9.9 C
Athens
February 21, 2020
Image default
WORLD

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αποκάλυψε ποιος θα κάνει τί στη διοίκησή της, επιμένοντας ότι η δική της θα είναι μια «γεωπολιτική επιτροπή».

Το δεξί χέρι του Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans, έλαβε πολλούς επαίνους από τότε που η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου) ότι ο Ολλανδός θα είναι ο τσάρος του κλίματος.

Θα επιβλέπει τη γέννηση της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), η οποία πρόκειται να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της πολιτικής της. Ωστόσο, ο Timmermans άργησε να αναγνωρίσει τη νέα του θέση, δημοσιεύοντας μια δήλωση αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση των ειδήσεων. Έως εκείνη τη στιγμή, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte και οι περισσότεροι από τους άλλους νεοεισερχόμενους Επιτρόπους είχαν ήδη εκφράσει τις ευχαριστίες τους.

Σύμφωνα με πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο νούμερο δύο της von der Leyen ήταν ενοχλημένος που ο Valdis Dombrovskis της Λετονίας έγινε επίσης «εκτελεστικός αντιπρόεδρος», μαζί με τη Δανή Margrethe Vestager. Αυτό δεν υποτίθεται ότι ήταν μέρος του σχεδίου, καθώς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και η κεντρώα Renew Europe ανέμεναν ο Timmermans και η Vestager να σχηματίσουν τριάδα με τη von der Leyen, η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Αφού αφαιρέθηκαν και οι δύο μαζί με τη διαδικασία Spitzenkandidat από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από το καλοκαίρι, ο Timmermans φέρεται να ενοχλήθηκε με το ότι η υπόσχεση μιας μοναδικής θέσης στη νέα Επιτροπή είχε ουσιαστικά εξανεμιστεί.

Ο διορισμός του Dombrovskis ως επικεφαλής οικονομίας σημαίνει ότι το ΕΛΚ έχει πλέον σταθερή θέση στις κορυφαίες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, γεγονός που δεν ήταν επουδενί δεδομένο, αφού η συντηρητική ομάδα αφιέρωσε μεγάλο μέρος του πολιτικού της κεφαλαίου για την εξασφάλιση της προεδρίας.

Χάρη στην Von der Leyen που επέλεξε τον Μαργαρίτη Σχοινά και την Dubravka Šuica της Κροατίας ως αντιπροέδρους, το ΕΛΚ λαμβάνει τέσσερις θέσεις στη σύνοδο κορυφής, ενώ πριν φαινόταν ότι θα έπρεπε να θυσιάσει την πολιτική πίστη προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη για ισότητα των φύλων και γεωγραφική ισορροπία.

Η Vestager, από την πλευρά της, ήταν ευτυχισμένη χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης έξω από το Berlaymont, παραδεχόμενη μάλιστα ότι ο Timmermans θα είναι πιο πάνω στην ιεραρχία, παρά την επιμονή της Renew να λάβει η ίδια ισότιμη θέση με τον Ολλανδό. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

Ομοίως στη Ρώμη, παρόλο που η Ιταλία πήρε το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, οι αντιδράσεις ήταν γλυκόπικρες καθώς οι εξουσίες του Paolo Gentiloni φαίνεται να αντισταθμίζονται από τον Dombrovksis. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση δεν αναμένει σκληρή αντιπαράθεση με την Επιτροπή και ακόμη και η von der Leyen δήλωσε ότι η ομαδική εργασία θα ήταν ευκολότερη τώρα που ο πρώην ευρωβουλευτής Roberto Gualtieri διορίστηκε Υπουργός Οικονομίας. Οι Gentiloni και Gualtieri είναι οι δύο βασικοί λίθοι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών, μετά από τους 14 μήνες της «κακής» επιρροής του Salvini.

Η μεγαλύτερη φιλοδοξία της Ιταλίας για την Gentiloni είναι να παίξει ενεργό ρόλο στη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης του μπλοκ στο μέλλον, αντί να επιτρέψει στην Ιταλία να αποφύγει διαδικασίες παράβασης.

