22.7 C
Athens
September 21, 2024
Image default
WORLD

Αυξάνονται οι θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια της “μαύρης λίστας”

Όλο και περισσότερα δεξαμενόπλοια από εκείνα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης για το ρόλο τους στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου βρίσκουν και πάλι δουλειά – σε μια εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα για τις δυτικές κυβερνήσεις οι οποίες προσπάθησαν να περιορίσουν τίς εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου για να περιορίσουν την πρόσβαση της Μόσχας σε πετροδολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, από τα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον 17 φορτία αργού και διυλισμένων προϊόντων έχουν εγκαταλείψει τα ρωσικά λιμάνια με πλοία όπου ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλλει κυρώσεις το 2022, ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα περισσότερα φορτία μεταφέρθηκαν με πλοία του ρωσικού γίγαντα δεξαμενόπλοιων, της κρατικής ναυτιλιακής Sovcomflot, στην οποία είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των δεξαμενόπλοιων της Somcoflot είχαν παραμείνει σε αδράνεια, μερικά και ως οκτώ μήνες, αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων.

Ωστόσο, οι ναυλωτές πλέον ναυλώνουν όλο και περισσότερα πλοία της Somcoflot μετά την επιτυχή παράδοση ορισμένων φορτίων πετρελαίου στην Κίνα – τα οποία μεταφέρθηκαν, τουλάχιστον για ένα μέρος του ταξιδιού, με δεξαμενόπλοια που απέκρυπταν το στίγμα τους από τα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης.

Πλέον όμως διαπιστώνεται ότι αυτά τα τάνκερ δεν προσπαθούν πλέον να κρύψουν τις κινήσεις και τα φορτία παραδίδονται ανοιχτά τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία.

Η Sovcomflot, γνωστή και ως SCF, “δεν έχει καμία σχέση με τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ ή των ΗΠΑ”, δήλωσε η εταιρεία απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg. Κατά συνέπεια η SCF δεν μπορεί να θεωρηθεί “ούτε ως παραβάτης των κυρώσεων ούτε ως εργαλείο για την υπονόμευσή τους”

Η χρήση δεξαμενόπλοιων που υπόκεινται σε κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου επιταχύνθηκε τον Αύγουστο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αυτόν τον μήνα, οδηγώντας σε δραστικό περιορισμό των υλικοτεχνικών περιορισμών για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου που είχαν προκύψει το 2023. 

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το Bloomberg τον περασμένo μήνα διαπιστώθηκε ότι 6 δεξαμενόπλοια που βρίσκονταν υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή ή της ΕΕ φόρτωσαν ρωσικά φορτία πετρελαίου κι άλλα τόσα τις πρώτες 15 μέρες του Σεπτεμβρίου.

Καθώς μάλιστα  άλλα 11 δεξαμενόπλοια παραμένουν αγκυροβολημένα κοντά στο ρωσικό λιμάνι Κόζμινο του Ειρηνικού, 7 παραμένουν αδρανοποιημένα στα ανοιχτά του Υστ Λούγκα, άλλα τρία στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και μήνες και δύο ανοιχτά του Μούρμανσκ, φαίνεται ότι θα παραδοθούν περισσότερα φορτία ρωσικού πετρελαίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των εν λόγω πλοίων, περιλαμβάνονταν και το Viktor Bakaev, που παρέλαβε ένα φορτίο περίπου 730.000 βαρελιών ρωσικού αργού τύπου Urals στο λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής στις 21 Ιουλίου. Αφού έφυγε από τη Βαλτική μέσω των Δανικών Στενών, το δεξαμενόπλοιο έστριψε βόρεια, ξεκινώντας μια διαδρομή κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας της Ρωσίας, και συνεχίζοντας με συνοδεία παγοθραυστικού για το τελευταίο μέρος μετά το νησί Wrangel, πριν στρίψει νότια για τα στενά Μπέρινγκ με τελικό του προορισμού το Ντόνγκινγκ στην Κίνα.

Την ίδια διαδρομή κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας ακολούθησαν στη συνέχεια τα δεξαμενόπλοια Galaxy και Zaliv Ammurskiy, επίσης στόχος κυρώσεων, που παρέλαβαν φορτία στον αρκτικό τερματικό σταθμό του Μουρμάνσκ.

Δύο άλλοι – το Bratsk και το Belgorod – έχοντας προηγουμένως εξαφανιστεί από τα συστήματα ψηφιακής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των πρώτων ταξιδιών τους υπό κυρώσεις, μετέφεραν ανοιχτά τα επόμενα φορτία τους στην Κίνα, παραδίδοντάς εκεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Related posts

Φόβοι για νέα κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα, 7.900 άνθρωποι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

banks

Κάμαλα Χάρις κατά Τραμπ για Fed: “Ως πρόεδρος δεν θα επεμβαίνω καθόλου στην πολιτική επιτοκίων”

banks

ΗΠΑ: Το ζήτημα της άμβλωσης στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας

banks

Συγκέντρωση χρηματικού ποσού – ρεκόρ μετά την υποψηφιότητα Κ. Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ

banks

Ισραήλ: Εκατοντάδες Ισραηλινοί και Άραβες τίμησαν την ακτιβίστρια για την ειρήνη Β. Σίλβερ που σκοτώθηκε από τη Χαμάς

banks

Γαλλία: Σε περίπου 300 από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες έχουν προκριθεί τρεις υποψήφιοι

banks