Γερμανία: Θα επιδεινωθεί η στεγαστική κρίση

 

Επιχειρηματικές ενώσεις από τους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων, καθώς και ακαδημαϊκοί, προειδοποιούν τη γερμανική κυβέρνηση για μια επιδείνωση της κρίσης στην αγορά κατοικίας, καθώς το κόστος κατασκευής ξεφεύγει πλέον από τον έλεγχο. “Η Γερμανία κατασκευάζει πολύ ακριβά”, δήλωσε ο Ντίτμαρ Βάλμπεργκ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Arge με έδρα το Κίελο.

Στις μεγάλες πόλεις, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο νεόδμητης οικοδομής είναι 4.630 ευρώ και ακόμη και 5.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του κόστους γης. “Αυτό είναι πολύ ακριβό για τα μεσαία εισοδήματα”, δήλωσε ο Βάλμπεργκ. Στα τέλη του 2025 εισήχθη μια νέα νομοθεσία σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών σχεδιασμού και έγκρισης. Το 2025, εκδόθηκαν 10% περισσότερες άδειες οικοδομής από ό,τι το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο σύνδεσμος ακινήτων GdW αναμένει μετά τις τελευταίες εξελίξεις μείωση των ολοκληρώσεων κατασκευής φέτος σε μόλις 200.000 διαμερίσματα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 300.000 νέες μονάδες ετησίως για να καλυφθεί η ζήτηση.

Η κυβέρνηση συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αύξησε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κατασκευών για το 2026 στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το “turbo κατασκευών” δεν πήρε μπρος

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της πέρυσι, η υπουργός Κατασκευών και Στέγασης Βερένα Χούμπερτς παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης οικονομικά προσιτών κατοικιών. Σε μια χώρα όπου μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ληφθεί έγκριση για ένα αναπτυξιακό έργο από ό,τι για να κατασκευαστεί στην πραγματικότητα, η Χούμπερτς δήλωσε ότι ήθελε να δώσει στις τοπικές αρχές ένα “μπλοκμπάστερ” για να παρακάμψουν τους λαβυρινθώδεις νόμους πολεοδομίας.

Αυτό το εργαλείο, με την ένδειξη “Bau-Turbo” (turbo κατασκευών), είναι μια νέα παράγραφος (§ 246e) στον Γερμανικό Κώδικα Δόμησης. Η νομοθεσία ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, επιτρέποντας στους δήμους να εγκρίνουν έργα κατασκευής, αλλαγής χρήσης και ανακαίνισης που αποκλίνουν από τις διατάξεις του Κώδικα Δόμησης, εάν αυτά τα έργα αφορούν την κατασκευή νέων κτηρίων κατοικιών. Οι αιτήσεις πολεοδομίας εγκρίνονται πλέον αυτόματα μετά από δύο μήνες, εκτός εάν ασκηθεί βέτο από τον δήμο.

Ο Ματίας Γκύντερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Pestel, το οποίο ερευνά τομείς όπως η οικονομία και η στέγαση για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε στην DW ότι η νέα νομοθεσία ήταν “πολύς αέρας” που “δεν θα επιτύχει τίποτα βραχυπρόθεσμα”. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας για τις Κατασκευές και την Χωροταξική Ανάπτυξη (BBSR), η Γερμανία θα χρειάζεται περίπου 320.000 νέες κατοικίες κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, επιδοτούμενα διαμερίσματα για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, έργα για φιλικές προς το κλίμα κατασκευές, μετατροπή εμπορικών περιοχών σε οικιστικές περιοχές και προώθηση της ιδιοκτησίας κατοικίας για νέες οικογένειες.

Σχέδια για απλούστερη κατασκευή κατοικιών

Η νέα νομοθεσία είχε ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και έγκρισης. Τώρα, οι ενώσεις του κλάδου τονίζουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρώσει την πολιτική χρηματοδότησής της στη “βασική τυποποιημένη κατασκευή κατοικιών”.

Το κλειδί, σύμφωνα με τον Βάλμπεργκ, βρίσκεται στην απλούστερη κατασκευή. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια μεταρρύθμιση των προτύπων δόμησης. Ο “τύπος κτηρίου Ε”, με το E να σημαίνει απλό (Einfach), παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να αναμένει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτός ο τύπος κτηρίου έχει ως στόχο να απαλλαγεί από δαπανηρά επιπλέον έξοδα και τεχνολογίες εντατικής συντήρησης, καθώς και από υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Ο Τιμ-Όλιβερ Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (HDB), δήλωσε ότι ένα “μείγμα κρίσεων” έχει πλήξει τη γερμανική κατασκευαστική βιομηχανία. Αναφέρει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αύξηση των τιμών ενέργειας, το αυξημένο κόστος υλικών όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας, τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων από κάτω από το 1% στο 3% με 4%. Τώρα έρχεται και η νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Οι οικοδομικοί κανονισμοί ποικίλλουν μεταξύ των 16 κρατιδίων της Γερμανίας και μεταξύ των δήμων, με αποτέλεσμα ένα συνεχώς αυξανόμενο συνονθύλευμα κανόνων που διέπουν τα πάντα, από τον αριθμό των ηλεκτρικών πριζών ανά δωμάτιο μέχρι το σχήμα και το χρώμα των στεγών.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τη χαλάρωση των πολεοδομικών κανονισμών, επειδή φοβούνται ότι θα κτιστούν χώροι πρασίνου, καθώς τα νέα κατασκευαστικά έργα θα εγκρίνονται με λιγότερο χρόνο για τους κατοίκους της περιοχής να αντιταχθούν. “Μόνο με χώρους πρασίνου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κύματα καύσωνα. Επειδή αυτοί οι χώροι πρασίνου παρέχουν ενεργή ψύξη”, δήλωσε ο Στέφαν Πέτσολντ από τον οργανισμό προστασίας της φύσης NABU στον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD.

