26.7 C
Athens
October 9, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Ράλι στην ηπειρωτική Κίνα, «βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

Ασιατικές αγορές: Ράλι στην ηπειρωτική Κίνα, «βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

Το ράλι στις κινεζικές αγορές έχασε μέρος της φόρας του την Τρίτη (8/10), αφού στην ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας δεν δόθηκαν ιδιαίτερες λεπτομέρειες για περαιτέρω κίνητρα.

Ο Ζενγκ Σαντζίε, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, υποσχέθηκε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου.

Ο Ζενγκ είπε ότι η Κίνα θα επιταχύνει την έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού στις τοπικές κυβερνήσεις για να υποστηρίξει την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, με ανώτερο αξιωματούχο να προσθέτει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα δημοσιεύσει ένα επενδυτικό σχέδιο 100 δισεκατομμυρίων γιουάν για τον επόμενο χρόνο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε τυχόν νέα σημαντικά σχέδια τόνωσης, απογοητεύοντας τους επενδυτές και περιορίζοντας το ράλι των μετοχών.

Αν και στην ηπειρωτική Κίνα σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη, με τον CSI 300 να… εκτοξεύεται ακόμα και πάνω από 10% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης στην επιστροφή του από τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε για λίγο πάνω από 10%, πριν ανακάμψει ελαφρώς σε μικρότερη απώλεια, αλλά και πάλι της τάξης του 7%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και άλλα μάκρο, με τις δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία να μειώνονται 1,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο σε πραγματικούς όρους, μια πιο ήπια πτώση σε σύγκριση με την πτώση 2,6% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό πτώσης από τον Ιανουάριο, όταν είχα καταγραφεί πτώση 6,3% σε ετήσια βάση. Αυτή η πτώση σημειώθηκε επίσης πριν από τις εαρινές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς που έφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών σε συνδικαλιστές Ιάπωνες εργάτες τα τελευταία 33 χρόνια.

Ωστόσο, οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν τον Αύγουστο, με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας να δείχνουν άνοδο κατά 2% σε μέσο όρο στα 574.334 γιεν (3.877,44 δολάρια).

Ο Nikkei υποχώρησε άνω του 1% μετά την κυκλοφορία των στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,26% κλείνοντας στις 38.907,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε… βουτιά 7,35% στις 21.385 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 4,63% στις 3.490,96 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά ανοδικά 8,28% στις 11.403,75 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 2.594,57 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 8.176,90 μονάδες, χάνοντας 0,35%.

#ασιατικές_αγορές #Κίνα #Χονγκ_Κονγκ #ιαπωνία #Nikkei #Kospi #Αυστραλία

Related posts

Θετικό άνοιγμα στη Wall Street, αλλά με ενεργειακές πιέσεις

banks

Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

banks

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

banks

Wall Street: Τρίτο διαδοχικό record high για τον S&P 500

banks

Δεν άντεξε τις πιέσεις των μακροοικονομικών στοιχείων η Wall Street

banks

Κέρδη στις αγορές της Ασίας μετά το ράλι στις ΗΠΑ

banks