Βλ. Πούτιν: Απρόθυμος για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Ουκρανία: Επτά νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο, ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν μοιάζει διατεθειμένος για διαπραγματεύσεις
Επιδρομές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα εφόρμησης στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους χθες Παρασκευή υπό το φως της ημέρας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει οδηγία να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την ώρα.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η Ρωσία “θα το σκεφτεί καλά” προτού υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, έπειτα από τις επιδρομές ουκρανικών drones την 20ή Σεπτεμβρίου —την τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών—”, είπε ο κ. Πούτιν.

“Προτάσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών, ναι, βρίσκονται όντως πάνω στο τραπέζι (…) αλλά έπειτα από όλα όσα έκαναν (σ.σ. οι Ουκρανοί), θα σκεφτούμε καλά πως πρέπει να αντιδράσουμε”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μάχες οποιουδήποτε είδους με την Ευρώπη”, συνέχισε, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται σε ολοένα υψηλότερους τόνους στην ανατολική πτέρυγα της ΕΕ και του NATO.

Νωρίτερα χθες επιδρομή με drones εναντίον κτιρίου γραφείων στο Κίεβο σκότωσε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους 14χρονο, και τραυμάτισε άλλους 46, ανέφερε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε πως ο έφηβος είχε ισραηλινή υπηκοότητα και ότι η μητέρα του είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε διερχόμενους να τρέχουν κοιτώντας τους αιθέρες και άκουσε το βουητό της μηχανής αεριωθούμενου drone. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν κατά κανόνα το Κίεβο τις νύχτες, αλλά οι επιθέσεις υπό το φως της ημέρας είναι πλέον πιο συχνές.

Σε μια από τις τοποθεσίες που έγιναν στόχος, δημοσιογράφοι του AFP είδαν κατοίκους μπροστά σε μεγάλη πολυκατοικία ο 9ος και 10ος όροφος της οποίας είχαν μαυρίσει εξαιτίας πυρκαγιάς που προκάλεσε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εφόρμησης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι αποθήκη που χρησιμοποιούσε η αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s έγινε επίσης στόχος πλήγματος κοντά στο Κίεβο.

Παράλληλα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην περιφέρεια της Οδησσού (νοτιοδυτικά) σε επιδρομή εναντίον κτιρίου των ταχυδρομείων, σύμφωνα με τις αρχές.

Πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό χρειάστηκε να απομακρύνουν εσπευσμένα επτά ασθενείς από νοσοκομείο στη Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομές με drones, που προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και προκάλεσε πυρκαγιά. Δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η Ουκρανία, η επικράτεια της οποίας υφίσταται σχεδόν καθημερινό σφυροκόπημα από ρωσικά drones και πυραύλους εδώ και πάνω από τεσσεράμισι χρόνια, κλιμακώνει από την πλευρά της τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις στη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές.

Ουκρανική απάντηση στις επιθέσεις

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στοχοποιήθηκαν δύο διυλιστήρια, εργοστάσιο που παράγει στρατιωτικά είδη και ραντάρ σε διάφορες ρωσικές περιφέρειες, ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Telegram.

“Ανταποδίδουμε τα βάρβαρα πλήγματα της Ρωσίας εναντίον αμάχων”, πρόσθεσε.

Ζευγάρι σκοτώθηκε σε επιδρομή ουκρανικών drones στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, στη ρωσική πλευρά των συνόρων των δυο χωρών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξάλλου υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε “οριστική απόφαση” να δώσει στην Ουκρανία άδειες για την παραγωγή πυραύλων αναχαίτισης για τα αμερικανικού σχεδιασμού συστήματα Patriot, απαραίτητους στο Κίεβο για την αναχαίτιση ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

“Ο πρόεδρος Τραμπ μου επιβεβαίωσε ότι ναι, έλαβε οριστική απόφαση: η Ουκρανία θα λάβει άδειες για την παραγωγή πυραύλων Patriot”, ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά του απευθυνόμενο σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του αμερικανικού κράτους στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Αν πράγματι δοθούν τέτοιες άδειες, θα πρόκειται για πρόοδο για το Κίεβο, που δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες πυραύλων αναχαίτισης PAC-3, των μόνων στο ουκρανικό οπλοστάσιο που είναι ικανοί να καταρρίπτουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Πρόκειται πάντως για πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο, που δεν θα έχει αμέσως αντίκτυπο στον πόλεμο. Ο κ. Ζελένσκι εκτίμησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως για να αρχίσει η παραγωγή πυραύλων για τα συστήματα Patriot θα απαιτηθεί “ένας ως ενάμισης χρόνος”.

Τον Ιούλιο, έλεγε ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 300 πυραύλους αναχαίτισης για τον χειμώνα, όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν κατά κανόνα στο στόχαστρο το ενεργειακό σύστημα, βυθίζοντας εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι και στο κρύο.

Η έλλειψη των πολύ ακριβών και δυσεύρετων PAC-3 επιδεινώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή φέτος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει τον Ιούλιο πως θα συμφωνούσε να δοθούν άδειες για την παραγωγή τους στην Ουκρανία, προτού ανακαλέσει, κρίνοντας πως η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι “πολύ προσεκτική” όσον αφορά το σε ποιους χορηγεί τέτοιες.

Από το καλοκαίρι, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν επίσης μαζικά νέα, αεριωθούμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, που είναι πολύ δυσκολότερο να καταρριφθούν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικά με τα παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα, που γενικά έχουν εγκατεστημένους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες 50 ίππων οι οποίοι κινούν έλικες.

-

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΗΠΑ – Κίνα: “Δίαυλος επικοινωνίας” για την αντιμετώπιση περιστατικών που προκαλούνται από την ΤΝ

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ανοίξουν έναν "δίαυλο επικοινωνίας" για την αντιμετώπιση περιστατικών που προκαλούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος. Οι δύο χώρες δημιούργησαν έναν "Διάλογο ΗΠΑ-Κίνας για τη σούπερ-νοημοσύνη για να ανταλλάσσουν απόψεις για τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα" της ΤΝ και συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν έναν

Κομισιόν: Διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας σε τέσσερα μέτωπα – Υδρογόνο, ξέπλυμα χρήματος και εμπορία ανθρώπων

Σε τέσσερα μέτωπα ανοίγει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η χώρα δεν έχει κοινοποιήσει την πλήρη ενσωμάτωση στο εθνικό της δίκαιο ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν την εμπορία ανθρώπων, την αγορά υδρογόνου και απανθρακοποιημένου αερίου, καθώς και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συνολικά, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο

Επενδυτικά σχέδια ύψους από 10 έως 50 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση έως 20 εκατ. ευρώ ανά σχέδιο, προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Το προτεινόμενο καθεστώς περιλαμβάνει φορολογική απαλλαγή, ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγή και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το υπουργείο

Τουρισμός: Ισχυρό άνοιγμα του ΕΟΤ στη γαλλική αγορά – Νέες συνεργασίες το 2027

Την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη γαλλική τουριστική αγορά, με έμφαση στην επιμήκυνση της περιόδου, την προσέλκυση ταξιδιωτών σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών για το 2027, προωθεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), εντείνοντας τις δράσεις του σε μία από τις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτής

«Μας λείπεις»: Συγκινητικά μηνύματα από Ντόρα και Κώστα για τα 37 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Η Ντόρα και ο Κώστας Μπακογιάννης έκαναν συγκινητικές αναρτήσεις.  Η κ. Μπακογιάννη ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται ο Παύλος Μπακογιάννης με τα παιδιά τους, Αλεξία και Κώστα. Οι τρεις τους

Μήνυμα Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

«Βαδίζουμε στα βήματά του, διεκδικώντας όσα και εκείνος ήθελε. Ενωμένους τους Έλληνες να ευημερούν» Ανάρτηση για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βαδίζουμε στα βήματά του, διεκδικώντας όσα και εκείνος ήθελε. Ενωμένους τους Έλληνες να ευημερούν. Να ξεπερνούν δυσκολίες με όπλο την αλήθεια. Και να οικοδομούν καθημερινά μία

ΑΑΔΕ: Πληρωμές 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 δικαιούχους για λιπάσματα

Την πληρωμή 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 δικαιούχους της τρίτης περιόδου υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, ολοκλήρωσε η ΑΑΔΕ. Η 3η περίοδος αφορά παραστατικά αγοράς λιπασμάτων που εκδόθηκαν από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2026. Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν από 7 έως και

ΗΠΑ: Το CNN αποκλείστηκε από προγραμματισμένη μετακίνηση του προέδρου Τραμπ σήμερα

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκλείστηκε από το να συνοδεύσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε σημερινή μετακίνησή του, μετέδωσε χθες, Παρασκευή, το ειδησεογραφικό μέσο. Οι δημοσιογράφοι του CNN προβλεπόταν να πετάξουν με το προεδρικό αεροπλάνο για το Τενεσί για ποδοσφαιρικό αγώνα κολλεγίου στο πλαίσιο της κοινής δημοσιογραφικής κάλυψης (pool coverage) του Λευκού Οίκου για

Related Articles

Popular Categories