Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ: «Νέα αφετηρία για τη Δύση τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ»

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας και τη δυνατότητα επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ με την Ευρώπη διαβλέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη Λένα Φλυτζάνη, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα μια «νέα εκκίνηση» και μια «νέα αφετηρία», εκτιμώντας ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του δυτικού κεκτημένου και την επαναπροσέγγιση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής αντίληψης για τη δημοκρατία.

Όπως σημείωσε, τα προηγούμενα δύο χρόνια χαρακτηρίστηκαν από έντονη αμφισβήτηση της θεσμικής αντοχής των ΗΠΑ, εξέλιξη που είχε αρνητικές συνέπειες για τη δυτική και τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία αποτελεί την αξιακή βάση της Δύσης και προϋπόθεση για τη λειτουργία του ευρωατλαντικού άξονα.

«Ο τραμπισμός δεν θα εξαφανιστεί – Συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ»

Αναφερόμενος στο κατά πόσο τα εκλογικά αποτελέσματα συνιστούν το τέλος του τραμπισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι το φαινόμενο θα συνεχίσει να αντιστέκεται καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο που συνδέεται με τον λαϊκισμό, την πολιτική ακρότητα και τον συντηρητικό ριζοσπαστισμό, τάσεις που καταγράφονται άλλωστε και στην Ευρώπη.

Παράλληλα προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια περίοδο συνταγματικής κρίσης που ενδέχεται να διαρκέσει τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε, αναμένεται να διαμορφωθεί μια διαρκής αντιπαράθεση μεταξύ του Κογκρέσου και του προέδρου, με τη συμμετοχή του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς πολλά ζητήματα θα μετατρέπονται σε αντικείμενο συνταγματικής ερμηνείας και διαφωνίας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα προεδρικά του προνόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική, μέσω της άσκησης βέτο στη νομοθετική λειτουργία και της έκδοσης εκτελεστικών διαταγμάτων.

«Το προνομιακό πεδίο για τον Τραμπ θα είναι η εξωτερική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ θα είναι πολύπλοκη και δυσλειτουργική, με άμεσες επιπτώσεις και στις διεθνείς σχέσεις.

«Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα τοπίο το οποίο θα είναι πολύπλοκο και δυσλειτουργικό. Και βέβαια δεν θα καταστήσουν αμέσως εύκολο τον διάλογο με την Ευρώπη, γιατί θα θέλει να πάρει πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν τον παγκόσμιο συσχετισμό», πρόσθεσε τονίζοντας πως ηδη αναμένουμε τη συνάντηση Πούτιν-Σι και Τραμπ σε λίγες μέρες.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να εξοπλιστεί με υπομονή και να αντιληφθεί ότι έχει απέναντί της μια Αμερική που δεν είναι μόνο η τραμπική της, ας το πούμε, εκδοχή, αλλά είναι πολύ πιο πολύπλοκη και ως εκ τούτου πρέπει να κάνει πιο διορατικές εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθούν ξανά οι ευρωατλαντικές σχέσεις. Και αυτό αφορά και εμάς. Αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική, την αντίληψή μας για τους περιφερειακούς συσχετισμούς, την αντίληψή μας, για παράδειγμα, ως προς τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις».

Η ελληνική εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις με το Ισραήλ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις των αμερικανικών εξελίξεων για την ελληνική εξωτερική πολιτική, εστιάζοντας στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και στους περιφερειακούς συσχετισμούς.

Υπογράμμισε ότι η στενή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή, την οποία η Ελλάδα πρέπει να τιμά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.

«Πολύ καλά κάνουμε και έχουμε αυτή τη στενή στρατηγική σχέση. Πολύ καλά κάνουμε και προμηθευόμαστε την αντιαεροπορική ασπίδα. Αλλά δεν εκχωρούμε σε κανέναν άλλον την εξωτερική μας πολιτική. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική δια αντιπροσώπου», τόνισε, εξηγώντας πως θα πρέπει να παρακολουθηθούν με προσοχή οι επόμενες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς δεν θα ήταν απίθανο το ενδεχόμενο σημαντικών εξελίξεων στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επιρρίψει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μέρος της ευθύνης για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το Ιράν.

Όπως εξήγησε, η διαχείριση της σύγκρουσης με το Ιράν και η ενδεχόμενη έξοδος από τον πόλεμο αποτελούν ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση για την αμερικανική εκτελεστική εξουσία, καθώς ενδέχεται να μην υπάρχει μια αξιοπρεπής διέξοδος από την κρίση.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να διακοπεί, καθώς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που βρίσκονται στον πυρήνα των διμερών διαφορών.

Το καλώδιο στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας

Σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αντιδράσεις της Τουρκίας μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι το καλώδιο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποκατάστατο ή συνέχεια των ευρύτερων ελληνοτουρκικών διαφορών.

