15.2 C
Athens
December 4, 2023
Image default
POLITICS

Έτοιμο το δίκτυο «Σκέψη-Δράση-Αριστερά» με συμμετοχή Μπαλτά και Τόσκα – «Βάπτισμα πυρός» στο Πολυτεχνείο

Με στόχο την «επαναφορά των ιδεών της Αριστεράς με σύγχρονο τρόπο», 61 πολίτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι δύο πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Τόσκας, προχωρούν στην ίδρυση δικτύου και καλούν στην πορεία της Παρασκευής για την επέτειο των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σημειώνεται ότι τα ιστορικά – πρώην πλέον – στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν με διαφορά μίας ημέρας την αποχώρησή τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δείχνοντας» ως αποκλειστική αιτία τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Γιατί ίδρυσαν το Δίκτυο Πολιτών

Η επί πολλά έτη αδυναμία των αριστερών κομμάτων έως σήμερα να διαμορφώσουν μία σύγχρονη εναλλακτική πρόταση Διακυβέρνησης, με στέρεες θεωρητικές αναφορές σε έναν Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και με την ταυτόχρονη εφαρμογή ρεαλιστικών οικονομικών πολιτικών, που θα υποστηρίξουν με μαχητικό τρόπο τον κόσμο της εργασίας, έχει επιτρέψει στις νεοφιλελεύθερες ιδέες να ηγεμονεύουν. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με ένταση στο πολιτικό επίπεδο, αν αναλύσουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Η καρτελοποίηση των κομμάτων εξουσίας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς – Αριστεράς, οδηγεί στην αδυναμία να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης με αριστερό πρόταγμα, που θα δίνει όραμα και θα απαντά στις νέες προσκλήσεις που αφορούν τη νέα γενιά και την κοινωνία. Η οικονομική συμπίεση των εργαζομένων, οδηγεί στην επανεμφάνιση νέο-φασιστικών απόψεων, που αρχίζουν να ενισχύουν την επιρροή τους σε μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης. Η εκλογική επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς και ταυτόχρονα η πύκνωση ρατσιστικών συμπεριφορών σε πλείστες μορφές κοινωνικής δραστηριότητας επεκτείνεται με ταχύτατο ρυθμό σε όλη την Ευρώπη και κατ’ επέκτασιν και στην Ελλάδα.

Η διαρκής περιδίνηση, στην οποία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο η παγκόσμια οικονομία, για πάνω από 15 χρόνια, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το φάντασμα του πολέμου. Γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, πίσω από τον οποίο στοιχίζονται παγκόσμια στρατόπεδα ή η γενοκτονία  που διεξάγει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα, σήμερα εξελίσσονται, χωρίς να έχει εμφανιστεί ένα διεθνές και ρωμαλέο αίτημα για Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό τρόμου, που θυμίζει έντονα την περίοδο του μεσοπολέμου.

Σε αυτό το περιβάλλον προχωρήσαμε στην Ίδρυση του Δικτύου Πολιτών «ΣΚΕΨΗ – ΔΡΑΣΗ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ» (THINK-ACT-LEFT).

Στόχος

Το Δίκτυο «ΣΚΕΨΗ – ΔΡΑΣΗ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ» αποτελεί σαφή πολιτική πρωτοβουλία πολιτών και επιλογή δράσης, δε συνιστά κομματικό μηχανισμό, χωρίς να αποκλείει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη μελλοντική του συνεργασία – συμμετοχή σε πολιτικούς φορείς της Αριστεράς.

Αποτελεί πολιτική πράξη, γιατί απευθύνεται σε όλες και όλους τους πολίτες, που έχουν ως όραμα τον Σοσιαλισμό.

Αποτελεί πολιτική επιλογή, γιατί απευθύνεται σε όλες και όλους τους πολίτες, οι οποίοι αναζητούν την πολιτική δράση που εκπορεύεται «από τα κάτω και αριστερά».

Το Δίκτυο δεν συνιστά κομματικό μηχανισμό, γιατί θεωρούμε, ότι η προσπάθεια επανοηματοδότησης της Αριστεράς δεν αποτελεί στην παρούσα φάση «ιδιοκτησία» κανενός κόμματος.

Πιστεύουμε, ότι οι ιδέες της Αριστεράς και το όραμα του Σοσιαλισμού πρέπει να επικαιροποιηθούν και να εμπλουτιστούν με σύγχρονα δεδομένα, όπως η κλιματική κρίση.

Αναγνωρίζουμε, ότι για ακόμα μία φορά στην ιστορία, η Βαρβαρότητα ενδύεται τον μανδύα του «νέου» και του «φανταχτερού», και ότι αντίπαλοι της είναι ο Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα και η αριστερή Σκέψη.

Κατανοούμε, ότι δε μας αρκούν οι ιδέες και οι θεωρητικές επεξεργασίες, αντίθετα αυτές δεν αποτελούν μια αφηρημένη ακαδημαϊκού τύπου διεργασία, αλλά αντίθετα αναζωογονούνται και αναπτύσσονται με τη Δράση.

Αναγνωρίζουμε, ότι η σημερινή κρίση της Αριστεράς, κατά ένα μέρος, έχει τις ρίζες της και στην αποκοπή της από ενδιαφέρουσες διεργασίες και κινήματα, τα οποία αναπτύσσονται από τις/τους καταπιεσμένες/ους της σύγχρονης εποχής.

Και για αυτό θεωρούμε, ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση «από τα κάτω και αριστερά».

Μας έχει κουράσει η απομόνωση, ο κατακερματισμός-σεχταρισμός και η αδράνεια, που πολλές φορές επικρατεί στην Αριστερά, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Για αυτό και θέλουμε να μπορέσουμε να συζητούμε σε πνεύμα ελευθερίας, να τονίζουμε όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν, αλλά και να είμαστε αποτελεσματικοί.

 • Θέλουμε να επαναφέρουμε στη συζήτηση συλλογικές επεξεργασίες, οι οποίες θα υποδεικνύουν μια εναλλακτική διαδρομή στο εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον του 21ου αιώνα.
 • Θέλουμε να προτάξουμε μια εναλλακτική άποψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
 • Θέλουμε να συμβάλλουμε με επεξεργασίες και κινηματική δράση στην ανάσχεση της Κλιματικής Κρίσης.
 • Θέλουμε να προωθήσουμε την επαναθεμελίωση του Κοινωνικού Κράτους.
 • Θέλουμε να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων.
 • Πάνω απ’ όλα όμως, θέλουμε σήμερα να συντονιστούμε και να γνωρίσουμε ανθρώπους, πρωτοβουλίες, λοιπές δικτυώσεις, οι οποίες έχουν παρόμοιους προβληματισμούς.
 • Θέλουμε να συζητήσουμε, να σκεφτούμε, να δράσουμε και να πυκνώσουμε τις γραμμές όλες/όλοι μαζί.
 • Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις ενεργές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ως σημείο αναφοράς την Αριστερά και τον Σοσιαλισμό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το «ΣΚΕΨΗ – ΔΡΑΣΗ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ» καλεί σε δημιουργική συμμετοχή και δράση καθεμία και καθένα πολίτη που επιθυμεί να φέρει τις ιδέες της Αριστεράς με σύγχρονο και τεκμηριωμένο τρόπο ξανά στο προσκήνιο.

Η επαναφορά των ιδεών της Αριστεράς με σύγχρονο τρόπο καθίσταται απαραίτητη, όχι εξαιτίας κάποιας ιδεολογικής εμμονής, αλλά από τα πραγματικά αποτελέσματα των πολιτικών του Νεοφιλελευθερισμού.

 • Η Αριστερά που δεν θα φοβηθεί να μιλήσει για τις αξίες του Σοσιαλισμού
 • Η Αριστερά που θα επεξεργαστεί τις βέλτιστες πρακτικές, τις οποίες μπορούν να προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, όχι για την κερδοφορία μίας ελίτ, αλλά για την κοινωνική ευημερία
 • Η Αριστερά που θα τροφοδοτήσει ξανά τα παγκόσμια κινήματα για την Ειρήνη, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
 • Η Αριστερά που θα βάλει στο στόχαστρο την Κλιματική Κρίση
 • Η Αριστερά που θα δώσει ξανά το όραμα και την ελπίδα στη Νέα Γενιά, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο
 • Η Αριστερά που δεν μπορεί παρά να είναι Ριζοσπαστική

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Κάλεσμα στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Στις 17η Νοέμβρη, συμμετέχουμε μαζικά στην πορεία για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και καλούμε τον κόσμο της Αριστεράς, τα λαϊκά στρώματα, τους ανένταχτους, αλλά και ενταγμένους σ. Αριστερές/ούς, δίχως διαχωριστικές γραμμές και ταμπέλες, να πορευτούμε με το πανό του Δικτύου «ΣΚΕΨΗ – ΔΡΑΣΗ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ».

Οι 61 του Δικτύου

Related posts

Γεωργιάδης: Μεγάλη επιτυχία η επενδυτική βαθμίδα – «Άσχετος ο Κασσελάκης»

banks

Ερντογάν: Χάρη στο Αναντολού θα μεταφέρουμε δυνάμεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

banks

ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με Μονάδες του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle

banks

Αφγανιστάν – Έφτασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ομάδα 11 Αφγανών που απεγκλώβισε η ελληνική πρεσβεία

banks

Λιβάνιος στο MEGA: Η μαζική έξοδος του Πάσχα θα μετέφερε ιικό φορτίο στην περιφέρεια

banks

Νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ με «πυρά» κατά Κασσελάκη

banks