Για το πανεπιστημιακό άσυλο, την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση μίλησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Φλωρίδης στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Ειδικότερα για το πανεπιστημιακό άσυλο ο Βασίλης Φλωρίδης τόνισε ότι «είναι γεγονός ότι ωριμάζουμε ως κοινωνία. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν παλιότερα. Αργήσαμε βέβαια να καταλάβουμε, περίπου 30 χρόνια, ότι ο φράχτης που είναι στο πανεπιστήμιο δεν είναι το άσυλο. Οι φράχτες στην ουσία ήταν άσυλο για τους εγκληματίες».
Και συνέχισε: «Να καταλάβουμε επιτέλους ότι πρόκειται για κοινούς κακοποιούς. Δεν έχουν σχέση αυτοί οι άνθρωποι με τα πανεπιστήμια ούτε έχουν σχέση με το άσυλο το ίδιο, με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Είναι κοινοί κακοποιοί και κατά συνέπεια η προστασία και της ατομικής ελευθερίας των οποιοδήποτε ομιλητών, των φοιτητών, των καθηγητών αλλά και η προστασία της δημόσιας περιουσίας πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό έγκλημα. Γι’ αυτό και από καιρό εισηγούμαι τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος».
«Ιδιώνυμο είναι το αδίκημα, το έγκλημα από το οποίο παίρνεις ένα βασικό έγκλημα, όπως ας πούμε είναι η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, και από αυτό δημιουργείς ένα άλλο έγκλημα το οποίο πρέπει να προστατευθεί. Κάτι που γίνεται σήμερα με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες», εξήγησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
«Εκεί ξέρετε ισχύει το ιδιώνυμο. Εάν συλληφθείς σε γήπεδο πριν ή μετά ή κατά την τέλεση του αγώνα να τελείς μια αξιόποινη πράξη- απειλή, σωματική βλάβη, φθορές κλ.π.- οδηγείσαι στις φυλακές», είπε ο Βασίλης Φλωρίδης. Και διευκρίνισε: «Μιλάω για ειδική προστασία αφού φαίνεται πια ότι το πρόβλημα υπάρχει, βέβαια επαναλαμβάνω όχι όπως παλιά».
Για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι «σε αυτή την χώρα έχουμε φτάσει να έχουμε έναν σωρό μεγάλους ασθενείς. (…) Επιτέλους κάποτε πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα. Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να το εντοπίσεις και να βρεις τρόπους να το λύσεις. Αλλά δυστυχώς πάντα όλοι λίγο πολύ το αποφεύγουν».
«Στην Ελλάδα πλησιάζουμε πια τους 50.000 δικηγόρους. Δεν μπορεί να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης γρήγορη, σύντομη και ουσιαστική με ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό. Το λέω με παρά πολύ αγάπη για τους δικηγόρους», ανέφερε ο Βασίλης Φλωρίδης.
«Δυστυχώς δεν συμβιβάζονται υποθέσεις. Οι άλλες χώρες έχουν μειωμένους χρόνους απονομής γιατί εκεί οι υποθέσεις, για παράδειγμα στην Αγγλία συμβιβάζεται το 70% με 80% με συμβόλαια που γίνονται σε γραφεία δικηγορικά», επισήμανε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Τέλος για το θέμα της επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την κυβέρνηση ο Βασίλης Φλωρίδης ανέφερε ότι «θέλω εδώ να επισημάνω ότι από την κυβέρνηση επιλέγεται (σ.σ. η δικαιοσύνη) και στην Γαλλία και στην Σουηδία, την Αυστρία, την Κύπρο και την Μάλτα. Δηλαδή χώρες οι οποίες είναι πολύ ψηλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Σίγουρα είναι τραγικό λάθος να γίνει η επιλογή από εμάς τους ίδιους μόνον, είναι τραγικό λάθος. Και τολμώ να πω εδώ ότι όπου εμπλέκονται εκλογές σε τόσο μικρά εκλογικά σώματα όπως είμαστε εμείς, (…) αυτά είναι επινοήσεις των συνδικαλιστών και το τονίζω αυτό», υπογράμμισε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ακούστε το ηχητικό: