Γαλλία: “Διαγραφή” του κρατικού χρέους που διακρατεί η κεντρική τράπεζα προτείνει ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος Μελανσόν – Έντονες αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η πρόταση του υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, να διαγραφεί μέρος του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια της κεντρικής τράπεζας, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με τους επικριτές της, θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο Μελανσόν, επικεφαλής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), επαναφέρει την πρόταση για ακύρωση των γαλλικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Τράπεζα της Γαλλίας. “Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε το 18% που κατέχει η Τράπεζα της Γαλλίας και να το πετάξουμε στη φωτιά”, έχει δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο υποψήφιος δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής αναλυτικό σχέδιο για τον τρόπο εφαρμογής της πρότασης. Η βασική ιδέα, ωστόσο, είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει το ονομαστικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο πλέον ξεπερνά το 116%, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες.

Η πρόταση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο πολιτικών θέσεων του Μελανσόν, οι οποίες φαίνεται να βρίσκουν απήχηση σε μερίδα των Γάλλων ψηφοφόρων. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι ο Μελανσόν θα μπορούσε να περάσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, απέναντι στην ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αφήνοντας πίσω του υποψηφίους των παραδοσιακών κομμάτων Κεντροδεξιάς, Κέντρου και Κεντροαριστεράς.

Το ευρωπαϊκό νομικό εμπόδιο

Η ιδέα της διαγραφής κρατικού χρέους που βρίσκεται στην κεντρική τράπεζα δεν είναι καινούργια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οικονομολόγοι και πολιτικοί είχαν προτείνει να ακυρώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατικά ομόλογα που είχε αγοράσει από εμπορικές τράπεζες, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν, καθώς οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν τη νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από τις κεντρικές τράπεζες. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Αντίστοιχες αντιδράσεις προκαλεί και η νέα πρόταση του Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία ως ο πέμπτος επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά την πτώση δύο προκατόχων του λόγω των προσπαθειών τους να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, χαρακτήρισε την πρόταση “απάτη στην πιο καθαρή της μορφή”.

Ο Λεκορνί προειδοποίησε ότι ακόμη και η συζήτηση γύρω από μια πιθανή διαγραφή του χρέους θα μπορούσε να ανησυχήσει τους επενδυτές, σε μια περίοδο κατά την οποία η Γαλλία καλείται να δανειστεί ποσά-ρεκόρ.

“Εάν η Γαλλία, η οποία πρέπει να αντλήσει 310 δισ. ευρώ φέτος, αθετούσε την ίδια της την υπογραφή, ποιος θα μας δάνειζε πια; Στην καλύτερη περίπτωση, οι δανειστές – εφόσον συμφωνούσαν να δανείσουν – θα απαιτούσαν εξωφρενικά επιτόκια”, δήλωσε ο κεντρώος πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο X.

Η ομάδα του Μελανσόν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ποιος θα πληρώσει το κόστος

Η Τράπεζα της Γαλλίας απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση. Ωστόσο, ο πρώην διοικητής της, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η ακύρωση κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στον ισολογισμό της θα υποχρέωνε τη Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην κεντρική τράπεζα, η οποία τελικά θα έπρεπε να καλυφθεί από τους Γάλλους φορολογούμενους.

Ωστόσο, η πρόταση δεν έχει βρει μόνο επικριτές.

Ο αριστερών πεποιθήσεων επενδυτικός τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς, ο οποίος πρόσφατα έλαβε εντολή να αναδιαρθρώσει το τεράστιο χρέος της Βενεζουέλας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Μελανσόν.

Στο θερινό συνέδριο του LFI το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Πιγκάς υποστήριξε ότι τα ομόλογα που βρίσκονται στην Τράπεζα της Γαλλίας θα μπορούσαν να ακυρωθούν “χωρίς καμία οικονομική ή χρηματοοικονομική επίπτωση”.

Η θέση του προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στο X με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση “ηλίθια”.

Ο Μπλανσάρ υποστήριξε ότι, εάν η Τράπεζα της Γαλλίας ακύρωνε τα γαλλικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, θα έχανε τα έσοδα από τόκους και τα κέρδη που διαφορετικά θα επέστρεφε στο γαλλικό κράτος, μοναδικό μέτοχό της. Κατά συνέπεια, η διαγραφή θα ήταν λογιστικά ουδέτερη για το κράτος, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών.

