«Δεν μπορεί να αποφασιστεί θετική ατζέντα για την Τουρκία, όταν αξιώνει λύση δύο κρατών», τονίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.

«Ήδη, με επιστολή μου, γνωστοποιώ στους αρχηγούς των κρατών μελών, από τη μία την εκτροπή της Τουρκίας με την αξίωση για λύση κρατών και, από την άλλη, πως με ανάλογες θέσεις, δεν θεωρώ ότι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Κύπριος πρόεδρος ξεκαθαρίζει πως, για να καταστεί δυνατή η δεύτερη άτυπη διάσκεψη, θα χρειαστεί προηγουμένως καλή προετοιμασία και επιβεβαιώνει πως συνεχίζονται οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο Βαρώσι.

Ο ίδιος αποκαλύπτει στην «Κ» τι συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι ο ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε το ζήτημα της λύσης δύο κρατών, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να το απορρίπτει και να θέτει ζήτημα αποκέντρωσης εξουσιών.

Επιπλέον, ερμηνεύει τον «τετραγωνισμό του κύκλου» από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και χαρακτηρίζει μη αποδεκτή τη βρετανική πρωτοβουλία.

Γράψτε το σχόλιό σας