26 C
Athens
September 28, 2024
Image default
COMODITIES

Ήπια ανοδικά με τα επιτόκια στο επίκεντρο το πετρέλαιο

Ήπια ανοδικά με τα επιτόκια στο επίκεντρο το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μικρή άνοδο την Πέμπτη (6/6), καθώς υποστηρίζονται από τις αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αντισταθμίζοντας την άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων και τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει σταδιακά την προσφορά.

Αμερικανικό αργό και μπρεντ αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την Τετάρτη, ανακάμπτοντας μετά τη διολίσθηση κατά σχεδόν 8 δολάρια το βαρέλι στις πέντε συνεδριάσεις έως την Τρίτη.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων προβλέπουν τώρα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, αντισταθμίζοντας τις πρόσφατες πτωτικές ειδήσεις για την προσφορά.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να δώσει κίνητρα στην οικονομική δραστηριότητα και να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι τιμές εξακολουθούσαν να οδεύουν, πάντως, προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 3%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Trafigura Σαάντ Ραχίμ δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να καταργήσει σταδιακά ορισμένες από τις περικοπές της παραγωγής από τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με την ισχυρή προσφορά στην αγορά προϊόντων, οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε την Κυριακή να επεκτείνει τις περισσότερες από τις περικοπές παραγωγής τους έως το 2025, αλλά άφησε περιθώριο για οικειοθελείς περικοπές από οκτώ μέλη που θα αποκλιμακωθούν σταδιακά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις και ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ υπερασπίστηκαν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση πετρελαίου.

«Οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν υπερβολικά στο ήπια αρνητικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+. Οι δείκτες ζήτησης σίγουρα έχουν αμβλύνει κάπως πρόσφατα, αλλά δεν πέφτουν κατακόρυφα», έγραψε ο αναλυτής της Barclays, Άμαρπριτ Σινγκ.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 31 Μαΐου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με στοιχεία της Διοίκησης Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Οι καλοκαιρινές πτώσεις αποθεμάτων θα είναι αρκετές για να επαναφέρουν το μπρεντ στο υψηλό εύρος των 80-90 δολαρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο», αλλά οι τιμές θα μπορούσαν να υποστούν πίεση το 2025 από την βραδύτερη ζήτηση και την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, γράφουν αναλυτές της JPMorgan.

Προβλέπουν ότι το μπρεντ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 83 δολάρια φέτος και 75 δολάρια το επόμενο έτος.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,84% στα 74,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,71% στα 78,97 δολάρια το βαρέλι.

Μικρά κέρδη για το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,555% στα 33,540 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,14% στα 2.378,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,20% στα 30,433 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,11% στα 4,6575 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0863 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,12% στο 1,277 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8508 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Η συνεχής πτώση των αποθεμάτων ενισχύει το πετρέλαιο

banks

Συνεχίζεται η άνοδος για τον χρυσό ενόψει μείωσης των επιτοκίων

banks

Ρωσία: Σκέψεις για περιορισμό εξαγωγής σιτηρών μετά από σοδειά- ρεκόρ

banks

OPEC: Υποβάθμιση πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021

banks

Η μειωμένη ζήτηση για καύσιμα «ρίχνει» τις τιμές πετρελαίου

banks