21.2 C
Athens
May 30, 2020
Image default
WORLD

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

***ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, μια πηγή από τους Πρασίνους δήλωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα ψηφοφορία, αλλά μια συζήτηση.

«Σήμερα η Ομάδα των Πρασίνων / ΕΕΣ θα αποφασίσει αν θα διερευνήσει ή όχι τη δυνατότητα να ξεκινήσει συνομιλίες με το κίνημα Πέντε Αστέρων», ανέφερε η πηγή.

///

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

///

Προτού ξεκινήσετε την ανάγνωση του The Capitals σήμερα, ρίξτε μια ματιά στο πιθανό χρονοδιάγραμμα των ακροάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους ορισθέντες Επιτρόπους, το οποίο κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες. Πλήρης επιβεβαίωση θα υπάρξει την Πέμπτη.

Επίσης, δείτε το νέο υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.

(Lorenzo Mannelli – Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Armelle Douaud – Αναπληρωτής Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, εξωτερικές υποθέσεις, Barbara Assi – Βοηθός του Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Helene Aubeneau – Βοηθός του Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Marco Canaparo – Σύμβουλος (Συμβούλιο), Fabrizia Panzetti – Advisor (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Michael Weiss – Νομικός Σύμβουλος, Luca Nitiffi – Πολιτικός Σύμβουλος του Προέδρου, Matea Juretic – Βοηθός).

///

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ / ΡΩΜΗ

Οι Πράσινοι ψηφίζουν σήμερα για τα Πέντε Αστέρια. Η ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αναβάλει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το αν θα δεχθεί σήμερα το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας μεταξύ των τάξεών του. Η ψηφοφορία αναμενόταν χθες (17 Σεπτεμβρίου) στο Στρασβούργο, αλλά πηγές ανέφεραν ότι η ομάδα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για συζήτηση.

Πηγές από την ομάδα ανέφεραν στη EURACTIV στο Στρασβούργο ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο σήμερα δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή, πρέπει να κάνει σαφή τα πράγματα σχετικά με τους δεσμούς του με την ακροδεξιά και τη μετανάστευση. «Εργάζονταν με τον Σαλβίνι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες», ανέφεραν πηγές. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, Gerardo Fortuna / EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία πάει για νέες εκλογές. Η Ισπανία θα διεξαγάγει νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, μετά την αποτυχία του Pedro Sánchez να κερδίσει την υποστήριξη των αριστερών Unidas Podemos την Τρίτη (17 Σεπτεμβρίου). Ο πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε ούτε και να αποκτήσει την αποχή των συντηρητικών του Partido Popular (PP) και των φιλελεύθερων-κεντρώων Ciudadanos, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

«Προσπάθησα με κάθε τρόπο» να διαμορφώσω ένα «μετριοπαθές» υπουργικό συμβούλιο, αλλά «ήταν αδύνατο», δήλωσε ο Sánchez.

Η απόφαση του βασιλιά Φελίπε VI της Ισπανίας ήρθε ως αποτέλεσμα του πολιτικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα από τις εκλογές της 28ης Απριλίου, στις οποίες κέρδισε το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του Σάντσεζ αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσει μόνο του.

Οι αναλυτές υποδεικνύουν ότι η αποτυχία αποτελεί επίσης συνέπεια μιας «μονομαχίας των εγώ» μεταξύ του πρωθυπουργού Sánchez και του ηγέτη των Podemos, Pablo Iglesias, δύο ισχυρών προσωπικοτήτων που σύμφωνα με ορισμένες πηγές του κοινοβουλίου «μισούν ο ένας τον άλλον». (Fernando Heller, EuroEFE.EURACTIV.es)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δεν υπάρχει τέλος στην απαγόρευση. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) απέρριψε τα αιτήματα του κόμματος της να τερματίσει την απαγόρευση εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Η Μέρκελ δήλωσε στο Βερολίνο την Τρίτη (17 Σεπτεμβρίου) ότι δεν το θεωρεί «απαραίτητη προϋπόθεση για αλλαγή στάσης εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι η κρίση στην περιοχή απαιτεί διπλωματική λύση. Η θέση της Μέρκελ γίνεται αντιληπτή ως προσπάθεια να αποφευχθεί η ένταση με τον εταίρο στο συνασπισμό, SPD. (Claire Stam, EURACTIV.de)

ΧΑΓΗ

Η Ευρωβουλή είναι απαραίτητη. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στέφ Μπλοκ επισκέφθηκε το Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, David Sassoli, με Ολλανδούς ευρωβουλευτές, με την κεντροδεξιά ευρωβουλευτή Mairead McGuinness (EPP) και τον υποψήφιο για αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Frans Timmermans.

