Tuesday, February 4, 2025
10.4 C
Athens

Βάσεις με F-16 στη Συρία σχεδιάζει η Τουρκία

Την Τουρκία αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα (Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι) προσκεκλημένος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα και βασικά θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι οι σχέσεις των δύο χωρών, η ανοικοδόμηση της Συρίας, η οικονομική, πολιτική και αμυντική συνεργασία, καθώς και ζητήματα ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των Κούρδων της βόρειας Συρίας και της καταπολέμησης των μελών της κουρδικής πολιτοφυλακής ΥPG και του κουρδικού κόμματος PYD, που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες. Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και το σενάριο για υπογραφή συμφωνίας καθορισμού θαλασσίων περιοχών ευθύνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό στο πλαίσιο της απόλυτης στήριξης που δίνει η Αγκυρα στο νέο καθεστώς.

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας θέλει στενότερες στρατιωτικές και αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Turkiye, η κυβέρνηση της Δαμασκού διεκδικεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) από την Αγκυρα και επιθυμεί την ανάπτυξη ραντάρ, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων πέραν των τουρκικών UAV/UCAV, ιδίως στο πλαίσιο του ελέγχου του ισραηλινού συνοριακού διαδρόμου. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα σχεδιάζει να αναπτύξει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στη Συρία.

Σύμφωνα με αραβικές πηγές, η Τουρκία και η Συρία θα υπογράψουν κοινή αμυντική συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εκπαιδεύουν τον συριακό στρατό και τους πιλότους του και ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Τουρκία θα αναπτύξει σε αυτές τις βάσεις 50 μαχητικά αεροσκάφη F-16 μέχρι την ολοκλήρωση της συριακής πολεμικής αεροπορίας για να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση που θα μπορούσε να στοχεύσει την κυριαρχία της χώρας.

Τούρκοι αναλυτές θέτουν ερωτήματα για το ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ μετά την τόση στρατιωτική παρουσία της Αγκυρας στη Συρία.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE