Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σχεδόν 1,5% την Τρίτη (16/7) λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που συρρικνώνει τη ζήτηση και παρά την αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο από τον Σεπτέμβριο.
Τα ασθενέστερα κινεζικά οικονομικά στοιχεία «δημιουργούν κάποιες αμφιβολίες για το εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξοι» σχετικά με την προοπτική της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας, έγραψε ο αναλυτής αγοράς στην IG Γιπ Γιουν Ρονγκ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 4,7% τον Απρίλιο-Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο χαμηλότερος ρυθμός από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και έχασε την πρόβλεψη για 5,1% σε δημοσκόπηση του Reuters. Επιβραδύνθηκε από την ανάπτυξη κατά 5,3% του προηγούμενου τριμήνου, που περιορίστηκε από την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων και την εργασιακή ανασφάλεια.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι τρεις μετρήσεις του πληθωρισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «προσθέτουν κάπως την εμπιστοσύνη» ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών επιστρέφει στον στόχο της κεντρικής τράπεζας με βιώσιμο τρόπο, παρατηρήσεις τις οποίες οι συμμετέχοντες στην αγορά ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η στροφή προς τη μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να μην αργεί.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν για την υπερβολικά ανοδική τάση καθώς η αναμενόμενη αδυναμία σε ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει έμμεσα τη ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.
«Οι μακροοικονομικοί παράγοντες δεν ευνοούν τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα (ανώτατο όριο κάτω από τα $85/βαρέλι για το WTI) λόγω της προοπτικής ασθενέστερων λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο που αναμένεται αργότερα σήμερα», έγραψε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Κέλβιν Γουόνγκ.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,62% στα 79,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,48% στα 83,59 δολάρια το βαρέλι.
«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,268% στα 32,710 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,59% στα 2.443,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,38% στα 31,065 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,57% στα 4,5003 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0902 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2969 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8407 βρετανική λίρα ανά ευρώ.