Πηγές ανέφεραν στη EURACTIV.com στο Στρασβούργο ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να «ενισχυθεί» η επαφή και να εμπλακεί καλύτερα με το νέο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Το βάρος της Ευρωβουλής έχει το ίδιο βάρος με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε έναν τριμερή διάλογο, η εστίαση μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αρκεί για μια χώρα με το μέγεθος της Ολλανδίας», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Προχωρώντας μπροστά. Ο υποψήφιος Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας της Πολωνίας, Janusz Wojciechowski, θα ξεκινήσει νωρίς στις ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη δική του να αναμένεται για την 1η Οκτωβρίου ενώπιον των επιτροπών AGRI και ENVI. Μετά από διακομματικές συνομιλίες με Πολωνούς ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης σημείωσαν τη δυνατότητα υποστήριξης, αλλά δήλωσαν ότι επιθυμούν διαβεβαίωση για την υποστήριξη των Πολωνών αγροτών. «Εκτιμάται ότι η πολωνική κυβέρνηση έκανε κάποια κίνηση, αποσύροντάς τον Krzysztof Szczerski. Γνωρίζουμε ότι ο Janusz Wojciechowski δεν είναι αγρότης, αλλά τόσο η ζωή του όσο και το πολιτικό του ταξίδι συνδέονται με τη γεωργία», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Bogusław Liberadzki (SLD/ S&D) στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

ΠΡΑΓΑ

Δικαίωμα σε άμυνα. Απαντώντας στην οδηγία της ΕΕ για τα πυροβόλα όπλα και σε μια αναφορά που υπέγραψαν 102.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών, η ανώτατη κοινοβουλευτική επιτροπή της Τσεχίας προετοιμάζει μια συνταγματική τροπολογία σχετικά με το δικαίωμα σε άμυνα και τη νόμιμη κατοχή όπλων. Οι Τσέχοι αντιτίθενται σθεναρά στην οδηγία που αναθεωρήθηκε το 2017, η οποία απαγορεύει τα όπλα υψηλής χωρητικότητας, όπως τα αυτόματα πυροβόλα όπλα που μετασχηματίζονται σε ημιαυτόματα. Η χώρα κατέθεσε αγωγή εναντίον της οδηγίας και αναμένει επί του παρόντος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Δικαίωμα απάντησης. Το σλοβακικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης, εισάγοντας ένα αμφιλεγόμενο δικαίωμα απάντησης για τους πολιτικούς. Σύμφωνα με την έκδοση που εγκρίθηκε την Τρίτη (17 Σεπτεμβρίου), οι πολιτικοί θα μπορούν να δημοσιεύουν τις απαντήσεις τους, αλλά μόνο αν αυτές ανταποκρίνονται σε αναληθείς ή παραπλανητικές δηλώσεις. Εάν τα μέσα ενημέρωσης δεν δημοσιεύσουν την απάντηση, ενδέχεται να τους επιβληθεί πρόστιμο περίπου 5.000 ευρώ. Η τροπολογία εξασφάλισε ότι το δικαίωμα δεν θα εφαρμοστεί εάν οι δηλώσεις είναι σωστές – το οποίο ήταν στην πραγματικότητα η αρχική κυβερνητική πρόταση. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΣΟΦΙΑ

Προσφυγική πίεση. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να δράσει αν αυξηθεί η πίεση με τους πρόσφυγες στα σύνορα της Τουρκίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της χώρας, Krasimir Karakachanov. Σχολίασε τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, η οποία ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να «ανοίξει τις πύλες» για τους μετανάστες στην Ευρώπη, εάν δεν υλοποιηθεί η διεθνής υποστήριξη για μια «ασφαλή ζώνη» για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία. Επί του παρόντος, η κατάσταση στα σύνορα είναι ήρεμη, αλλά εάν η μεταναστευτική πίεση αυξηθεί, η Βουλγαρία είναι έτοιμη να στείλει αμέσως έως και 2.000 στρατιώτες στην περιοχή, πρόσθεσε ο Karakachanov. (Dnevnik.bg)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Απαιτείται δημιουργικότητα. «Οι νέες τάσεις απαιτούν να είμαστε γρηγορότεροι, καλύτεροι και πιο έτοιμοι από αυτούς που μας απειλούν. Συνεχίζουμε να χτίζουμε καθημερινά το σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και αυτή η συνέργεια που συνδέει όλες τις συνιστώσες αυτού του κράτους προφανώς δίνει αποτελέσματα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας, Damir Krstičević, κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης που συνδιοργανώθηκε με τη list Jutarnji, εταίρο ενημέρωσης της Euractiv.com. «Πρέπει να σκεφτούμε έξω από τα τετριμμένα, να ενθαρρύνουμε την κριτική και δημιουργική σκέψη και να εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Η Κροατία είναι ασφαλής χώρα σήμερα, η οποία αναγνωρίζεται από εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονται την Κροατία ως τουρίστες αλλά και με άλλους τρόπους», ανέφερε ο Krstičević.

