9 C
Athens
January 22, 2022
Image default
ALPHA BANK

Β.Ψάλτης: Στόχος μας να αυξήσουμε την κερδοφορία μας σε διψήφια ποσοστά

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά πάνω στους κύριους πυλώνες του Στρατηγικού μας Σχεδίου “Project Tomorrow”, που είναι η πελατοκεντρική μας ανάπτυξη, η αναβάθμιση του λειτουργικού μας μοντέλου και η περαιτέρω ενίσχυση της οργανωτικής μας αποτελεσματικότητας, προκειμένου να αυξήσουμε την κερδοφορία μας σε διψήφια ποσοστά», δήλωσε πριν από λίγο ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου.

Και ακόμα σημείωσε πως στόχος της τράπεζας είναι να πετύχει μονοψήφιο δείκτη προβληματικών δανείων στις αρχές του 2022.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του Project Galaxy τον Ιούνιο και η υπογραφή της συμφωνίας για το Project Cosmos τον Οκτώβριο συνιστούν σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά μας να μετασχηματίσουμε την Alpha Bank σε μία Τράπεζα πιο ανθεκτική και αποδοτική, ικανή να αξιοποιήσει το ακόμη ισχυρότερο κεφαλαιακό της προφίλ για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των Μετόχων, των Πελατών και της Κοινωνίας.

Κατά το Εννεάμηνο του 2021, τα προσαρμοσμένα Κέρδη μας μετά από Φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 300 εκατ., εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων ύψους 5,8%. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά πάνω στους κύριους πυλώνες του Στρατηγικού μας Σχεδίου “Project Tomorrow”, που είναι η πελατοκεντρική μας ανάπτυξη, η αναβάθμιση του λειτουργικού μας μοντέλου και η περαιτέρω ενίσχυση της οργανωτικής μας αποτελεσματικότητας, προκειμένου να αυξήσουμε την κερδοφορία μας σε διψήφια ποσοστά. Επιβεβαίωση αυτής μας της δέσμευσης αποτελεί και η δημόσια παρουσίαση της προόδου του Προγράμματος Μετασχηματισμού μας “the alpha blueprint”, η οποία έτυχε θερμή υποδοχής, τόσο από τους Ανθρώπους μας όσο και από την αγορά.

Η Alpha Bank παρείχε σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, με δάνεια ύψους Ευρώ 3,8 δισ. κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, με παράλληλη επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής της επέκτασης. Η αύξηση των χορηγήσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνέβαλαν στην ενίσχυση των Καθαρών Εσόδων από Προμήθειες σε Ευρώ 109,8 εκατ. στο γ’ τρίμηνο του 2021, επίδοση που ξεπερνά τον στόχο των Ευρώ 100 εκατ. για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Επιπλέον, έχουμε ήδη επιτύχει περίπου το 50% του προβλεπόμενου για την περίοδο 2021-2024 στόχου μείωσης του κόστους, διασφαλίζοντας οφέλη, αρχής γενομένης από το 2022. Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού (“the alpha blueprint”) βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση για την επίτευξη και των υπόλοιπων στόχων αποδοτικότητας.

Ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής “Cosmos” στα “Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση”, σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μας με την Davidson Kempner, πετύχαμε μία πολύ ουσιαστική μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να μειώνεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%, για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Η επικείμενη ολοκλήρωση των συναλλαγών που δρομολογούμε θα διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας να μειώσουμε τον Δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μας σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022.»

Alpha Bank: 297 εκ τα κέρδη στο 9μηνο, μια ανάσα από τον στόχο για το έτος

Θετικό revision στο guidance για το έτος στις προβλέψεις έφεραν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Alpha Bank καθώς τα νέα για τα προβληματικά δάνεια είναι θετικά με την τράπεζα να βελτιώνει τον στόχο για το έτος από 120 μ.β. σε 90μ.β.
Η μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες συναλλαγές, το project Cosmos , έκλεισε τον Οκτώβριο ενώ η διοίκηση αναμένεται να κλείσει σύντομα και τις συναλλαγές Orbit και Sky, επιτυγχάνοντας νωρίτερα τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου.
Παράλληλα, μετά και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring, άμεση αναμένεται να είναι και η υπογραφή συμφωνιών για την πώληση της Alpha Bank Αλβανίας. Μη δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει και για την πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο αλλά και για το project Skyline στα Ακίνητα, εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η εκτέλεση του επιχειρηματικού πλάνου τρέχει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι αρχικώς προέβλεπε η αγορά.
Η Alpha Bank προχωρά αποφασιστικά και  στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, καθώς οι εκταμιεύσεις και οι αποπληρωμές στο τρίμηνο δείχνουν επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, με την τράπεζα να έχει ήδη πετύχει ποσοστό άνω του 13% του 4ετούς στόχου επέκτασης του επιχειρηματικού βιβλίου. Ταυτόχρονα, η μείωση των προβληματικών δανείων, η ολοκλήρωση της εθελουσίας στην Ελλάδα και η απόσχιση του κλάδου Merchant Acquiring έχουν ήδη κλειδώσει 50% της αναμενόμενης μείωσης του κόστους, με το όφελος των σχεδόν 100εκ να έρχεται ήδη από το 2022.
Οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, η εξασφαλισμένη μείωση του κόστους αλλά και η καλύτερη συμπεριφορά των προβληματικών δανείων, συνθέτουν μια πολύ θετική εικόνα για τις προοπτικές του επόμενου έτους. Η τράπεζα κινείται εντός στόχων και με υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και, παράλληλα, μειώνει το ρίσκο εκτέλεσης των διαφόρων συναλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο της, καταγράφοντας ισχυρή δυναμική που σύντομα θα αποτυπωθεί και στην αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό.

Related posts

Ποσοστό άνω του 5% στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Alpha Bank η Schroders

banks

Alpha Bank: Στις 28 Ιουνίου το βιβλίο προσφορών

banks

Alpha Bank: Τι άλλαξε στις οικονομικές συνήθειες των νοικοκυριών

banks

Alpha: Με τίμημα άνω των 90 εκατ. ευρώ πουλά πέντε ακίνητα

banks

Alpha Bank: Αναντιστοιχίες δεξιοτήτων στην προσφορά και τη ζήτηση εργασίας

banks

Alpha Bank: Στη Fortress το χαρτοφυλάκιο Neptune

banks