Προσέρχονται οι ηγέτες στη σύνοδο του Λονδίνου
Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο Λάνκαστερ Χάουζ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η πρωθυπουργός της Δανίας Νέτε Φρέντερικσεν, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν , ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Στορ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Αρχίζει η κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος για την ειρήνη την Ουκρανία
Ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας η κρίσιμη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο, με οικοδεσπότη τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ που μετά διαδοχικές επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να αναβιώσει την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία – δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση του Ουκρανού ηγέτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η σύνοδος θα εξετάσει ένα σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί από κοινού Στάρμερ και Μακρόν, σύμφωνα με την οποία ένας “συνασπισμός των πρόθυμων” στην Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κιρ Στάρμερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί “βιώσιμη ειρήνη” στην Ουκρανία.
Αρχικά μια Ουκρανία “σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί”, στη συνέχεια “ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας” καθώς και η “αμερικανική κάλυψη”. “Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν”, υπογράμμισε ο Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί ” ο κίνδυνος” η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “έχει την ευκαιρία”.
“Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή” σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
“Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή”, εκτίμησε μιλώντας στο BBC.
Ο Τραμπ έχει ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ για τον πόλεμο που διαρκεί τρία χρόνια από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θέτοντας αμφιβολίες για τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή του στην Ουκρανία – και την Ευρώπη – και τερματίζοντας την απομόνωση της Μόσχας.