Την ευχαρίστησή της εξέφρασε η Ελλάδα σχετικά με τη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ για τα Βαρώσια. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν τον ρόλο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συγκεκριμένη δήλωση και ειδικά του υπουργού Νίκου Δένδια.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τη δήλωση Μπορέλ

«Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για την χθεσινή δήλωση του ΥΕ/ΑΕ Borrell σχετικά με τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, τις οποίες και καταδικάζει.

Συγκρατείται ιδιαίτερα η αναφορά στην τελευταία παράγραφο όπου αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντηση τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η δήλωση του ΥΕ/ΑΕ Borrell εκδόθηκε στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27, στην οποία το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω συνεχών επαφών με τα λοιπά Κράτη-Μέλη και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Τι λένε διπλωματικές πηγές για την παρέμβαση Δένδια

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαίτερα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην υιοθέτηση της δήλωσης της ΕΕ για τα Βαρώσια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης του ΥΕ/ΑΕ Borrell για τα Βαρώσια είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, ευθύς μόλις υιοθετήθηκε η σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εν λόγω διαπραγμάτευση συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά χθες το πρωί είχε βρεθεί σε τέλμα λόγω διαφορών όσον αφορά την διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια, η οποία ουσιαστικά γεφύρωσε τις διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και επέτρεψε την γρήγορη υιοθέτηση του τελικού κειμένου της δήλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η σύγκλιση μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κρίνεται αναγκαία, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία.

Γράψτε το σχόλιό σας