Όπως ανέφερε, η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων αποτελεί, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, τεχνικά ευκολότερη διαδικασία σε σχέση με την κατασκευή αγωγών. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, στο συγκεκριμένο έργο μεταφέρεται μια ευρύτερη ένταση που αφορά ουσιαστικότερα γεωπολιτικά ζητήματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το έργο θα προχωρήσει, ιδίως μετά την είσοδο της Γαλλίας ως επιχειρηματικού και εμπορικού εταίρου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ολοκλήρωση και η ενεργοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν συνεπάγονται αλλαγή επιπέδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε επίλυση των περιφερειακών εκκρεμοτήτων.

«Η πόντιση και η ενεργοποίηση του καλωδίου δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει επίπεδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή ότι έχουν επιλυθεί περιφερειακά ζητήματα», σημείωσε.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των τοποθετήσεων τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των ευρύτερων συσχετισμών δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της, καθώς το νησί χρειάζεται στήριξη λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

«Πρέπει να θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι ευρωπαϊκή χώρα και όχι μεσανατολική», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη προσέγγιση ιδιαίτερα σημαντική και για το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα.

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Βούλιαξε η Κωνσταντινούπολη από την κακοκαιρία

Σκηνές χάους στην Κωνσταντινούπολη από τη σφοδρή κακοκαιρία! Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε τεράστια λακκούβα, ενώ ακόμη και ασθενοφόρο έπεσε μέσα σε δρόμο που κατέρρευσε. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει σημάνει συναγερμό σε 19 επαρχίες της Τουρκίας. Κατέρρευσε ο δρόμος – Μέσα στη λακκούβα και ασθενοφόρο! Στην περιοχή Σουλτανγκαζί της Κωνσταντινούπολης, η δυνατή βροχή

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα σε Τουρκία και Ινδία για υποστήριξη στο Ιράν

Νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος περισσότερων από δώδεκα φυσικών προσώπων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και την Ινδία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορώντας τους ότι παρέχουν υποστήριξη στο λεγόμενο "σκιώδες" ναυτιλιακό δίκτυο του Ιράν και στον αεροπορικό τομέα της χώρας. Η απόφαση αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας οικονομικής πίεσης της

Leaders of the Greek Εconomy – Θ. Αδαμόπουλος: «Η τεχνολογία δεν καταργεί την ανάγκη για καλή ηγεσία. Την κάνει ακόμη μεγαλύτερη»

«O εκρηκτικός συνδυασμός της γεω-οικονομικής αναταραχής και της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει δραματικά μια δεδομένη συνθήκη στη ζωή των ανθρώπων: μέχρι πρόσφατα, ο άνθρωπος κυνηγούσε τον χρόνο. Τώρα, ο χρόνος κυνηγάει τον άνθρωπο» τόνισε ο Διευθυντής Σύνταξης της Θανάσης Αδαμόπουλος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ν για τους Leaders του ελληνικού

Ο Ρίτερ διαδέχεται την Κοβέσι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Ο Γερμανός εισαγγελικός λειτουργός Αντρές Ρίτερ ανέλαβε επισήμως από την 1η Νοεμβρίου τα καθήκοντα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), διαδεχόμενος τη Ρουμάνα Λάουρα Κοβέσι, η οποία βρέθηκε στην κορυφή του θεσμού από το 2019. Η επταετής θητεία του Ρίτερ ξεκινάει τώρα μετά από την έγκριση της υποψηφιότητάς του από τα κράτη-μέλη

Ν. Χριστοδουλίδης: Θετικά μηνύματα για το Κυπριακό

"Τα μηνύματα είναι θετικά μέχρι αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πριν την τελετή εγκαινίων του οικήματος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρίες, στη Λευκωσία, εάν είναι αισιόδοξος ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε "ναι, είμαι αισιόδοξος. Είχα

Τραμπ για εκλογική ήττα: “Σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται ο πόλεμος στο Ιράν – Αλλά θα το έκανα ξανά”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.30 Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε με την εκτίμηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς ότι ο πόλεμος με το Ιράν αποτέλεσε τον βασικό λόγο για την ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές. "Νομίζω ότι είναι, σε μεγάλο βαθμό αλήθεια, επειδή ανέβασε λίγο την τιμή της βενζίνης βραχυπρόθεσμα και πιθανώς αυτό είναι αλήθεια", ανέφερε αρχικά

Διεύρυνση της ΕΕ: Τέσσερις χώρες στην πρώτη γραμμή, πιο κοντά στην ένταξη το Μαυροβούνιο

Με το Μαυροβούνιο να πλησιάζει στην ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την Αλβανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία να καταγράφουν πρόοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 4 Νοεμβρίου το "πακέτο διεύρυνσης" για το 2026. Η Κομισιόν προτείνει ενδεικτικούς οδικούς χάρτες για τις τέσσερις χώρες, με συγκεκριμένα ορόσημα για τον επόμενο χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι η ταχύτητα

Nίκη Κεραμέως: Φρένο στις απολύσεις από αλγόριθμους – Επιδότηση 90% για 1.000 θέσεις τηλεργασίας

Κανόνες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, με υποχρεωτική ανθρώπινη εποπτεία σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως οι απολύσεις, φέρνει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκδήλωση Leaders of the Greek Economy που διοργανώνει η Ναυτεμπορική. Η υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προστασίας των εργαζομένων από την

Related Articles

Popular Categories