Παρίσι και Βερολίνο επιθυμούν μια νέα σχέση με τη Δαμασκό και μια ειρηνική, χωρίς αποκλεισμούς, μετάβαση με τις νέες Αρχές, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Αναλένα Μπέρμποκ, αντίστοιχα, ταξίδεψαν στη συριακή πρωτεύουσα, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη σε επίπεδο Ευρωπαίων ΥΠΕΞ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες στις 8 Δεκεμβρίου.
Οι δύο αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τον de facto ηγέτη της χώρας, τον Άχμεντ Αλ Σαράα, στο Παλάτι του Λαού την Παρασκευή.
Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι ο Αλ Σαράα, επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) – της ισλαμιστικής οργάνωσης που ηγήθηκε της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ – δεν υποδέχθηκε δια χειραψίας τη Γερμανίδα πολιτικό, όπως έκανε με τον Μπαρό. Αντ’αυτού, χαιρέτησε την Μπέρμποκ με ένα νεύμα, καθώς δεν κάνει χειραψίες με γυναίκες.
Damaskus: Syriens neuer Machthaber, der Islamist Ahmad Al-Sharaa gibt Frauen grundsätzlich nicht die Hand.
Die Begrüßung von Außenministerin Baerbock und ihrem französischen Kollegen Barrot gilt für seine Verhältnisse als freundlich. pic.twitter.com/XcMwxFMfqP
— Andreas Kynast (@andikynast) January 3, 2025
Οι διπλωμάτες επισκέφθηκαν νωρίτερα το συριακό συγκρότημα φυλακών Sednaya και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς οι δυτικές δυνάμεις ανοίγουν προσεκτικά διαύλους επικοινωνίας με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας μετά από 13 χρόνια ενός καταστροφικού εμφυλίου πολέμου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.
Το ταξίδι είχε ως στόχο να δείξει ότι η ΕΕ προτίθεται να αναγνωρίσει τη νέα ηγεσία στη Συρία, σχολιάζει ο Guardian, ενώ παράλληλα προέτρεπε για συμφιλίωση, μετριοπάθεια και σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της χώρας.
“Το μήνυμά μας προς τη νέα ηγεσία της Συρίας: ο σεβασμός των αρχών που συμφωνήθηκαν με τους περιφερειακούς παράγοντες και η διασφάλιση της προστασίας όλων των αμάχων και των μειονοτήτων είναι υψίστης σημασίας”, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας.
Πριν από την άφιξή της στη Δαμασκό, η Μπέρμποκ σημείωσε ότι η επίσκεψη είχε ως στόχο να στείλει “ένα σαφές μήνυμα στους Σύρους: μια νέα πολιτική αρχή μεταξύ της Ευρώπης και της Συρίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Συρίας, είναι δυνατή”.
Είπε ότι η Γερμανία και η ΕΕ επιθυμούν να βοηθήσουν τη Συρία να γίνει “ασφαλές σπίτι” για όλους τους ανθρώπους της και ένα “λειτουργικό κράτος, με πλήρη έλεγχο του εδάφους του”, προσθέτοντας ότι παρά τις ανησυχίες σχετικά με την HTS, “δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία”.
Εξ άλλου, η Μπέρμποκ ζήτησε από τους νέους κυβερνήτες να παραιτηθούν από “πράξεις εκδίκησης”, να διεξαγάγουν σύντομα εκλογές και να αποφύγουν την προσπάθεια εξισλαμισμού του δικαστικού και του εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος ήταν η Συρία να γίνει και πάλι ένα σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας, είπε.
Από την πλευρά του, ο Μπαρό δήλωσε ότι οι δύο χώρες “στέκονται ενωμένες στο πλευρό του ολόκληρου συριακού λαού, χωρίς διακρίσεις” και επιθυμούν μια “ειρηνική μετάβαση”.
Σε συνάντηση με ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών δήλωσε ότι ελπίζει σε μια “κυρίαρχη και ασφαλή” Συρία, χωρίς τρομοκρατία. Είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία και η Γερμανία προτίθενται να προσφέρουν τεχνική βοήθεια και συμβουλές για ένα νέο Σύνταγμα στη χώρα.
Η ελπίδα για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας ήταν “εύθραυστη αλλά πραγματική”, δήλωσε ο Μπαρό.
Η HTS, μια σουνιτική ισλαμιστική ομάδα με προηγούμενες διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές κυβερνήσεις, αλλά έχει διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να κυβερνήσει για λογαριασμό “όλων των Σύρων”.
Έχοντας ηγηθεί της επίθεσης που ανέτρεψε το βίαιο καθεστώς της οικογένειας Άσαντ, τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, που ηγούνται της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, πρέπει τώρα να εργαστούν για την ανοικοδόμηση των αποδεκατισμένων κρατικών θεσμών της χώρας.