9.4 C
Athens
March 30, 2023
Image default
WORLD

Ακάρ: “Θέλουμε διαμοιρασμό πλούτου στο Αιγαίο – Οι ΗΠΑ μάς χρωστάνε 1,4 δισ. δολάρια και πέντε F-35”

“Στο θέμα των F-35, η συνεργασία μας έληξε, και χωρίσαμε με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε νομικά ούτε ηθικά” ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Τη ρητορική της Άγκυρας περί “διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο” επανέλαβε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάς χρωστάνε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και πέντε F-35” υποστήριξε ακόμα στη συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ενώ για τα τουρκικά F-16 παραδέχθηκε ότι το ζήτημα που καίει την Άγκυρα εξελίσσεται αργά, αλλά “η Τουρκία έχει εναλλακτικές”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ “πηγαίνει λίγο αργά (το θέμα των F-16). Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα για μας. Αγοράζουμε 40 F-16 Block 70 Vipers. μαζί με αυτά τα F-16, υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός των F-16 που ήδη έχουμε. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, οι διυπουργικές συνομιλίες μας με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν φθάσει σε θετικό σημείο. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι αυτό υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο και αποστέλλεται στο Κογκρέσο”.

“Αυτή τη στιγμή περιμένουμε το στάδιο του Κογκρέσου… Η ελπίδα και η ευχή μας είναι ότι το Κογκρέσο θα λάβει μια απόφαση με κοινή λογική σύμφωνα με τις ιδέες του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα το επόμενο διάστημα. Αναμένουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα”.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχολίασε για την αντιπολίτευση, ότι “θέλουμε να γίνει γνωστό ότι η υιοθέτηση οποιουδήποτε ακραίου δρόμου στο θέμα αυτό μπορεί πραγματικά να βάλει τα κόμματα σε μπελάδες, και ότι δεν είμαστε απελπισμένοι στο θέμα αυτό, και ότι έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις στη διάθεσή μας. Δεν πρέπει να οδηγήσουν τα γεγονότα σε ανεπιθύμητες κατευθύνσεις με συλλογισμούς που αλλάζουν με τη μέρα, συναισθηματικές και παράλογες σκέψεις”.

“Μάς χρωστάνε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και… πέντε F-35”

“Στο θέμα των F-35, η συνεργασία μας έληξε, και χωρίσαμε με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε νομικά ούτε ηθικά. Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή επιτεύχθηκε συμφωνία για οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες” δήλωσε ο Ακάρ.

“Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Προς το παρόν, ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι η καταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε καταβάλει. Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε F-35 που δικαιούμαστε, και συζητάμε για το μέλλον αυτού το θέματος. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται χωρίς να διακυβεύονται τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα”.

“Εκφράζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο. Επικοινωνήσαμε επίσης τηλεφωνικά με Έλληνες υπουργούς και εκφράσαμε ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Υπήρξε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και μεταφέραμε τα συλλυπητήριά μας μόλις το μάθαμε. Αυτή η αμοιβαία διπλωματία των σεισμών λαμβάνει επίσης χώρα” τόνισε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός.

Related posts

Σοκ στα τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Δένδια σχετικά με την “κρίση του Oruc Reis”

banks

Στ. Κυριακίδου: Στόχος μας η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους και η αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής της αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ

banks

Μουντιάλ 2022: Εισιτήρια από “χρυσάφι” στο Κατάρ – Τα ακριβότερα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

banks

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο υπογράφει νόμο για τη θανατική ποινή σε αξιωματούχους καταδικασμένους για προδοσία

banks

Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

banks

ΗΠΑ: Μεγάλη πυρκαγιά στο Οχάιο από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας

banks