14.5 C
Athens
March 1, 2021
Image default
MARKETS

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq

Σε μία νωθρή συνεδρίαση ήπιων μεταβολών, δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο και να καταγράψουν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ο λόγος για τον S&P 500 και τον Nasdaq, που συνέχισαν το ράλι ανόδου τους μετά τα χθεσινά (20/1) ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,04% και έκλεισε στις 31.176,01 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 3.852,80 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,55% στις 13.530,92 μονάδες.

Στο πολιτικό επίπεδο, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε 10 εκτελεστικά διατάγματα και αναφερόμενος στην βούλησή του να κάνει χρήση του Νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής για να επιταχύνει την παραγωγή εξοπλισμού προστασίας.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί ήδη να επιταχύνει τη διανομή εμβολίων ανά τη χώρα, με αύξηση των σημείων εμβολιασμών και εκκίνηση μιας καμπάνιας εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν κατά πόσο ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να «περάσει» το σχέδιό του για νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Στο μάκρο της ημέρας, τις 900.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Είναι κατά 26.000 λιγότερες σε εβδομαδιαία βάση.

Απώλειες για το αργό – Κέρδη για το μπρεντ

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευσή τους την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το brent να σημειώνει ελαφρά άνοδο, αλλά το αμερικανικό WTI να σημειώνει απώλειες.

Η πτώση του αργού οφείλεται στα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτο Πετρελαίου, τα οποία έδειξαν μια απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 18 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 53,13 δολ. το βαρέλι. Αντίθετα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου, πρόσθεσε 2 σεντς ή λιγότερο από 0,1%, στα 56,10 δολ. το βαρέλι.

Καταγραφή κερδών για τον χρυσό

Με πτώση έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί μετά τα πρόσφατα κέρδη του. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο χρυσός κατέγραψε υψηλό δύο εβδομάδων στον απόηχο της ορκωμοσίας Μπάιντεν.

Όσον αφορά τις συναλλαγές, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 60 σεντς ή λιγότερο από 0,1%, κλείνοντας στα 1.865,90 δολ. ανά ουγγιά, μετά την άνοδο της τάξης του 1,4% την Τετάρτη.

Αντίθετα, το ασήμι Μαρτίου σημείωσε άνοδο 9 σεντς ή 0,3%, στα 25,854 δολ. ανά ουγγιά, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε κερδίσει 1,8%. Ο χαλκός Μαρτίου έκλεισε στα 3,6475 δολ. η λίβρα, με άνοδο 0,2%.

«Βουτιά» για το δολάριο

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το αμερικανικό δολάριο έναντι των βασικών ανταγωνιστών του (ευρώ και βρετανική λίρα).

Η αισιοδοξία των επενδυτών στις διεθνείς αγορές, μετά και την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Πιο αναλυτικά, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,52% έναντι του ευρώ και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,2167 δολάριο ανά ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, το δολάριο χάνει κατά 0,62% έναντι της βρετανικής λίρας, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στο 1,3737 δολάριο ανά στερλίνα.

 • ΗΠΑ
 • Μπάιντεν
 • νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ
 • νέο ρεκόρ
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • ευρώ
 • δολαριο

  Related posts

  Sell off στη Wall Street

  banks

  Δεύτερη μέρα πτώσης στη Wall

  banks

  Οι εκλογές έδωσαν φτερά στη Wall Street

  banks

  Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

  banks

  Υποχωρεί η Wall Street μετά τις λιανικές πωλήσεις

  banks

  Οι εμπορικές συνομιλίες ενισχύουν τα ασιατικά χρηματιστήρια

  banks