13.9 C
Athens
January 25, 2021
Image default
COVER STORY

WSJ: ΟΙ ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα

Την άνοιξη, η πανδημία διέκοψε τα σχέδια των τραπεζών της χώρας να “σβήσουν¨προβληματικά δάνεια που εξακολουθούν να προκαλούνται από την κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, το κίνητρο από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως έστειλε νέα μετρητά σε κεφάλαια που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναζωογονώντας τις προσπάθειες.

«Πολλοί από τους επενδυτές βρίσκονται στη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων ή έχουν συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για αυτό που βλέπουν ως κύμα ευκαιριών», δήλωσε ο Alok Gahrotra, συνεργάτης της επικεφαλής συμβουλευτικής ομάδας χαρτοφυλακίου της Deloitte που συμβουλεύει τους αγοραστές και τους πωλητές NPL. “Υπάρχει πολύ εδαφος για ανάπτυξη.”

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Alpha Bank,ένας από τους τέσσερις κυρίαρχους δανειστές της Ελλάδας, δήλωσε ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια πώλησης χαρτοφυλακίου ακαθάριστου δανείου 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης δανείων. Ο προτιμώμενος πλειοδότης είναι η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Davidson Kempner Capital Management LP, η οποία νίκησε την Pacific Investment Management Co. και άλλους στην μεγαλύτερη πώληση NPLs στη χώρα. Δύο ακόμη μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα Πειραιώς,στοχεύουν να πουλήσουν περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Οι τρεις συναλλαγές θα αξιοποιήσουν ένα νέο πρόγραμμα τιτλοποίησης που υποστηρίζεται από το κράτος, το Hercules, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Eurobank SA τον Ιούνιο για να διαθέσει ακαθάριστα δάνεια 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, «ανοίγοντας το δρόμο για τους συνομηλίκους της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Η κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία προσέλκυσε τους αμερικανούς επενδυτικούς γίγαντες όπως η Pimco, η Cerberus Capital Management και η Apollo Global Management για να αγοράσουν επισφαλή δάνεια από τράπεζες με λίγα λεπτά το ευρώ. Ορισμένοι επενδυτές συγκεντρώνουν επίσης τις μονάδες εξυπηρέτησης των τραπεζών για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που διαχειρίζονται επισφαλή δάνεια από πολλούς δανειστές, έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα στην Ευρώπη. Οι αποδόσεις εξαρτώνται από τις ανακτήσεις από την πώληση εξασφαλίσεων, όπως σπίτια και κτίρια γραφείων που υποστηρίζουν το χρέος, και τα τέλη που εισπράττονται από τις μονάδες εξυπηρέτησης.

Οι επενδύσεις ρέουν σε κεφάλαια NPLs και άλλα κεφάλαια που εστιάζονται στην πίστωση και διατίθενται κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές και τους πλούσιους.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία μείωσαν τα NPL τους με αυτόν τον τρόπο. Οι τράπεζες της Ελλάδας σημείωσαν περιορισμένη πρόοδο επειδή η ανάκαμψη της χώρας χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και η κυβέρνηση και οι τράπεζες εργάζονταν σε μέτρα για την προσέλκυση επενδυτών. 

Η βασική λυση, που ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι, είναι το πρόγραμμα Hercules. Μοντελοποιημένο μετά από ένα παρόμοιο πρόγραμμα στην Ιταλία, οι τράπεζες πωλούν NPLs σε οχήματα τιτλοποίησης που εκδίδουν σημειώσεις σε επενδυτές. 

«Επειδή επιτρέπεται στις τράπεζες να παρέχουν ανώτερη χρηματοδότηση, η οποία είναι εγγυημένη από το κράτος με λογική αμοιβή, οι εκτιμήσεις είναι πολύ καλύτερες από τις πωλήσεις χωρίς να δημιουργούν κεφαλαιακές επιβαρύνσεις», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η αύξηση των συμφωνιών είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να μειώσει το υψηλότερο επίπεδο NPL στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το ήμισυ των δανείων το 2016, ο λόγος ήταν περίπου 35% στις αρχές του 2020 και θα μπορούσε να πέσει πλησιέστερα στο 20% εάν οι συναλλαγές προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί. Ο δείκτης σε επίπεδο ΕΕ είναι κάτω από 3%. Η πανδημία προκάλεσε καθυστέρηση μερικών μηνών, αλλά στελέχη τραπεζών, σύμβουλοι και εταιρείες αξιολόγησης δήλωσαν ότι οι περισσότερες συμφωνίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Οι πωλήσεις σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής για μια οικονομία που εξακολουθούσε να αναδύεται από μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες κρίσεις των σύγχρονων εποχών όταν χτυπήθηκε ο κοροναϊός. Η τουριστική οικονομία της Ελλάδας υποχώρησε μαζί με τους συνομηλίκους της ΕΕ, αν και η χώρα κατάφερε καλύτερα από πολλούς να περιορίσει τις μολύνσεις και τους θανάτους από κοροϊούς. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες προέβλεπαν συνολικά νέα δάνεια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πανδημία – όχι πολύ έναντι των 61,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε NPL στη χώρα από τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Οι τράπεζες λένε ότι η πολυετής εμπειρία στη διαχείριση παραβατών πελατών πρέπει να βοηθήσει.

Ο Ν.Κουτσογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank SA,δήλωσε ότι ο δείκτης NPL μειώθηκε σε περίπου 45% από την κορυφή του 62% μέσω δύο τιτλοποιήσεων πριν από το πρόγραμμα Hercules. Η Attica στοχεύει να φερει την αναλογία προς μονοψήφια ποσοστα τιτλοποιώντας περισσότερα δάνεια τον επόμενο χρόνο. Ο κ. Κουτσογιάννης είπε ότι η Αττικής θέλει να ελευθερώσει κεφάλαια για δανεισμό σε εταιρείες σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι υποδομές που στοχεύει η Ελλάδα για ξένες και κυβερνητικές επενδύσεις.

«Εργαζόμαστε ως πυροσβέστες που σβηνουν τις πυρκαγιές, αλλά στο τέλος της ημέρας οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στην τράπεζίκη», είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

Related posts

Alpha Bank: Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από το lockdown

banks

Στεγαστικά: Πάνω από €400 εκατ. εκαταμιεύσεις στη διάρκεια του 2019

banks

Alpha Bank: Προβλέπει πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 9% και 10,5% για το 2020

banks

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει λόγος να ενισχύσει τα μέτρα για στήριξη της οικονμίας

banks

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τραπεζιτών: Δυνατότητα να διοχετευθεί ρευστότητα 16 δισ. στην αγορά μέσα στο 2020

banks

Θετικό outlook για Alpha, Eurobank και Εθνική από Moody’s

banks