Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street – Μάκρο και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street – Μάκρο και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Με κέρδη άνοιξε σήμερα, Παρασκευή (8/5), το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τη δημοσιοποίηση καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την αγορά εργασίας του Απριλίου και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν.

 

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones «παίζει» στις 49.697,21 μονάδες με κέρδη 0,20%, ο Nasdaq κινείται στις 26.036,43 μονάδες με άνοδο 0,89% και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,51% αγγίζοντας τις 7.374,75 μονάδες.

Την άνοδο στηρίζουν κυρίως οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, όπως η Micron Technology και η Qualcomm. Η μετοχή της Micron σημείωσε άνοδο σχεδόν 4% με το «καλημέρα» (λίγο αργότερα κερδίζει σχεδόν +8%), ενώ η Qualcomm «εκτινάχθηκε» κατά 6% περίπου, καταγράφοντας τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 115.000 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας σημαντικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones και ανέμεναν αύξηση κατά 55.000 θέσεις. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμεινε στο 4,3%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον «θα πρέπει να γνωρίζει κάτι μέσα στη μέρα» σχετικά με την απάντηση της Τεχεράνης στην πρόταση ειρήνευσης. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη εξετάζει τα μηνύματα που έλαβε από τις ΗΠΑ μέσω Πακιστανών διαμεσολαβητών, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμη σε απόφαση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν οριακά, με τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate να καταγράφουν πτώση σχεδόν 1%, κοντά στα 94 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ιράν αντάλλαξαν πυρά στα Στενά του Ορμούζ. Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι δέχθηκαν πρώτες επίθεση. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις «αναχαίτισαν απρόκλητες ιρανικές επιθέσεις και απάντησαν με πλήγματα αυτοάμυνας», ενώ τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού διέσχιζαν την περιοχή.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν ζημιές στα τρία αντιτορπιλικά, αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στους Ιρανούς επιτιθέμενους». Παράλληλα, φέρεται να δήλωσε ότι η εκεχειρία εξακολουθεί να ισχύει, χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα κατά ιρανικών στόχων ως «ένα απλό χτύπημα αγάπης».

Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite είχαν σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά στην προηγούμενη συνεδρίαση, πριν υποχωρήσουν, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επαναλειτουργήσουν τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μέσω ενός «μη ρεαλιστικού σχεδίου», σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο Press TV. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη σύγκρουση χωρίς να καταβάλουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει.

Οι αγορές έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις χάρη και στην ισχυρή περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, με τους τρεις βασικούς δείκτες να οδεύουν προς εβδομαδιαία κέρδη. Τα θετικά αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών έχουν θέσει τον Nasdaq σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου 3%, ενώ ο S&P 500 κατευθύνεται προς κέρδη περίπου 2%. Ο Dow Jones εμφανίζει πιο συγκρατημένη άνοδο, περίπου 0,7% από την αρχή της εβδομάδας.

Ο επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της PNC Asset Management, Γιουνγκ-Γιου Μα, εκτίμησε ότι η δυναμική των εταιρικών κερδών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κέρδη είναι ευρείας βάσης», ανέφερε μιλώντας στο CNBC και την εκπομπή «The Exchange» την Πέμπτη. «Αν κοιτάξει κανείς προς το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, η αγορά και οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση κερδών περίπου 20% ή και περισσότερο σε ετήσια βάση. Επομένως, δεν βλέπουμε τη δυναμική να εξασθενεί. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις, ασφαλώς, αλλά η τάση παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή».

#Wall_Street #μακρο #Μέση_Ανατολή #ΣΤΟΙΧΕΙΑ_ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ #θέσεις_εργασίας #ΗΠΑ #Ανεργία #Ιράν

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Συρία: Σύλληψη ενός πρώην στρατηγού που κατηγορείται για επίθεση με χημικά το 2013

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη ενός Σύρου πρώην στρατηγού που κατηγορείται για συμμετοχή, επί προεδρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις με χημικά που έγιναν το 2013 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. "Ο Χάρνταλ Άχμαντ Νταγιούμπ, πρώην ταξίαρχος και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Νταράα"

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν σε τριήμερη εκεχειρία – Τραμπ: Ελπίζω να είναι η αρχή του τέλους του πολέμου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.00 Τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία, από το Σάββατο 9 Μαΐου έως και τις 11 του μήνα, ανακοίνωσε μέσω truth social το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει αυτό να αποτελέσει "την αρχή του τέλους" της "μακράς, φονικής και σκληρής" σύγκρουσης. Είπε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα

OHE: Η Ελλάδα ζητεί τερματισμό της βίας εποίκων και επανεκκίνηση αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό

Οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Δανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Λετονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διοργάνωσαν στην έδρα του ΟΗΕ συνεδρίαση τύπου Arria, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του Συμβουλίου να ακούσουν ισχυρές μαρτυρίες σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η Ελλάδα

Ο Ζελένσκι “επιτρέπει” τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε την Παρασκευή διάταγμα με το οποίο "επιτρέπει" τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης και διασφαλίζει ότι δεν θα στοχοθετηθεί η Κόκκινη Πλατεία. "Δια του παρόντος διατάζω: να επιτραπεί η διεξαγωγή παρέλασης στην πόλη της Μόσχας (Ρωσική Ομοσπονδία) στις 9 Μαΐου 2026", ανέφερε το

Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ ζητεί τον τερματισμό της βίας εποίκων κατά Παλαιστινίων

Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ ζητεί τον τερματισμό της βίας εποίκων κατά Παλαιστινίων Οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Δανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Λετονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διοργάνωσαν στην έδρα του ΟΗΕ συνεδρίαση τύπου Arria, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του Συμβουλίου να ακούσουν ισχυρές μαρτυρίες σχετικά με τις προκλήσεις που

Αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες που πωλούν πατίνια εκτός προδιαγραφών, προανήγγειλε ο Κυρανάκης – Τι είπε για τα μέτρα που θα ληφθούν

Πλήρη απαγόρευση της χρήσης των πατινιών από ανηλίκους, αυστηρότερες κυρώσεις για επιχειρήσεις που πωλούν ή τροποποιούν πατίνια εκτός νόμιμων προδιαγραφών, αλλά και υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους ενήλικες χρήστες, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να δράσουμε». Αναφερόμενος στα τροχαία ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν

ΗΠΑ: Μέλη οργανώσεων κατά των αμβλώσεων συναντώνται με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου

Μέλη οργανώσεων κατά των αμβλώσεων θα συναντηθούν με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σήμερα, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια εντός του κινήματος ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κινηθεί αρκετά επιθετικά προκειμένου να προωθήσει βασικές προτεραιότητες, μεταξύ άλλων νέους περιορισμούς στην πρόσβαση στις αμβλώσεις και περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων πολιτικών. Η συνάντηση πραγματοποιείται ημέρες αφότου η

Τραμπ: Τριήμερη εκεχειρία Ουκρανίας-Ρωσίας έπειτα από αίτημά μου – Ελπίζω να είναι η αρχή του τέλους του πολέμου

Τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία, από το Σάββατο 9 Μαΐου έως και τις 11 του μήνα, ανακοίνωσε μέσω truth social το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει αυτό να αποτελέσει "την αρχή του τέλους" της "μακράς, φονικής και σκληρής" σύγκρουσης. Είπε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα που

Related Articles

Popular Categories