Ανδρουλάκης: 7 παρεμβάσεις για την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχείρησης – Kριτική στη πολιτική της κυβέρνησης για τον κλάδο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε απόψε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επτά προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Παρουσιάζουμε επτά συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που πρέπει σιγά-σιγά να σχεδιάσουμε ως κράτος για να αλλάξουμε τον ρου της ελληνικής οικονομίας. Αυτά αφορούν και εσάς πρωτίστως αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Στόχος η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα», υπογράμμισε.

Πρώτον, για να είναι και παραμείνει βιώσιμη η μικρομεσαία επιχείρηση και για να σχεδιάζει οικονομικά το παρόν και το μέλλον, το ΠΑΣΟΚ προτείνει 120 δόσεις αντί 72 «που είναι», όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «για πολύ λίγους. Εμείς λέμε 120 για όλους με συγκεκριμένα κίνητρα, όπως έχουμε πει και στη Βουλή τους προηγούμενους μήνες». Σχετικά με το ιδιωτικό χρέος η πρόταση, ως γνωστόν περιλαμβάνει άμεση επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του ν.3869/2010 του ΠΑΣΟΚ, κατοχύρωση των δανειοληπτών να αποκτούν δικαίωμα προτίμησης, προαίρεσης στην αγορά του δανείου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υποχρεωτική υποβολή πρότασης ρύθμισης από τον πιστωτή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πρόβλεψη αυστηρών ποινών σε funds και servicers που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και δεν απαντούν στα αιτήματα των δανειοληπτών. «Για το ΠΑΣΟΚ, όπως κάναμε και υπό δύσκολες συνθήκες με το νόμο Κατσέλη, θα πράξουμε και τώρα: θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι εις βάρος του ελληνικού λαού η αγορά των δανείων, μετά την πώληση από τις τράπεζες στα funds, για να διευκολύνουμε τις τράπεζες και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ομηρία και μεγαλύτερα προβλήματα στους δανειολήπτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Δεύτερον, προτείνεται η θεσμοθέτηση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ώστε μια επιχείρηση να μην είναι αποκλεισμένη από το δικό της κεφάλαιο κίνησης και να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζομένους της, τους προμηθευτές της ή τους λογαριασμούς της.

Τρίτον, για τη χρηματοδότηση στους πολλούς, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία ενός ισχυρού Ομίλου Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Μια Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν μπορεί να λειτουργεί ως ταμείο όπου παρκάρουν ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά πρέπει να αποτελεί μόνιμο θεσμό αναπτυξιακής πολιτικής», ανέφερε.

Τέταρτον, μειώνεται το διοικητικό και φορολογικό βάρος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις 20.000 ευρώ.

Πέμπτον, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αδικία τη τεκμαρτή φορολόγησης και προτείνει τη κατάργησή της. «Άμεση κατάργησή της και επιστροφή στη φορολόγηση με βάση τα πραγματικά εισοδήματα είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Έκτον, καταργούνται τα φορολογικά βάρη από την εποχή της οικονομικής κρίσης με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις, και παράλληλα, για τη σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, με απόλυτο σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Έβδομον, προτείνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε ο κατώτατος μισθός να αποτελεί προϊόν συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων και όχι μονομερής κυβερνητική απόφαση. Παράλληλα, δεσμεύεται για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών και λοιπών επιβαρύνσεων στην εργασία, ώστε να στηριχθούν ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα μια οικονομία πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη»

«Αυτές οι επτά παρεμβάσεις δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα. Συνιστούν μέρος μιας ολόκληρης φιλοσοφίας αντιμετώπισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα μια οικονομία πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Αν άμεσα δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή και αν αυτά που σας ανέφερα δεν είναι το επόμενο κυβερνητικό σχέδιο για την Ελλάδα, τα πράγματα τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα και για εσάς και για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας. Δεν σας αξίζει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Μπορούμε να το αλλάξουμε. Και εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις. Μαζί θα τα αλλάξουμε όλα για μια ισχυρή οικονομία, για μια ισχυρή μικρομεσαία επιχείρηση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως με τη πολιτική της βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά την ακρίβεια και την αντιμετώπισή της, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. «2.000 «κωδικοί» που δεν υπάρχουν πουθενά, με δήθεν μείωση τιμών που κανένας καταναλωτής δεν γνωρίζει ποια προϊόντα αφορούν. Και ένας πρωθυπουργός που λέει πως «λυπάται» και «θυμώνει» με την ακρίβεια. Αλλά, ευχαριστούμε, δεν χρειαζόμαστε συμπάθεια. Χρειαζόμαστε πολιτικές», παρατήρησε.