Δάνεια ελβετικού φράγκου. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας έχει αποφανθεί ότι οι τράπεζες έχουν παραβιάσει τα συλλογικά συμφέροντα και τα δικαιώματα των κατόχων δανείων αρχικά συνδεδεμένων με το ελβετικό φράγκο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου, Željko Pajalić δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου περιελάμβανε το συμπέρασμα ότι «κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, οι τράπεζες παραβίασαν τα συλλογικά συμφέροντα και τα δικαιώματα των κατόχων καταναλωτικών δανείων, συνάπτοντας συμβάσεις δανείων που περιείχαν αθέμιτους και άκυρους συμβατικούς κανονισμούς που συνδέονταν με το ελβετικό φράγκο, χωρίς να διαπραγματευτούν το ζήτημα με τους μεμονωμένους δανειολήπτες». Οι τράπεζες θα εξετάσουν περαιτέρω νομικές επιλογές που θα έχουν στη διάθεσή τους στην Κροατία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακοίνωσε η Κροατική Τραπεζική Ένωση (HUB) και η Erste Bank. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Συνεργασία μεταξύ μικρών κρατών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης (Κίνημα Αλληλεγγύης / ECR) και ο Πρόεδρος του Σλοβενικού Κοινοβουλίου, Ντεζάν Ζιντάν (SD/ S&D) ανακοίνωσαν την έναρξη διμερούς πρωτοβουλίας για συνεργασία μικρών κρατών μετά από συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία θα στοχεύει στην υποστήριξη του κράτους δικαίου στην ΕΕ. Είναι άγνωστο ποια κριτήρια θα εφαρμοστούν για τον ορισμό του «μικρού κράτους», αλλά πριν από αρκετά χρόνια παρόμοια πρωτοβουλία είχε αποτύχει λόγω του ότι η Κύπρος δεν είχε προσκληθεί. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΑΘΗΝΑ

Έμφαση στην επίσκεψη στις ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα δώσει έμφαση στην Κυπριακή Δημοκρατία και την τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να παρουσιάσει τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων και να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Ενεργειακά έργα και μετανάστευση θα είναι επίσης στην ατζέντα, πηγές ανέφεραν στη euractiv.gr. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Διπλά πρότυπα. Η αρχή προστασίας των καταναλωτών της Ρουμανίας ANPC δήλωσε ότι είχε παρατηρήσει ποιοτικές διαφορές σε ποσοστό άνω του 20% των προϊόντων που αναλύθηκαν σε μια συγκριτική μελέτη των προϊόντων διατροφής που πωλούνται στη Ρουμανία και τις δυτικές χώρες.

Η αρχή συνέκρινε μόνο τις παραμέτρους που τυπώθηκαν στην ετικέτα των προϊόντων χωρίς να διεξάγει περαιτέρω δοκιμές και δήλωσε ότι εντόπισε διαφορές στη σύνθεση, τη θρεπτική αξία και την αναλογία ορισμένων συστατικών σε 18 από τα 79 προϊόντα που ελέγχθηκαν.

Για παράδειγμα, τα ποτά της Fanta έχουν χαμηλότερη αναλογία χυμού πορτοκαλιού στη Ρουμανία (5%), σε σύγκριση με το ίδιο προϊόν που πωλείται στη Γαλλία (10%) ή στην Ιταλία (12%). Ένας τύπος γιαουρτιού Danone βρέθηκε να έχει μικρότερο ποσοστό πρωτεϊνών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία από ό,τι στη Μάλτα, τη Γερμανία ή τη Φινλανδία, ενώ οι σοκολάτες Milka που πωλούνται στη Ρουμανία έχουν χαμηλότερη αναλογία φουντουκιών σε σύγκριση με εκείνες στη Γαλλία και τη Γερμανία. (EURACTIV.ro)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ψηφοφορία με αναγνωρισμένες ταυτότητες του Κοσόβου. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Πρίστινα να επιβάλει μια απόφαση σύμφωνα με την οποία οι ψηφοφόροι στις επερχόμενες εκλογές του Κοσόβου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν απλώς τα δελτία ταυτότητας που εκδόθηκαν στο Κόσοβο για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους. «Είναι οι ΗΠΑ που τους επέτρεψαν να το κάνουν, οι Ευρωπαίοι δεν το επέτρεψαν», δήλωσε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι. (beta.rs, EURACTIV.rs)

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alexandra Brzozowski]

Related posts

Νομοθετεί για απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου ο Τζόνσον

banks

ΟΗΕ: Η Ουγγαρία δεν παρέχει τροφή στους αιτούντες άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί

banks

Εμπορικές συμφωνίες, μικροπολιτική και… μάκρο-πολιτική: Το παράδειγμα της CETA

banks

Ethiopian: Πιθανώς ενεργό το λογισμικό αποτροπής απώλειας στήριξης πριν τη συντριβή

banks

Μάλτα: Ο πρωθυπουργός λέει ότι οι σοσιαλδημοκράτες κατήγαγαν ιστορική νίκη

banks

Ήττα για το SPD και στη Βρέμη

banks

Leave a Comment