9.4 C
Athens
March 30, 2023
Image default
RED LOANS

Αισιοδοξία για μια ακόμα καλή χρονιά

Αισιοδοξία για μια ακόμα καλή χρονιά

Κάτι παραπάνω από αισιόδοξα σε σχέση με αυτό που διατείνονταν οι «ειδικοί» φαίνονται να είναι τα πρώτα μηνύματα που βγαίνουν προς τα έξω τόσο από τα αρχικά “flash note” των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 όσο και για τις πρώτες ενδείξεις για το 2023 με τις εισηγμένες εταιρείες να βλέπουν το κόστος να λειαίνεται και τη ζήτηση να αυξάνεται πέρα από τις αρχικές τους προβλέψεις. Μάλιστα η γρήγορη μετακύλιση των διάφορων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν στη τελική τιμή του προϊόντος σε συνδυασμό με τη μερική  υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών και την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους είναι πολύ πιθανό να  φέρουν αυξημένα περιθώρια κέρδους προσφέροντας  μια ακόμα καλή χρονιά.

Καθοριστική ήταν βέβαια και η  συμβολή της κυβέρνησης στη  μη εκτράχυνση των ενεργειακών τιμών μην αφήνοντας να προκληθεί  κάποιο οικονομικό ατύχημα.

Έξι θα είναι οι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να λάμψουν από πλευράς κερδοφορίας προκαλώντας έντονη οικονομική δραστηριότητα. Οι  Υποδομές, η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, ο Τουρισμός, η Βιομηχανία και η Πληροφορική.

MYTILINEOS, ΤΙΤΑΝ,  ΔΕΗ και PROFILE είναι οι αντιπρόσωποι της σημερινής επιλογής.

Ξεκινάμε από τον όμιλο MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ), όπου παρουσίασε στο “flash note” των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022 εκρηκτικές επιδόσεις σε όλο το εύρος των μεγεθών προκαλώντας το θαυμασμό ακόμα και των «αντιπάλων» του. Έτσι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με ισχυρή αύξηση +137% στις πωλήσεις φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 6,306 δισ. ευρώ από 2,664 δισ. ευρώ το 2021 εκτοξεύοντας τη καθαρή κερδοφορία κατά +187% στα 466 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ. Άξια λόγου είναι πρώτον, η αύξηση, παρά το επιβαρυμένο κόστος της ενεργειακής κρίσης, στο 7,4% του περιθωρίου της καθαρής κερδοφορίας από 6,1% το 2021 και δεύτερον η σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί  παρά το ρεκόρ επενδύσεων με πάνω από 700 εκατ. ευρώ  το 2022 τόσο στα ταμειακά διαθέσιμα των 1,1 δισ. ευρώ ή +76% ΥοΥ  όσο και στη  ρευστότητα  των 2,205 δισ. ευρώ ή +47% ΥοΥ.  Εντυπωσιακό είναι επίσης και το προτεινόμενο μέρισμα των 1,20 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στη διαγραμματική ανάλυση η ορμή της μετοχής είναι τέτοια που πέρασε πλέον πάνω από τον 15ετή  «θόλο» αντίστασης ξεπερνώντας κάθε προσδοκία  διαλύοντας όσους πήγαν να ποντάρουν στη πτώση προς το στροφέα άνωσης D3. Τώρα το αμέσως επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στα 24 ευρώ ενώ πάνω από εκεί δεν υπάρχει κανένας για σταματήσει το καλπασμό προς τα 30 ευρώ.

Μία πρώτη γεύση έδωσε και ο όμιλος  Titan Cement International SA (TITC) με το πολύ δυνατό τέταρτο τρίμηνο του 2022 όπου το EBITDA έφτασε τα 98 εκατ. ευρώ  ή 42 εκατ. υψηλότερα από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, χάρη στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Ο όμιλος αναμένει τις πωλήσεις για το 2022 να υπερβούν τα 2,25 δισ. ευρώ  και τα EBITDA  να ξεπεράσουν τα 330 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 275 εκατ. ευρώ το 2021.

Πτώση σημείωσε και ο καθαρός δανεισμός κλείνοντας στα  800 εκατ. ευρώ από τα 912 εκατ. ευρώ που είχε στα τέλη του τρίτου τριμήνου 2022. Διαγραμματικά η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά το καθοδικό στροφέα “W” της άνοιξης του 2021 ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επόμενη αντίσταση των 15,20 ευρώ. Η κίνηση πάντως δείχνει για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Το σκηνικό της έντονης αποκλιμάκωσης που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ενέργεια  με τη βουτιά στις τιμές του ρεύματος φέρνει στο προσκήνιο τη ΔΕΗ και τη σκέψη ότι ίσως τα χειρότερα να είναι ήδη πολύ πίσω.  Την ίδια ώρα η ΔΕΗ γίνεται όλο και πιο επιθετική στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τεχνολογιών αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου με τελευταίο τη κατασκευή μαζί με τη RWE 5 φωτοβολταϊκών πάρκων  άνω των 200 MWp συνολικής επένδυσης 180 εκατ. ευρώ.  Η μετοχή αποτυπώνει στο διεβδομαδιαίο chart τιμών τη δημιουργία μιας εκτενής βάσης αγοραστών στην περιοχή των 7,10 με 7 ευρώ που θα θέσει ως στόχο τη συνέχιση της κίνησης προς τα 8,20 ευρώ.

Κλείνω με τον όμιλο Profile (ΠΡΟΦ), όπου κινείται πλέον με απίστευτη ταχύτητα  τόσο στους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης του δημοσίου όσο και στην ανάπτυξη λογισμικού για το χρηματοοικονομικό τομέα με το υπόλοιπο ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων να χτυπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος στο 9μηνο είχε ήδη  αναλάβει νέες εργασίες αξίας 50 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης επίδοσης 13 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2021. Από τότε όμως μέχρι σήμερα τα νέα έργα έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις που είναι πολύ πιθανό να έχουν ξεπεράσει από τώρα τα 100 εκατ. ευρώ που έβλεπε  ως στόχο η διοίκηση για την επόμενη τριετία (!). Μόνο και μόνο αν βάλουμε μέσα το έργο της αναβάθμισης του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων προϋπολογισμού 42,2 εκατ. ευρώ που ο όμιλος έχει καταθέσει τη μόνη προσφορά για το διαγωνισμό καταλαβαίνει κανείς τι θα γίνει το 2023.

Φυσικά πέρα από το ανεκτέλεστο υπάρχουν  και τα «σίγουρα» έσοδα από το “recurring” που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 με 25 εκατ. ευρώ. Μεγάλης προσοχή και στο μεγάλο ποσό των χρηματικών διαθεσίμων, καθώς μπορεί να αλλάξει άρδην τα υπάρχον δεδομένα. Διαγραμματικά η μετοχή μετά από μια υγιή περίοδο «χωνέματος» της εκρηκτικής ανόδου του +460% της  τελευταίας  4ετίας ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο ισχυρό ανοδικό βήμα διαλύοντας  το στροφέα αντίστασης “W” στα 3 ευρώ. Πάνω από εκεί θα βρεθεί με συνοπτικές διαδικασίες στο κατώφλι της ζώνης των 3,35 με 3,40 ευρώ  ανοίγοντας το οπτικό πεδίο για τα 5 ευρώ.

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς

banks

ΑΔΜΗΕ: Αναζητώντας τους επόμενους στόχους – ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Επικαιροποίηση

banks

ΕΚΘΕΣΕΙΣ- LAMDA

banks

FTSE-25 Υπέρβαση

banks

Εθνική Τράπεζα

banks

ETE – Eurobank

banks