28.9 C
Athens
July 2, 2022
Image default
ALPHA BANK

Β. Ψάλτης: Μέρισμα 20-30% από τα κέρδη του 2023 της Alpha Bank

-

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Alpha Bank για το α’ τρίμηνο σε διεθνείς αναλυτές, ο CEO της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα μεγέθη κινούνται καλύτερα από τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου Tomorrow 2020-2024 που επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος από το κέρδη του 2023 σε ποσοστό 20%-30%. Επίσης, επιτρέπει στην Alpha Bank να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκταμιεύσεις νέων δανείων για το 2022 και να περιμένει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το β’ τρίμηνο.

Για το μέρισμα, ο κ. Ψάλτης δήλωσε ότι “παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης. Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%”.

Ως προς τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, σε σχέση με τους στόχους του στρατηγικού ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι, πέραν της υποχώρησης των επιτοκιακών εσόδων το α’ τρίμηνο που οφείλεται σε συγκαιριακούς λόγους, όπως η αποαναγνώριση κόκκινων δανείων, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εισροή καταθέσεων και ο ανταγωνισμός, η Τράπεζα έχει επιτύχει θετικά αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς.

Επιτοκιακά έσοδα: Αναμένεται να φτάσουν το 2022 τον στόχο των 1,15 δισ. ευρώ κατά το συντηρητικό σενάριο, το οποίο δεν περιλαμβάνει αύξηση επιτοκίων. Η εκτιμώμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα, δίνοντας περαιτέρω άνοδο στα οργανικά κέρδη, τα οποία επίσης θα επωφεληθούν από τις αυξημένες εργασίες στο asset management, όπως μέσω του bancassurance και της στρατηγικής συνεργασίας με τη Generali. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες, η οποία ήδη καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο.

Βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού: Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 77% το τελευταίο έτος, ενώ αναμένεται μονοψήφιο ποσοστό στο β’ τρίμηνο.

Κόστος: Από τον προβλεπόμενο στόχο των 193 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη επιτευχθεί το 67% ή περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος των οποίων θα συνεχίσει να καταγράφεται μέσω των αποτελεσμάτων μας τα επόμενα τρίμηνα.

Παραγωγή εσόδων: Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη ήδη από το περασμένο έτος σε όλες τις κατηγορίες, παραμένοντας πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, δείχνοντας τόσο την ομαλοποίηση της δραστηριότητας όσο και τη στρατηγική θέση της τράπεζας που επιτρέπει να αξιοποιήσει κερδοφόρες ευκαιρίες.

Τέλος, έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας στην απόδοση των δανείων, τόσο στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και διεθνώς (+8%), σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι “παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Χάρη στην επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσής μας, η Alpha Bank βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου”.

Related posts

Alpha Bank: Έκλεισε το deal με DK για το Galaxy

banks

Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Alpha Bank – Όλο το προσχέδιο

banks

Ράπανος: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία στην κρίση

banks

Alpha Bank: Το «τύπωμα» χρήματος δεν είναι πανάκεια

banks

Τουρισμός: Η πανδημία θα «κοστίσει» ως 1,2 τρισ. δολάρια

banks

Β. Ψάλτης: Με τη βράβευση του Ε. Σαΐτη τιμούμε την πίστη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας

banks