«Θέλουμε να επανεξετάσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της ΕΕ θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την αειφόρο ανάπτυξη της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte πριν κερδίσει τη δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ΠΑΡΙΣΙ

Μικτά συναισθήματα στη Γαλλία. Η Γαλλίδα Επίτροπος Sylvie Goulard πήρε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει δύο από τους μεγάλους φακέλους του Παρισιού: την άμυνα και τη βιομηχανία. Για τον αναπληρωτή υπεύθυνο ευρωπαϊκών υποθέσεων στο κόμμα του Macron, LREM, Pieyre-Alexandre Anglade, το χαρτοφυλάκιο της Goulard είναι «κλειδί για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας». Για τον επικεφαλής της LREM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Stéphane Séjourne, το χαρτοφυλάκιο της Goulard είναι «στρατηγικό και ισχυρό».

Παρά το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο της Goulard έχει εγκριθεί ευρέως στη Γαλλία, το προφίλ της νέας Επιτρόπου υπόκειται σε κριτική. Για παράδειγμα, είναι πολύ κοντά στα γερμανικά συμφέροντα, σύμφωνα με τον γάλλο ευρωβουλευτή Manon Aubry (GUE). «Η Sylvie Goulard αντιγράφει την επιχειρηματολογία από το γερμανικό τραπεζικό λόμπι», δήλωσε ο Aubry, κάνοντας αναφορά σε ένα άρθρο από τη Marianne. Η νέα Γαλλίδα Επίτροπος διερευνάται επίσης για υποψίες εικονικής απασχόλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλο που η Ευρωβουλή έκλεισε την υπόθεση, η έρευνα συνεχίζεται στη Γαλλία. (EURACTIV.fr)

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ικανοποίηση με τον Borrell, αλλά κριτική για  την «μη κοινωνική» Επιτροπή. Παρόλο που δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση, στο εσωτερικό της παρούσας κυβέρνησης υπάρχει γενική ικανοποίηση για τον διορισμό του Josep Borrell ως νέου επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ.

Ωστόσο, η Sira Rego, εκπρόσωπος της Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), μέλος του συνασπισμού των Unidas Podemos στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτέθηκε σθεναρά στη νέα Επιτροπή: «τα συνθήματα και το πολιτικό μάρκετινγκ δεν μπορούν να κρύψουν τον βαθύ αντικοινωνικό χαρακτήρα της επιτροπής Von der Leyen», είπε. (Fernando Heller /EuroEFE.EURACTIV.es)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η γεωργία είναι μια «βασική» πρόκληση. Οι πολωνικές αρχές αντέδρασαν θετικά στα νέα ότι ο Janusz Wojciechowski απέκτησε το γεωργικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Επιτροπή. Ο Zbigniew Kuzmiuk, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος PiS (ECR), δήλωσε: «Αυτό είναι μεγάλο για την Πολωνία αλλά και για την προοπτική της ευρωπαϊκής γεωργίας». Πρόσθεσε ότι παρόλο που δεν μπορεί να ειπωθεί με 100% βεβαιότητα ότι ο Wojciechowski θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το βιογραφικό του είναι «ό,τι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω και ο ίδιος έχει τεράστια εμπειρία».

Για την Πολωνία, η απόκτηση του γεωργικού χαρτοφυλακίου σημαίνει πολλά, δεδομένου ότι η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους γεωργικών χρηματοδοτήσεων από το 2004. Ωστόσο, το ποσοστό του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα διατεθεί για τη γεωργία θα μειωθεί, πράγμα που θα εξασθενήσει σχετικά την θέση στα επόμενα επτά χρόνια. Και το γεγονός ότι χορηγήθηκε στην Πολωνία μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποδυνάμωσης της θέσης της Πολωνίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, εξακολουθεί να είναι ασαφές αν ο Wojciechowski θα περάσει από την ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και διερευνάται από το όργανο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF), το οποίο ανέφερε ότι η έρευνα αφορά «παρατυπίες όσον αφορά την επιστροφή εξόδων ταξιδίων» (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Weber χτυπά τη Ρουμανία. Ο Manfred Weber (CSU), ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε τη Ρουμανία να μην διορίσει προσωρινό Επίτροπο για τις τελευταίες εβδομάδες της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί μια «απαράδεκτη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων», έγραψε ο Weber την Τρίτη σε ανάρτηση του στο Twitter.

Λόγω του γεγονότος ότι το γραφείο της Ursula von der Leyen θα αρχίσει να εργάζεται την 1η Νοεμβρίου, η θητεία του Ioan Mircea Pascu θα περιοριστεί σε περίπου έξι εβδομάδες. Δεν θα έχει πλέον συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά θα έχει τον πλούσιο μισθό ενός Επιτρόπου της ΕΕ και άλλα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνταξης δια βίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Juncker, αρνήθηκε να διορίσει προσωρινούς επιτρόπους για μέλη της ομάδας του που αποχωρούν πρόωρα.

Η Ρουμανία και η Εσθονία, των οποίων ο Επίτροπος Andrus Ansip έχει μετακομίσει επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, επέμειναν, ωστόσο, ότι θα εκπροσωπηθούν στην ομάδα του Juncker μέχρι το τέλος. Η Εσθονία αποφάσισε τώρα να μην διορίσει έναν Επίτροπο για τις υπόλοιπες έξι εβδομάδες. «Καλούμε τη ρουμανική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο», δήλωσε ο ηγέτης του ΕΛΚ, Weber. (Claire Stam, EURACTIV.de)

*** Ενημέρωση: Ο Ioan Mircea Pascu δημοσίευσε στο Facebook ότι πληροφορήθηκε από την πρεσβευτή της Ρουμανίας στην ΕΕ, Luminita Odobescu, ότι είχε την εντολή να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

ΑΘΗΝΑ

Προστατεύοντας τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» μας. Ο υποψήφιος της Ελλάδας ως επόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, θα λάβει μία από τις αντιπροεδρίες στο νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ως υπεύθυνος για την «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας».

Το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά ικανοποίησε την Αθήνα, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση και η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα βρίσκονται στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) δήλωσε ότι έχει ως στόχο την πλήρη επανεξέταση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ο Μητσοτάκης σχολίασε ότι η αντιπροεδρία του Σχοινά είναι ακόμα μια «απόδειξη» ότι η Ελλάδα τώρα αναβαθμίζεται σε «παράγοντα δύναμης και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή».

Πρόσθεσε ότι η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό αποτελούν βασικές προκλήσεις. «Ιδιαίτερα στον πρώτο τομέα, η Ελλάδα ως χώρα ευρωπαϊκών συνόρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νέο αντιπρόεδρο της Επιτροπής», ανέφερε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολίασε επισήμως, αλλά ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης, προχώρησε σε μια ειρωνική δήλωση, λέγοντας ότι «η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας είναι απλά ένας τρόπος αποδοχής των πρακτικών του Ορμπάν και καταπολέμησης των προσφύγων». (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Βρετανοί επικρίνουν το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά. Ο ευρωβουλευτής των Εργατικών, Claude Moraes δήλωσε ότι «το να αποκαλείται το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ‘προστασία του τρόπου ζωής μας’ είναι βαθιά προσβλητικό», ενώ η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Molly Scott Cato είπε στον Independent: «Φαίνεται πως το χαρτοφυλάκιο θα αντισταθεί στην άνοδο των φασιστών, αλλά μόνο υιοθετώντας τη διχαστική τους ρητορική γύρω από τα «ισχυρά σύνορα».

«Αυτό που οι Πράσινοι θεωρούν σημαντικό για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας είναι ο ρόλος μας ως φάρος συμπόνιας και διαφορετικότητας. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ασφαλές λιμάνι για όσους διαφεύγουν διώξεων και για να υπερασπιστούμε τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε.

 

ΣΟΦΙΑ

Αντιπολίτευση: Η Βουλγαρία χάνει. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το χαρτοφυλάκιο που αποδίδεται στην Mariya Gabriel (Καινοτομία και Νεολαία), αποκαλώντας το «εξαιρετικά σημαντικό και σύγχρονο».

