Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το placement της Εθνικής Τράπεζας, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει – εκτός απροόπτου – την προσεχή Δευτέρα και για διάστημα τριών ημερών, αποτελώντας το κύκνειο άσμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πριν περάσει και επισήμως από τις αρχές του 2025 υπό τη “σκέπη” του Υπερταμείου.
Πρόθεση της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι η διάθεση του 10%+2% ή 3% από το συνολικό 18,39% που κατέχει το Ταμείο στην ΕΤΕ, γεγονός που σημαίνει ότι το εναπομείναν ποσοστό, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του στην Attica Bank, έτσι όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα δοθούν ως… προίκα στο Υπερταμείο.
Προς ώρας, το ΤΧΣ το αργότερο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένει το “ραπόρτο” από την J.P. Morgan, αναφορικά με το επίσημο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τη νέα συναλλαγή στην ΕΤΕ. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν το Capital.gr πως η συμμετοχή θα είναι εξίσου εντυπωσιακή με αυτή στον πρώτο γύρο αποεπένδυσης. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε εντέλει να μην προχωρήσει με τη διάθεση του συνολικού ποσοστού, όπως είχε εισηγηθεί ο σύμβουλος, αλλά να διατηρήσει μία μικρή συμμετοχή στην τράπεζα, μπορεί να έκανε κάποιους επενδυτές να έχουν δεύτερες σκέψεις, εντούτοις στην τελική ευθεία φέρεται να έχουν παραμείνει οι long term επενδυτές που αποτελούσε, άλλωστε, ζητούμενο για όλους τους εμπλεκόμενους στο placement.
Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου, προσχέδιο του οποίου της έχει ήδη αποσταλεί. Αυτό σημαίνει πως μόλις “κλειδώσουν”, τόσο το ποσοστό, όσο και η τιμή διάθεσης, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να δώσει άμεσα το “πράσινο φως” για να εκκινήσει η διαδικασία. “Η έγκριση αναμένεται την Κυριακή ή το αργότερο το πρωί της Δευτέρας, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου”, σχολιάζουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές.
Η διατήρηση πάντως ενός ποσοστού πέριξ του 5% από το Δημόσιο ανοίγει το δρόμο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ενώ όσον αφορά στην τιμή διάθεσης, αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters εκτίμησε πως οι μετοχές θα προσφερθούν με μικρή έκπτωση σε σχέση με την τρέχουσα τιμή αγοράς (σ.σ. η ΕΤΕ ολοκλήρωσε χθες, Τρίτη, τη συνεδρίαση με άνοδο 2,67%, στα 7,70 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το εύρος διάθεσης των μετοχών είχε προσδιοριστεί μεταξύ πέντε ευρώ και 5,44 ευρώ, με την τελευταία τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ να είναι 5,482 ευρώ. Τελικά η τιμή “κλείδωσε” στα 5,30 ευρώ/μετοχή, δηλαδή, με έκπτωση 2,57%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αντίστοιχων συναλλαγών την τελευταία 10ετία ήταν 10,3%.
Η διαδικασία, πάντως, θα “τρέξει” παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, όσο και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building.
Τα έσοδα για το Δημόσιο
Έσοδα, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις αποεπενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα:
• 94 εκατ. ευρω από την επαναγορά του 1,4% από τη Εurobank.
• 294 εκατ. ευρώ από την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από τη UniCredit.
• 1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας και
• 1,35 δισ. ευρώ από το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε περίπτωση που διατεθεί προς πώληση το 10% της ΕΤΕ, δηλαδή, 91.471.515 μετοχές επί συνόλου 168.231.441 κοινών μετοχών, τότε το Δημόσιο θα εισπράξει (σ.σ. με βάση τη χθεσινή τιμή των 7,70 ευρώ) περίπου 700 εκατ. ευρώ, ενώ εάν ασκηθεί το δικαίωμα της αύξησης του ποσοστού σε 12% ή 109.765.818 μετοχές, τότε το ποσό θα κυμανθεί στα 845 εκατ. ευρώ. Τέλος, η διάθεση του πλήρες ποσοστού θα ανεβάσει τα έσοδα σε 1,3 δισ. ευρώ.