26 C
Athens
August 12, 2022
Image default
WORLD

Έτοιμο για τη “Γαλάζια Πατρίδα” το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν – Sabah: Το ισχυρότερο πλοίο στον ενεργειακό στόλο

Έτοιμο για να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν το οποίο προτίθεται να κινηθεί σ’ ένα πλαίσιο που καθορίζεται από χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Ο απόπλους στην παρουσία Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Η Λευκωσία παρακολουθεί και αναμένει να δει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το πλοίο. 

Για να εκτελέσει τα καθήκοντα του εντός της “Γαλάζιας Πατρίδας” ετοιμάστηκε το Αμπντουλχαμίντ Χαν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα οι ετοιμασίες στο τέταρτο τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο έχουν ολοκληρωθεί και αυτό είναι έτοιμο για να συμμετάσχει στις έρευνες που διεξάγει η Τουρκία για υδρογονάνθρακες στην “Γαλάζια Πατρίδα”. 

Περαιτέρω αναφέρεται πως το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα αναλάβει τα καθήκοντά του με τελετή που προγραμματίζεται να γίνει στις 9 Αυγούστου 2022 στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα θέλει να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην αποστολή του Αμπντουλχαμίντ Χαν, επιλέγοντας να μην ανακοινώσει το ακριβές σημείο στο οποίο το τουρκικό πλοίο θα κατεβάσει τρυπάνι. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει από τον ίδιο τον Ερντογάν την ερχόμενη Τρίτη. 

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει με τη σειρά της τόσο τις ανακοινώσεις που θα γίνουν Ερντογάν την ερχόμενη Τρίτη αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο. Οι όποιες αντιδράσεις της Λευκωσίας θα είναι αποκλειστικά σε διπλωματικό επίπεδο, λαμβανομένου υπόψη ότι η Κύπρος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για να απαντήσει στην τουρκική πρόκληση. 

Ήδη έχουν γίνει κάποια διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις σε συνεργασία με την Ελλάδα. Απ’ εκεί και πέρα θα αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας ώστε να αποφασιστούν και παραπέρα ενέργειες της Λευκωσίας. Κυρίως θα κινηθεί στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένοντας ουσιαστική στήριξη από τους εταίρους της. 

Μήνυμα Ερντογάν

“Η Τουρκία αναδεικνύεται ως μνημείο σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην περιοχή”, έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο ειδικό βιβλίο στο Μαυσωλείο Ατατούρκ, το οποίο επισκέφθηκε πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει την Πέμπτη για τις προαγωγές στον στρατό.

Στο ειδικό βιβλίο, ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε: “Αγαπητέ Ατατούρκ, είμαστε ενώπιον σας με την ευκαιρία της συνεδρίασης του 2022 ως μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ). Η Δημοκρατία της Τουρκίας, την οποία μας εμπιστευτήκατε, συνεχίζει να αναδεικνύεται ως μνημείο σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην περιοχή της σε μια κρίσιμη στιγμή. Ο ηρωικός στρατός μας εμπνέει εμπιστοσύνη στο έθνος μας. Οι επιτυχίες από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας έως τις διασυνοριακές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις ικανότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. Είθε η ψυχή σας να αναπαυθεί εν ειρήνη”.

Στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο προεδρεύει ο Ταγίπ Ερντογάν, συμμετέχουν επίσης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, Υπουργός  Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρετίν Νεμπατί, ο Υπουργός Παιδείας Μαχμούτ Οζέρ,  ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Διοικητής χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Μούσα Αβσεβέρ, ο διοικητής ναυτικών δυνάμεων ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ και διοικητής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Κιουτσιουκακγιού.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αναμένεται να παραταθεί η θητεία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, έπειτα από την νέα ρύθμιση που έγινε για τη θητεία του Αρχηγού με την οποία παρατείνεται το όριο ηλικίας του έως το 72ο έτους με έγκριση του Προέδρου.

Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης οι καταστάσεις του Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχου Αντνάν Οζμπάλ και του Διοικητή των Πολεμικών Αεροποριών, στρατηγού Χασάν Κιουτσιούκακγιουζ, των οποίων η θητεία παρατάθηκε κατά 1 έτος πέρυσι. Στη συνάντηση θα αξιολογηθεί και το καθεστώς προαγωγής ορισμένων αντιστρατήγων. Επτά αντιστράτηγοι περιμένουν την προαγωγή σε ανώτερο βαθμό.

Το “ισχυρότερο” πλοίο στον ενεργειακό στόλο 

Σε άλλο δημοσίευμά της η Sabah αναφέρει ότι το γεωτρύπανο Αμντούλχαμιτ Χαν με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα φυσικά χαρακτηριστικά του θα αποτελέσει το “ισχυρότερο” πλοίο του τουρκικού στόλου στη “Γαλάζια Πατρίδα” κατά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και θα είναι το 4ο τουρκικό ερευνητικό σκάφος μετά τα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το Αμντούλχαμιτ Χαν, που είναι πλοίο 7ης γενιάς, μήκους 238 μέτρων, πλάτους 42 μέτρων και με διπλό σύστημα ασφαλείας, θα ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων. Επιπρόσθετα,  το πλοίο διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλούς πύργους και πλήρωμα 200 ατόμων και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.

Πηγή: philenews.com

Related posts

Τζ. Τριντό: Οι κινητοποιήσεις κατά των υγειονομικών μέτρων δεν έχουν πλέον τίποτα το “ειρηνικό”

banks

Λετονία: Το ΝΑΤΟ θα βρει μια λογική λύση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

banks

Κούβα: Ξεκινά διαδικασία έγκρισης των τριών εμβολίων της κατά του κορονοϊού από τον ΠΟΥ

banks

Bloomberg: Συνάντηση Ε.Ε. – Ταλιμπάν για το ενδεχόμενο διπλωματικής παρουσίας στην Καμπούλ

banks

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας υπόσχεται νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο

banks

Φ. Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ είναι το ανάχωμα στη συντηρητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη

banks