Friday, March 21, 2025
9.1 C
Athens

Άρχισε η κρίσιμη σύνοδος των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών για την Ουκρανία

Προσέρχονται οι ηγέτες στη σύνοδο του Λονδίνου

Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο Λάνκαστερ Χάουζ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η πρωθυπουργός της Δανίας Νέτε Φρέντερικσεν, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς,  η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν , ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Στορ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Αρχίζει η κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος για την ειρήνη την Ουκρανία

Στάρμερ Ρούτε σύνοδος Λονδίνου 3/25

Ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας η κρίσιμη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο, με οικοδεσπότη τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ που μετά διαδοχικές επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ  Ζελένσκι επιχειρεί να αναβιώσει την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία – δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση του Ουκρανού ηγέτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η σύνοδος θα εξετάσει ένα σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί από κοινού Στάρμερ και Μακρόν, σύμφωνα με την οποία ένας “συνασπισμός των πρόθυμων” στην Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κιρ Στάρμερ  διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί “βιώσιμη ειρήνη” στην Ουκρανία.

Αρχικά μια Ουκρανία “σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί”, στη συνέχεια “ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας” καθώς και η “αμερικανική κάλυψη”. “Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν”, υπογράμμισε ο Στάρμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί ” ο κίνδυνος” η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “έχει την ευκαιρία”.

“Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή” σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

“Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή”, εκτίμησε μιλώντας στο BBC.

Ο Τραμπ έχει ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ για τον πόλεμο που διαρκεί τρία χρόνια από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θέτοντας αμφιβολίες για τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή του στην Ουκρανία – και την Ευρώπη – και τερματίζοντας την απομόνωση της Μόσχας.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE