Thursday, June 19, 2025
26.9 C
Athens

Βουλή: Άρχισε η συζήτηση επί των προτάσεων για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής – Τι ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Βουλή: Άρχισε η συζήτηση επί των προτάσεων για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής – Τι ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Βουλή Κακλαμάνης

Με την απόρριψη της πρότασης της ήσσονος αντιπολίτευσης, η ψηφοφορία να διεξαχθεί επί των αδικημάτων και όχι επί των κατατεθεισών προτάσεων, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συνεδρίαση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης επί των προτάσεων τις οποίες έχουν καταθέσει 1) το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 2) η ΝΔ και 3) οι ομάδες της Ελληνικής Λύσης, της “Νίκης”, της Πλεύσης Ελευθερίας και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές. Υπέρ της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων που προβλέπει ψηφοφορία επί των προτάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων στηρίζεται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, είπε ο πρόεδρος του σώματος, Νικήτας Κακλαμάνης. Αυτό γίνεται στη Βουλή επί 50 συνεχή χρόνια από τη μεταπολίτευση, με κλασική περίπτωση τη “λίστα Λαγκάρντ”, που είχε τρεις προτάσεις, και η ψηφοφορία έγινε επί των προτάσεων, ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Το θέμα έθεσε αρχικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία τόνισε ότι τα αδικήματα κάθε πρότασης είναι διαφορετικά και ότι η ψηφοφορία έπρεπε να γίνει επί των αδικημάτων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλης, ανέφερε ότι η ουσιώδης διαφορά είναι η στέρηση της δυνατότητας του βουλευτή να αναδείξει τη θέλησή του για διερεύνηση κατηγοριών και πράξεων και όχι πολιτικών αντιλήψεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι κάθε βουλευτής πρέπει να μπορεί να επιλέξει τα αδικήματα με τα οποία συμφωνεί και εάν επιμείνει η πλειοψηφία, «δεν θα νομιμοποιήσουμε την αυθαίρετη διαδικασία». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε βουλευτή να ψηφίσει για το κάθε αδίκημα που αφορά στα πρόσωπα, και όχι να καταψηφίσει μια πρόταση συνολικά. «Δεν αποχωρούμε, δεν απέχουμε. Θα είμαστε εδώ» είπε ο κ. Χήτας.

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος, ανέφερε ότι «το τελευταίο που θα περίμενε ο κόσμος είναι μια διαδικαστική διελκυστίνδα». «Πρέπει να μπούμε στην ουσία και να διερευνήσουμε το δυστύχημα, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η κοινοβουλευτική πρακτική» σημείωσε ο κ. Μάντζος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε να ακολουθηθεί η αρχή της εξατομικευμένης έρευνας.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, τάχθηκε υπέρ της τήρησης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και υπογράμμισε ότι στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης υπάρχει “αγωνία” πολιτικής διαφοροποίησης μεταξύ τους, στην προσπάθεια να εργαλειοποιήσουν μία τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE