26 C
Athens
August 12, 2022
Image default
WORLD

Γερμανία-έρευνα: Aπό τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία η αναλογικά μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έλαβε περαιτέρω υποσχέσεις υποστήριξης από άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκτός από τα βαρέα όπλα, αυτό περιλαμβάνει όλο και περισσότερο οικονομικούς πόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην τελευταία ενημέρωση του Ukraine Support Tracker. Το Ukraine Support Tracker είναι ένα διαρκώς ανανεούμενο δελτίο ενημέρωσης -το οποίο “τρέχει” το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW)- για το ποιες χώρες και πόσο υποστηρίζουν την Ουκρανία. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της υποσχεθείσας και της πραγματικής βοήθειας – τόσο σε όπλα όσο και σε χρηματοδότηση. Η Ουκρανία χρειάζεται αξιόπιστη εξωτερική οικονομική βοήθεια για να χρηματοδοτήσει το υψηλό κόστος του πολέμου και να αποτρέψει περαιτέρω οικονομική κατάρρευση.

Ο όγκος της υποσχεθείσας βοήθειας σε όπλα -συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων- αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά (στοιχεία που συλλέχθηκαν έως τις 7 Ιουνίου).

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των όπλων που έχουν υποσχεθεί και των όπλων που έχουν πράγματι παραδοθεί είναι μερικές φορές πολύ μεγάλη. Μεταξύ των μεγάλων δωρητριών χωρών, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ειδικότερα έχουν υποσχεθεί σημαντικά περισσότερα από όσα έχουν παραδώσει. Ωστόσο, σε όρους αξίας, οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει περίπου δέκα φορές περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία.

Η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποσχεθεί και υλοποιήσει σημαντικά περισσότερα από τη Γερμανία. Ο Καναδάς και η Νορβηγία ανέλαβαν ελαφρώς μικρότερες δεσμεύσεις, αλλά έχουν ήδη παραδώσει σημαντικά περισσότερα στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία. “Η Γερμανία έχει δώσει μεγάλες υποσχέσεις, αλλά δεν τις έχει υλοποιήσει σχεδόν καθόλου. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, δεν έχει ακόμη στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία: Μόνο το  1/3 της συγκεκριμένης στρατιωτικής βοήθειας που έχει υποσχεθεί έχει φθάσει. Έτσι, τα δεδομένα βοηθούν να εξηγηθούν οι επείγουσες εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης προς τη γερμανική κυβέρνηση”, λέει ο Christoph Trebesch, διευθυντής ερευνών στο IfW Kiel και επικεφαλής της ομάδας που συντάσσει το Ukraine Support Tracker.    

Η οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί αυξήθηκε σημαντικά από τα μέσα Μαΐου, ιδίως από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Συνολικά, οι σημαντικότεροι δωρητές έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία βοήθεια ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει από τον Φεβρουάριο. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυξανόμενο χρηματοδοτικό κενό. “Εκτός από τα όπλα, η οικονομική βοήθεια γίνεται όλο και πιο επείγουσα για την Ουκρανία. Ο πόλεμος προκαλεί την κατακόρυφη πτώση των φορολογικών εσόδων και ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες δαπάνες, για παράδειγμα για την πληρωμή των στρατιωτών ή την επισκευή βασικών υποδομών. Αυτό θέτει τον κρατικό προϋπολογισμό υπό πίεση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει ότι από τον Ιούνιο έχουν χρειαστεί περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξωτερική οικονομική βοήθεια. Δεδομένου ότι μόνο το 1/3 από αυτά έχει φθάσει μέχρι στιγμής, η ουκρανική κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει δραστικά τα επιτόκια, γεγονός που ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία”, λέει ο Trebesch. “Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από δάνεια, οπότε αφήνει ένα βουνό χρέους. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί κυρίως επιχορηγήσεις που δεν χρειάζεται να επιστραφούν”. 

Συνολικά, η ΕΕ έχει πλησιάσει τις ΗΠΑ όσον αφορά τις υποσχέσεις στήριξης κατά την περίοδο που καλύπτεται τώρα συμπληρωματικά (10 Μαΐου έως 7 Ιουνίου), αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός. Αν συσχετίσει κανείς τις δεσμεύσεις με τις οικονομικές επιδόσεις, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία εξακολουθούν να παρέχουν τα περισσότερα, σημαντικά περισσότερα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.


“Συνολικά, ωστόσο, η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία παραμένει πολύ διαχειρίσιμη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τι διακυβεύεται εδώ. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής περισσότερο για την απορρόφηση των συνεπειών του πολέμου στις χώρες τους παρά για την ίδια την Ουκρανία”, λέει ο Trebesch.

* To ακόλουθο διάγραμμα δείχνει τη βοήθεια στην Ουκρανία ως ποσοστό του ΑΕΠ καθεμιάς χώρας. Το μπλε τμήμα της “μπάρας” βοήθειας από κάθε χώρα αντιστοιχεί στις βοήθεια σε διμερές επίπεδο, ενώ το γαλάζιο την βοήθεια στα πλαίσια της Ε.Ε. H Eλλάδα (σ.σ. Griechenland) κατέχει την 5η θέση μεταξύ των 15 χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά (κατ΄ αναλογία του ΑΕΠ της) στήριξης. Τις πρώτες θέσεις κατέχει η Εσθονία (σ.σ. Estland), η Λετονία (σ.σ. Lettland), η Πολωνία (s.s. Poland) και η Λιθουανία (Litauen).

Πηγή: www.ifw-kiel.de

Related posts

Αυστρία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της ευθανασίας

banks

Γερμανία: Παραμένει η αβεβαιότητα των επιχειρήσεων και μετά το Brexit

banks

Τουρκία: Ο Ερντογάν καθαρίζει τον “ανταγωνισμό”

banks

Αντ. Μπλίνκεν: Εξακολουθούμε να αμφιβάλλουμε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει “σοβαρά” τις διαπραγματεύσεις

banks

Η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο μεταφέρεται στο Λβιβ

banks

Τίμερμανς: Η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα καταδεικνύει την άκρως επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα

banks