Ο Μπλανσάρ αναγνώρισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας είναι υπερβολικά υψηλό, προειδοποίησε όμως ότι η παρουσίαση “ψευδών λύσεων” και η δημιουργία “ψεύτικων ελπίδων” είναι, όπως είπε, “ανεύθυνη”.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τουσκ: Μόνον ηλίθιοι ή προδότες στην Πολωνία μπορούν να χαίρονται με τη νίκη του AfD

Σφοδρή επίθεση στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξαπέλυσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μετά την εκλογική της επικράτηση στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. "Στην Πολωνία, μόνο ηλίθιοι ή προδότες μπορούν να χαίρονται με τον θρίαμβο του AfD στη Γερμανία", έγραψε ο Τουσκ την Κυριακή σε ανάρτησή του. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, το AfD

Κούβα: Εμφάνιση του Ραούλ Κάστρο στη δημόσια τηλεόραση

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, 95 ετών, έκανε νέα δημόσια εμφάνιση, όπως κατέγραψε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από προηγούμενη δημόσια εμφάνισή του στην Αβάνα, για την επέτειο των εκατό ετών από την γέννηση του εκλιπόντα αδελφού του Φιδέλ Κάστρο. Ο άλλοτε ηγέτης της επανάστασης εμφανίστηκε σε εκτενές ρεπορτάζ, που

Πρώτο θέμα στην Τουρκία οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα 12 ναυτικά μίλια

Βασικό θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 12 ναυτικά μίλια, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης. Χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για τα 12 μίλια». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης

Μ. Ανατολή: Το Ιράν απειλεί στις ΗΠΑ με “πιο εντατικά” αντίποινα – Μειωμένη η κίνηση στο Ορμούζ

Έπειτα από νέα σειρά ανταλλαγών επιθέσεων, κυρίως στη θάλασσα τα τελευταία 24ωρα, πάνω απ’ όλα στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ, το Ιράν απείλησε χθες Κυριακή τις ΗΠΑ ότι στο εξής θα προχωρά σε "πιο εντατικά" αντίποινα. Αν και τον Αύγουστο οι βομβαρδισμοί μειώθηκαν, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν την 30ή, με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον. Η Τεχεράνη

Μείωση φόρων για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες – Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Μειωμένους φόρους εισοδήματος θα κληθούν να καταβάλουν το 2027, για το 2026, οι περισσότεροι από τους 714.000 αυτοαπασχολούμενους, κυρίως λόγω της εφαρμογής των αλλαγών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος που εξαγγέλθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περυσινή ΔΕΘ και περιλαμβάνονται ήδη στον νόμο 5246/2025. Όσοι αυτοαπασχολούμενοι εξακολουθούν να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και η

Ο στόχος της αυτοδυναμίας, η πόλωση και οι διαχωριστικές

της Δώρας Αντωνίου Τον στόχο της αυτοδυναμίας, τον οποίο χαρακτήρισε εφικτό, προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε μία πιθανή συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του, βάζοντας έτσι τέλος σε μία σειρά

Πώς θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος – Ποια μέτρα κλείδωσαν

Έξι κεντρικοί άξονες φαίνεται να συναπαρτίζουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον «οδικό χάρτη» για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% μέσα στην επόμενη τριετία, στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε δύο συγκεκριμένα μέτρα, παραπέμποντας για την πλήρη «βεντάλια» των παρεμβάσεων

Τα «όπλα» Ανδρουλάκη και Τσίπρα κατά Μητσοτάκη

Του Αντώνη Αντζολέτου Αναλύοντας τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κανείς δεν αμφιβάλει πως έρχεται ένα δύσκολο πολιτικά φθινόπωρο και ένας χειμώνας ιδιαιτέρως πολωμένος. Η «δεξιά πολυκατοικία» αναδιατάσσεται με την προσθήκη του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και δεν θα είναι μια απλή συνθήκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο «πόλεμος» ξεκίνησε επίσημα με την

Related Articles

Popular Categories