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 234,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 102 εκατ. ευρώ.

Το ΕΛΠΕ παίρνουν σήμερα σκυτάλη ανακοινώνοντας αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. 

Μια μια οι εισηγμένες εταιρείες ανταποκρινόμενες σε αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνουν τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στη δραστηριότητα τους.

Η Γρ. Σαράντης ενημερώνει σχετικά το επενδυτικό κοινό ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας της. Σημειώνεται επίσης ότι η απόδοση που παρουσίασε ο όμιλος κατά το α’ εξάμηνο του 2020 οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ζήτηση, σε ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή του σε κατηγορίες που σχετίζονται με την προσωπική υγιεινή, την υγεία και την οικιακή φροντίδα. Επίσης το βασικό κανάλι δραστηριοποίησης του ομίλου είναι το κανάλι της ευρείας διανομής που καταγράφει υψηλές επιδόσεις. Μέσω αυτού του καναλιού πραγματοποίει περίπου το 90% των συνολικών πωλήσεών του. Σημειώνεται ότι ο όμιλος εμφάνισε στο εννεάμηνο πωλήσεις 286,5 εκατ. ευρώ ( 7,4%), EBITDA 45,5 εκατ. ευρώ ( 28,6%) και EBIT 36,2 εκατ. ευρώ ( 33%).

-

Related posts

Οι ελληνικές τράπεζες σε αναζήτηση ρευστότητας από την ΕΚΤ

banks

ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2019

banks

ΤτΕ: Τι αύξησε τη ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

banks

Με ηχηρές απουσίες ξεκινά το Φόρουμ του Νταβός – Απόντες Τραμπ, Μακρόν, παρούσα η Μέρκελ

banks

Δεκάδες προσλήψεις, εκτός ΑΣΕΠ, σε εταιρείες ενέργειας

banks

Αυθαίρετα: Έρχεται νέα μόνιμου χαρακτήρα ρύθμιση

banks