Έρχεται μήνυμα Πιερρακάκη στον Γάλλο ΥΠΟΙΚ: Περάστε τον προϋπολογισμό του 2027 για να ηρεμήσουν οι αγορές

Να προχωρήσει στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2027, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων, αναμένεται να καλέσουν τη Γαλλία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας κινείται σε υψηλά 25 ετών, σύμφωνα με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Reuters.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο αναταράξεων στην αγορά κρατικού χρέους, λόγω των ανησυχιών για το υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα, αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80 μονάδες βάσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002 και πλησιάζοντας το 5%. Η άνοδος των αποδόσεων αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη δημοσιονομική εξίσωση για το Παρίσι.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο των μηνιαίων συζητήσεών τους, με την εκτίναξη του γαλλικού κόστους δανεισμού να βρίσκεται στην ατζέντα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην προετοιμασία της συνάντησης.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η ΕΚΤ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποια παρέμβαση, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εμφανίστηκε κατηγορηματικός.

“Νομίζω ότι η σαφής απάντηση είναι “όχι”. Θα περίμενα από το Eurogroup να αναγνωρίσει ότι η Γαλλία διαθέτει όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η ενδεδειγμένη απάντηση είναι να συμφωνήσει σε έναν προϋπολογισμό. Είναι σχεδόν αυτονόητο. Ως εκ τούτου, αυτό αναμένω να είναι και το βασικό μήνυμα”, δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά, όταν οι τιμές τους κινούνται με τρόπο που θεωρείται αδικαιολόγητος, προκειμένου να διασφαλίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη Γαλλία.

“Ο καθένας έχει τη δική του εντολή. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εντολή να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να διατηρούν τη δημοσιονομική σταθερότητα των χωρών τους. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του”, ανέφερε δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Η Γαλλία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα υπερβεί φέτος τον κυβερνητικό στόχο του 5% του ΑΕΠ.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πιέσεις στις αγορές. Οι επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή τους, δεδομένου του κατακερματισμού του γαλλικού κοινοβουλίου, αλλά και της προεκλογικής περιόδου ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Απριλίου και Μαΐου 2027.

Παράλληλα, η Γαλλία σχεδιάζει να αντλήσει το 2027 ποσό-ρεκόρ ύψους 340 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του Δημοσίου και να αναχρηματοδοτήσει χρέος που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανησυχία για την αύξηση του γαλλικού κόστους δανεισμού, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ευρύτερη κρίση στις αγορές. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης των πιέσεων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Από την εισαγωγή του ευρώ, το 1999, η Γαλλία —η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις του μπλοκ— έχει καταφέρει να διατηρήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% μόλις έξι φορές.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν, μάλιστα, ότι οι αγορές κρατικού χρέους ενδέχεται να αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα που θα μπορούσε τελικά να υποχρεώσει το Παρίσι να προχωρήσει σε ουσιαστική δημοσιονομική προσαρμογή.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Ουκρανία εξετάζει τη χρήση γερμανικών λιμανιών για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Τη χρήση των γερμανικών λιμανιών για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων εξετάζει η Ουκρανία, καθώς τα βασικά θαλάσσια λιμάνια της χώρας παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένα λόγω των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι. "Η Ουκρανία εργάζεται για την πλήρη αποκατάσταση της θαλάσσιας οδού των εξαγωγών της και για την επέκταση των

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην Ανν Κάρσον

Η καναδή συγγραφέας και ποιήτρια Αν Κάρσον (Anne Carson) τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 "για το τολμηρό και ευρηματικό της έργο το οποίο μέσα από έναν παιγνιδιάρικο διάλογο με την κλασσική παράδοση έχει δημιουργήσει νέες φόρμες για την σύγχρονη λογοτεχνία", δηλώνει στην ανακοίνωσή της η γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Ινγκριντ Κάρλμπεργκ. BREAKING NEWS The

Κινητικότητα που προδιαγράφει εξελίξεις για το καλώδιο

Της Δώρας Αντωνίου Πυκνώνει η κινητικότητα που δείχνει ότι θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις, όσον αφορά το καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου. Από κυβερνητικές πηγές εκπέμπεται το μήνυμα ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση NAVTEX για την επανέναρξη των βυθομετρικών ερευνών, που είναι αναγκαίο να προηγηθούν της πόντισης του καλωδίου. Το θέμα συζητήθηκε

OB Streem: Η αύξηση του τζίρου, το «κρεσέντο» εταιρικών μετασχηματισμών και οι στόχοι του 2026

Με τζίρο 229 εκατ. ευρώ, «μπαράζ» εταιρικών μετασχηματισμών και στρατηγικές εξαγορές έκλεισε το 2025 η OB Streem, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαμεταφορών και logistics. Σύμφωνα με την διοίκηση, η χρήση του 2025 αποτέλεσε μια καθοριστική περίοδο ριζικής αναδιοργάνωσης και στρατηγικής επέκτασης, ενώ με την ολοκλήρωση των εταιρικών μετασχηματισμών και τις αποκτήσεις νέων εταιρειών η OB

Ο’ Λίρι (Ryanair): Το “εξωφρενικά υψηλότερο” κόστος των καυσίμων αεροσκαφών ενδέχεται να παραμείνει έως το 2028

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν για περισσότερο από έναν ακόμη χρόνο αυξημένο κόστος καυσίμων και υψηλότερους ναύλους λόγω του πολέμου με το Ιράν, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, στην πρώτη προειδοποίηση από στέλεχος του κλάδου ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν έως το 2028. Ο

Πρώην ΥΠΑΜ του Τραμπ: Δεν βλέπει γρήγορο τέλος στον πόλεμο με το Ιράν – Ενδέχεται να τον “κληρονομήσει” η επόμενη κυβέρνηση

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσε να παραταθεί για χρόνια, θέτοντας την Αμερική σε κίνδυνο να παραβλέψει την άνοδο της Κίνας, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στη σύνοδο GZERO της LSEG και της Eurasia Group στο Λονδίνο, ο Μαρκ Έσπερ

Ρωσία: Το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας επλήγη από drone

Βιομηχανική ζώνη στην περιφέρεια Όμσκ επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βιτάλι Κότσενκο χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.  Η Ουκρανία, η οποία δέχεται έντονες επιθέσεις με πυραύλους και drones από τη Ρωσία, διεξάγει τη δική της εκστρατεία επιθέσεων με drones μεγάλων αποστάσεων εναντίον στρατιωτικών, ενεργειακών και εμπορικών στόχων, σε μια

“Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ούτε θα παραδώσει το ουράνιό του”, δηλώνει ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.10 Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου ούτε θα παραδώσει το ουράνιό του, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, επικαλούμενα τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Μοχάμαντ Εσλαμί. Απορρίπτοντας τις νέες απειλές των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ως "τίποτα το καινούργιο", ο Εσλαμί δήλωσε

Related Articles

Popular Categories