Ο Borissov ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ότι ο προϋπολογισμός του χαρτοφυλακίου ύψους 100 δισ. ευρώ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος. Ευχαρίστησε την Ursula von der Leyen για το ότι διατήρησε το λόγο της αποδίδοντας στη Βουλγαρία ένα χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την εκπαίδευση, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. [Περισσότερο]

Αντιστρόφως, η Denitsa Zlateva, εξ ονόματος του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχασε την ευκαιρία για μια πολύ υψηλότερη θέση, υπενθυμίζοντας ότι ο Μπορίσοφ απέρριψε την πιθανότητα να αποκτήσει η Βουλγαρία τη θέση του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, λέγοντας ότι μια τέτοια θέση δεν προσφέρει χρήματα. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η EURACTIV Ρουμανίας αναφέρει ότι η κεντρώα Renew Europe δήλωσε ήδη ότι θα ψηφίσει εναντίον της Ρουμάνας Επιτρόπου Rovana Plumb. Ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι η Ρουμανία θα πρέπει να προετοιμάσει μια εφεδρική λύση μόνο στην περίπτωση που η Plumb απορριφθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Siegfried Mureșan, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, δήλωσε ότι η ρουμανική κυβέρνηση απέτυχε να πάρει θέση αντιπροέδρου για τη Ρουμανία.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών, ο Bogdan Neagu του EURACTIV.ro σχολίασε: «Η Ρουμανία διαθέτει μία από τις φτωχότερες υποδομές στην Ευρώπη, λίγα χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, καθόλου σιδηροδρόμους υψηλών ταχυτήτων και το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ». (EURACTIV.ro)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Μικτές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις απέναντι στο χαρτοφυλάκιο των διοργανικών σχέσεων του Maroš Šefčovič ήταν μικτές. Παρόλο που αναγνωρίστηκε, για παράδειγμα από τον πρωθυπουργό, ότι ο Šefčovič κατόρθωσε να διατηρήσει τη θέση του Αντιπροέδρου (για τρίτη φορά), η διοργανική ατζέντα θεωρείται ευρέως ως «ασθενέστερη», κάπως λιγότερη σε επιρροή ή λιγότερο σχετική με τη Σλοβακία σε σύγκριση με την Ένωση Ενέργειας, την οποία εποπτεύει επί του παρόντος ο Šefčovič.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν ότι ο Šefčovič δεν απέκτησε ένα «ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο» ως αποτέλεσμα της αδύναμης διαπραγματευτικής στάσης της σημερινής κυβέρνησης.

Η πρόεδρος Zuzana Čaputová, από την οποία ο Šefčovič έχασε τις εθνικές εκλογές, δήλωσε ότι είναι σίγουρη ότι ο Šefčovič έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη νέα δουλειά. Ο ίδιος ο Šefčovič είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το στρατηγικό τμήμα των νέων καθηκόντων που θεωρεί ως συνέχεια της προηγούμενης εργασίας του.

Ήταν επίσης σε θέση να διατηρήσει το σχέδιό του – να ηγηθεί της European Battery Alliance, η οποία, σύμφωνα με τον Šefčovič, «έχει στρατηγικό αντίκτυπο στον μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη και τη Σλοβακία και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ως καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των τεχνολογικών προκλήσεων και σε άλλους τομείς». (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΠΡΑΓΑ

Σημαντική θέση, αλλά αδύναμο χαρτοφυλάκιο; Η Τσέχα Επίτροπος, Věra Jourová, τοποθετήθηκε σε θέση Αντιπροεδρίας στη Επιτροπή. «Ήταν η προτεραιότητά μου να κερδίσω μια τόσο σημαντική θέση για την Τσεχική Δημοκρατία. Είναι μια πολύτιμη θέση με μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες, μια σημαντική και με δομή θέση», ανέφερε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις στο Τσέχικο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο αξιών και διαφάνειας, το οποίο θεωρείται αδύναμο τόσο από τους αναλυτές όσο και από την αντιπολίτευση. «Το νέο της χαρτοφυλάκιο δεν έχει πραγματική επιρροή και ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν καλά», δήλωσε ο Petr Fiala, ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, Civic Democrats (ECR).