Η απελπιστική έλλειψη κατοικιών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στις μεγάλες γερμανικές πόλεις,. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γερμανίας ζει σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κενά στους νόμους

Ενώ η Γερμανία έχει μερικούς από τους ισχυρότερους νόμους προστασίας των ενοικιαστών στον κόσμο, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτοί οι νόμοι χρησιμεύουν για την προστασία των υφιστάμενων ενοικιαστών και λειτουργούν εναντίον εκείνων που θέλουν ή πρέπει να μετακομίσουν, ιδιαίτερα των νέων και των μεγάλων οικογενειών. “Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο: υπάρχουν πολύ λίγα σπίτια για να καλύψουν τη ζήτηση”, λένε στην DW.

Παρά τις δημογραφικές αλλαγές της Γερμανίας, λόγω της γήρανσης της κοινωνίας, η ζήτηση για στέγαση είναι απίθανο να μειωθεί. “Έχουμε ολοένα και μικρότερα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, ακόμη και με στάσιμο πληθυσμό”, δήλωσε στο Βερολίνο την Πέμπτη ο Αρντ φον Μπόντελβίκελ του ερευνητικού ινστιτούτου RegioKontext με έδρα το Βερολίνο. Επιμέλεια: Κώστας Αργυρός

Πηγή: Deutsche Welle

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα το σύστημα επιστροφής των δασμών του Τραμπ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία την ερχόμενη Δευτέρα το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή των χρημάτων σε Αμερικανούς εισαγωγείς. Πρόκειται για το ποσό των 166 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλαν οι εταιρείες σε δασμούς, τους οποίους το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον περασμένο Φεβρουάριο. Πολλοί εισαγωγείς κατέθεσαν αγωγές μετά

Λαβρόφ: “Πολύ επικίνδυνα παιχνίδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ασία”

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα τα "πολύ επικίνδυνα παιχνίδια" των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην Ασία, κατηγορώντας τους ότι υποδαυλίζουν τις εντάσεις στην περιοχή και ότι θέλουν να "περιορίσουν" την επιρροή του Πεκίνου και της Μόσχας. Συζήτησε επίσης με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι για μια συνάντηση "εντός του

Κυριάκος Πιερρακάκης: Μεγάλες οι επιπτώσεις αν παραμείνουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρευρισκόμενος σε πάνελ συζήτησης με τον συνιδρυτή του Semafor, Μπεν Σμιθ, στο Semafor World Economy Forum στην Ουάσιγκτον, με θέμα «The New Era of Global Growth». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις, την ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν να προχωρήσουν σε άμεσες διαπραγματεύσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος συμφώνησαν να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις σε χρόνο και τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στην Ουάσιγκτον, την οποία χαρακτήρισε "παραγωγική". Η συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αποτελεί τις πρώτες άμεσες διπλωματικές

Ισραηλινός πρέσβης: “Εξαιρετική” η συνάντηση με τους Λιβανέζους – Καμία δέσμευση για κατάπαυση πυρός

Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Γιεχίελ Λάιτερ, αρνήθηκε να δεσμευτεί σε μια κατάπαυση του πυρός στο νότιο Λίβανο, μετά από αυτό που περιέγραψε ως "εξαιρετική δίωρη συζήτηση" με τη Λιβανέζα πρέσβη Νάντα Χαμάντι Μοουάντ στην Ουάσινγκτον. "Όσον αφορά στην κατάπαυση του πυρός, μας απασχολεί μόνο ένα πράγμα —και το έκανα αυτό πολύ σαφές: εστιάζουμε στην ασφάλεια των κατοίκων

Πρέσβης Λιβάνου: “Εποικοδομητικές” οι συνομιλίες με το Ισραήλ – Ζήτησε κατάπαυση του πυρός

Η πρέσβης του Λιβάνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Νάντα Χαμάντι Μοουάντ, ανακοίνωσε ότι ζήτησε να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε σήμερα, Τρίτη, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, τις οποίες χαρακτήρισε "εποικοδομητικές". "Η προπαρασκευαστική συνάντηση ήταν εποικοδομητική", ανέφερε η διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι "ζήτησε κατάπαυση του πυρός" και την επιστροφή των εκτοπισμένων στα

ΗΠΑ: Ξανά στο εδώλιο ο Χάρβεϊ Γουάνστιν για βιασμό

H νέα δίκη για βιασμό του πρώην μεγιστάνα του αμερικανικού κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάνστιν ξεκίνησε σήμερα στο Μανχάταν, αφού το προηγούμενο δικαστήριο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ετυμηγορία τον Ιούνιο. Αυτό το δικαστικό ραντεβού επικεντρώνεται στην κατηγορία περί βιασμού το 2013 της ηθοποιού Τζέσικα Μαν. Μια ενδεχόμενη αθωωτική απόφαση δεν θα επέτρεπε, εντούτοις, την αποφυλάκιση

ΗΠΑ: Άρση των κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα την άρση των κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας και άλλων τριών τραπεζών της χώρας αυτής. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας για σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βενεζουέλας και ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τον Μάρτιο για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

Related Articles

Popular Categories