«Η ακρίβεια έγινε εργαλείο για να μαζεύει η Νέα Δημοκρατία πόρους και μέσα από αυτήν την αύξηση των εσόδων να παρουσιάζει μία οικονομία η οποία δεν υπάρχει. Είναι μία κατασκευή. Διότι, αν αποκλιμακωθεί η ακρίβεια, ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα.

Για αυτό, λοιπόν, διατηρούν υψηλούς τους έμμεσους φόρους και για αυτό δεν συζητούν τη μείωσή τους», υποστήριξε.

-

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ιράν: Έκρηξη που ακούστηκε κοντά στην Τεχεράνη οφειλόταν σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση πυρομαχικού

Έκρηξη που ακούστηκε στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Τεχεράνης προκλήθηκε από την ελεγχόμενη εξουδετέρωση πυρομαχικού που είχε απομείνει από τον πόλεμο, μετέδωσε σήμερα ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο. Αυτός διευκρίνισε ότι η επιχείρηση για την εξουδετέρωση του πυρομαχικού δεν έθεσε καμία απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και ότι δεν προέκυψε κανένα

Κούβα: Νέο μπλακ άουτ, το δεύτερο αυτήν την εβδομάδα

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε χθες Παρασκευή η Κούβα, για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται για το τέταρτο γενικό μπλακ άουτ σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών και για το ένατο

ΑΑΔΕ: Στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν τα επιτεύγματα της ελληνικής φορολογικής διοίκησης

Τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση των ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταγράφει η ετήσια έκθεση Annual Report on Taxation 2026 της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο myDATA, ως βασικού εργαλείου για την ενίσχυση του συστήματος δήλωσης εισοδήματος

Τραμπ: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με το Ιράν, η εκεχειρία έχει τελειώσει

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες παρά μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών αυτήν την εβδομάδα, αλλά σημείωσε ότι η εκεχειρία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο πλευρές τον περασμένο μήνα έχει τελειώσει. Οι ΗΠΑ ενέτειναν επίσης τα αιτήματά τους χθες, Παρασκευή, να σταματήσει το Ιράν τις

Ταϊβάν: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενόψει του τυφώνα Μπάβι

Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Ταϊβάν, ενόψει της έλευσης του τυφώνα Μπάβι, ο οποίος συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις. Για σήμερα έχουν ακυρωθεί 917 διεθνείς πτήσεις, καθώς και όλες οι πτήσεις εσωτερικού. Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το βόρειο με το

Ο Γιώργος Αυτιάς εισηγητής για την έκθεση της Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο Ευρωβουλευτής της  Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς ορίστηκε εισηγητής της Επιτροπής Οικονομικών για την ετήσια έκθεση της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ήδη, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής έχει οριστεί ως μόνιμος εισηγητής της ίδιας Επιτροπής, για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό έως το 2029. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο αυτές αρμοδιότητες ανατίθενται

Γερμανία: Ομηρεία σε σουπερμάρκετ του Βερολίνου

Σε εξέλιξη είναι αστυνομική επιχείρηση έξω από σούπερ μάρκετ του Βερολίνου, όπου ένοπλος κρατά όμηρο μια γυναίκα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη γερμανική αστυνομία, η ομηρεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα, 23:00 στην Ελλάδα). "Επί του παρόντος, (ο δράστης) παραμένει μέσα στο κατάστημα. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται εκεί

Βενεζουέλα – σεισμός: Τουλάχιστον 4.118 οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, μεγέθους 7,2 και 7,5 βαθμών, που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χόρχε Ροδρίγκες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση, τουλάχιστον 4.118 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, ενώ 16.740 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, εκφράζονται

Related Articles

Popular Categories