
Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν ήπια άνοδο την Παρασκευή 8/8, οδηγώντας τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε θετικό έδαφος για την εβδομάδα που κλείνει σήμερα.
Ο Dow Jones Industrial Average ενισχύεται κατά 187 μονάδες ή 0,43% στις 44.155,93 μονάδες. Άνοδο σημειώνει και ο S&P 500 κατά 0,57% στις 6.376,97 μονάδες, καθώς και ο Nasdaq Composite κατά
Οι βασικοί δείκτες καταγράφουν θετικές επιδόσεις για την εβδομάδα, με τον ευρύτερο S&P 500 να είναι αυξημένος κατά 2%, τον Dow κατά 1,2%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq φαίνεται να οδηγείται σε άνοδο 0,62% στις 21.375,29 μονάδες.
Οι κινήσεις αυτές ακολούθησαν την πτωτική συνεδρίαση της Πέμπτης για τον Dow και τον S&P 500, ενώ ο Nasdaq ξεχώρισε με θετική απόδοση. Ο δείκτης των blue chips κινήθηκε έντονα ενδοσυνεδριακά: έφτασε να σημειώνει άνοδο 305 μονάδων, για να βρεθεί αργότερα σε πτώση έως και 394 μονάδες.
Οι δασμοί του Τραμπ και η αντίδραση των αγορών
Οι «ανταποδοτικοί» δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ορισμένοι από τους υψηλότερους δασμούς περιλαμβάνουν 41% για τη Συρία και 40% για το Λάος και τη Μιανμάρ.
Οι μετοχές κινήθηκαν αρχικά ανοδικά την Πέμπτη, μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι ο δασμός 100% στις εισαγωγές ημιαγωγών δεν θα επηρεάσει τις εταιρείες που παράγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το εμπόριο παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτών
Ο Thomas Martin, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments, δήλωσε πως το βασικό σημείο εστίασης των επενδυτών είναι η πορεία των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ.
«Υπάρχει λιγότερη αναστάτωση γύρω από τους δασμούς, αλλά παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα για το πώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των εταιρειών, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα κόστη, τα περιθώρια κέρδους, τις τιμές, τους καταναλωτές», ανέφερε ο Martin στο CNBC. «Επομένως, η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί».
Αλλαγές στη Fed – Νέα επιλογή Τραμπ για το Δ.Σ.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως επέλεξε τον Stephen Miran, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, για να αντικαταστήσει την Adriana Kugler στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Ο Miran θα ολοκληρώσει τη θητεία της Kugler, η οποία λήγει τον Ιανουάριο, μετά την παραίτησή της την περασμένη Παρασκευή.
Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες κινήσεις στις προσυνεδριακές συναλλαγές
- Under Armour: Η μετοχή κατρακύλησε 21%, καθώς τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 2 σεντς ανά μετοχή, έναντι προσδοκιών για 3 σεντς. Τα έσοδα ανήλθαν σε 1,10 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από την εκτίμηση των 1,13 δισ. σύμφωνα με τη FactSet.
- Trade Desk: Η μετοχή βυθίστηκε 33%, παρότι τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά. Πολλές επενδυτικές τράπεζες, όπως η Bank of America και η MoffettNathanson, προχώρησαν σε υποβάθμιση της μετοχής, μετά την προειδοποίηση του CEO Jeff Green ότι «μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο δέχονται πίεση» από τους δασμούς και τον πληθωρισμό.
- Viavi Solutions: Η μετοχή εκτινάχθηκε 20% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα δ’ τριμήνου. Η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τόσο σε κέρδη όσο και σε έσοδα, ενώ οδήγησε σε θετικές προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο.
- Wendy’s: Η Wendy’s είδε τη μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν 1% την Παρασκευή στις προσυνεδριακές συναλλαγές, αφού ανακοίνωσε χαμηλότερες προβλέψεις για το έτος. Για το 2025, η εταιρεία αναμένει πλέον προσαρμοσμένα κέρδη 82–89 σεντς ανά μετοχή, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 92–98 σεντς και κάτω από την πρόβλεψη των 94 σεντς από τη FactSet. Επιπλέον, προβλέπει πλέον πτώση των παγκόσμιων πωλήσεων μεταξύ 3% και 5% για το έτος, ενώ προηγουμένως ανέμενε από σταθερότητα έως πτώση 2%.