Ο Μπάμπις δήλωσε ότι η Jourová θα μπορούσε να ασχοληθεί τώρα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως η χειραγώγηση των εκλογών, οι διαδικτυακές εκκλήσεις για βία ή ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο. «Όλα αυτά είναι τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας και κατά συνέπεια την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Σλοβενική ικανοποίηση (στο περίπου). Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Marjan Šarec είναι ικανοποιημένος με το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης κρίσεων που έχει αποκτήσει ο Janez Lenarčič. «Είναι ένα καλό χαρτοφυλάκιο με αρκετά μεγάλους δημοσιονομικούς πόρους στη διάθεσή του», ανέφερε ο Šarec. Ωστόσο, η Σλοβενία ​​δεν είναι εντελώς χαρούμενη, δεδομένου ότι ήθελε το αρχείο διεύρυνσης, το οποίο δόθηκε στην Ουγγαρία.

Εν τω μεταξύ, η Κροατία βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο: ο Milan Brglez, ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ επειδή το Ζάγκρεμπ πήρε το χαρτοφυλάκιο της δημοκρατίας. «Η Κροατία δεν σέβεται το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», ανέφερε, αναφερόμενος στην απόφαση διαιτησίας για τα σύνορα μεταξύ δύο κρατών. Η Κροατία παραιτήθηκε από τη διαδικασία διαιτησίας, αφού τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί γίνει μυστικές συνομιλίες μεταξύ ενός δικαστή του Δικαστηρίου και του Σλοβένου αντιπροσώπου. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Dubravka Šuica της Κροατίας έγινε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το χαρτοφυλάκιο της δημογραφίας και της δημοκρατίας. Ο Davor Bernardić, αρχηγός του SDP (S & D) δήλωσε ότι η Dubravka Šuica δεν ήταν κατάλληλη για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, επειδή «150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Κροατία ενόσω το κόμμα της, HDZ (ΕΛΚ) κυβερνούσε τη χώρα». Η Anka Mrak Taritaš από το κόμμα GLAS (RE) δήλωσε ότι η Dubravka Šuica ήταν καλοπροαίρετη απέναντι στον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν όταν ο δεύτερος είχε επιτεθεί στη δημοκρατία.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς ήταν ενθουσιώδης και τόνισε ότι από τις 18 Σεπτεμβρίου η Κροατία θα έχει δύο γυναίκες στις δύο υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη που θα φροντίζουν για τη δημοκρατία: η Dubravka Šuica ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και η Marija Pejčinović Burić ως Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία ικανοποιημένη με τον Επίτροπο διεύρυνσης. Ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, η Σερβία αγωνιούσε να μάθει τον επόμενο Επίτροπο διεύρυνσης. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κινήματος Σερβίας, Suzana Grubjesic, ο Ούγγρος Lazlo Trocsanyi είναι ευπρόσδεκτος από τη Σερβία, καθώς προέρχεται από μια χώρα που είναι έντονα υπέρ της διεύρυνσης.

«Δυστυχώς, η ΕΕ δεν μιλάει με μία φωνή απέναντι στη διεύρυνση και θα είναι δύσκολο για αυτόν να πείσει τους αντιπροσώπους ορισμένων κρατών μελών ότι η διεύρυνση είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη», δήλωσε η Grubjesic, στη ΒΕΤΑ και στο EURACTIV.rs.

«Χρειάζονται σοβαρά υλικά και ανθρώπινα μέσα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της διεύρυνσης, η οποία δεν πρέπει να παραμείνει στο περιθώριο της ευρωπαϊκής πολιτικής», πρόσθεσε. Επίσημα, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, η ειδικός Βαλκανικών Υποθέσεων από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, Φλόριαν Μπίεμπερ, δήλωσε ότι ο νέος Επίτροπος για τη διεύρυνση είναι «συνεργός στην αποσυναρμολόγηση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία μαζί με τον πρωθυπουργό [Viktor] Orban» και δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. (beta.rs, EURACTIV.rs)

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Samuel Stolton]

Related posts

Αύριο Τρίτη η ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

banks

ΕΕ: ΕΛΚ και Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

banks

Αποκάλυψη euractiv: Η Ελλάδα αλλάζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

banks

ΕΕ: Χρηματοδότηση 164 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το 2019

banks

Editor’s pick: URBACT και βιώσιμη κινητικότητα από τη EURACTIV στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα

banks

Μοντέλο προβλέπει πόσο δολοφονική θα γίνει μια τρομοκρατική οργάνωση

banks

Leave a Comment