Friday, January 30, 2026
13.6 C
Athens

Γερμανία: Ο ρόλος της εργατικής τάξης στην πολιτική σύγκρουση εν όψει των πρόωρων εκλογών

Στο ορυχείο Χάμπαχ στην άκρη της πρώην βιομηχανικής καρδιάς της Γερμανίας, το έδαφος σείεται καθώς ένας τεράστιος τροχοφόρος εκσκαφέας, πιο βαρύς κι από τον Πύργο του Άιφελ, σκάβει για να βγάλει λιθάνθρακα και να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια χαρτοποιίας του κοντινού Ντύρεν. 

Στην πόλη Ντύρεν των 90.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Κολωνίας, οι προκλήσεις της Γερμανίας συγκρούονται, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Οι πολιτικές εκστρατείες των κομμάτων ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία —μια ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή— να διοργανώνουν τις κομματικές τους διασκέψεις.

“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα”, δηλώνει στο Bloomberg ο Χέλγκε Πέτερ Χεβένγκερ, τοπικός αξιωματούχος του συνδικάτου IGBCE, που εκπροσωπεί τους ανθρακωρύχους και τους εργάτες χαρτιού και κάποτε αντιπροσώπευαν μια ισχυρή φωνή στην περιοχή. “Οι συνομιλίες με τα μέλη μας είναι σκληρές”.

Από την ενεργειακή ανασφάλεια ως την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η πόλη Ντύρεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνταράζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Καθώς η Γερμανία καταργεί σταδιακά τη χρήση του λιθάνθρακα που εξορύσσεται στο Χάμπαχ, οι εργάτες ανησυχούν για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας τους ενώ οι εργοδότες παλεύουν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς και τους Κινέζους. 

Οι επιπτώσεις της βιομηχανικής επιβράδυνσης της Γερμανίας είναι αδύνατο να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Thyssenkrupp AG και η Ford Motor Co. κόβουν θέσεις εργασίας ενώ η έλλειψη πολιτικών λύσεων και η κατάρρευση της κυβέρνησης Σολτς έχουν κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη.

Η AfD – που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις – εκμεταλλεύεται τους φόβους των εργατών σε πόλεις όπως το Ντύρεν που πληρώνουν το κόστος των φιλοδοξιών της Γερμανίας για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα και όπου αντηχεί η έκκληση του κόμματος της γερμανικής ακροδεξιάς να εγκαταλείψει η χώρα τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα. 

Στο Ντύρεν, η AfD κέρδισε πάνω από 4.000 ψήφους στις ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο, και ήρθε στη δεύτερη θέση, με μόλις 132 ψήφους διαφορά από τους  Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς – την άλλοτε αξιόπιστη φωνή της εργατικής τάξης.

Ενώ η στροφή προς τα δεξιά είναι πιο έντονη στην πρώην κομμουνιστική ανατολή, η αδυναμία της κεντροαριστεράς αποκαλύπτεται στο γεγονός ότι SPD και Πράσινοι χάνουν έδαφος από τα λαϊκιστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του νεοσυντηρητικού αριστερού κόμματος της Σάρα Βάγκενεχτ, σε όλη τη Γερμανία.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πόλεις όπως το Ντούισμπουργκ – όπου η χαλυβουργία Thyssenkrupp προχωρά σε 11.000 απολύσεις – και το Μπόχουμ – που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το κλείσιμο του εργοστασίου αυτοκινήτων της Opel το 2014 – έχουν γίνει στόχοι για το AfD που προσπαθεί να ενισχύσει τη βάση του και στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας.

“Οι άνθρωποι σε αυτές τις πόλεις ξυπνούν πληρώνοντας τη ζημιά που προκαλούν οι πολιτικοί”, δήλωσε ο Κριστιάν Λουζ, οικονομικός εκπρόσωπος του AfD στην περιοχή. “Τα αφεντικά των συνδικάτων υποστηρίζουν τις πολιτικές για το κλίμα και δεν υπερασπίζονται πλέον τα συμφέροντα των μελών τους”, είπε.

Η απογοήτευση των ψηφοφόρων έχει διαφορετικές πηγές στα διάφορα μέρη της Γερμανίας. Στα ανατολικά, πηγάζει από τα προβλήματα της επανένωσης ενώ το αίσθημα των πρώην Ανατολικογερμανών ότι έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους Δυτικογερμανούς έχει ενταθεί από την εισροή των μεταναστών. Η δυσφορία στη Δύση προέρχεται από τις απειλές για το άλλοτε άνετο βιοτικό επίπεδο που προκαλεί η μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες έχουν γίνει στόχος, καθώς θεωρείται ότι αποτελούν πλήγμα για τις τοπικές επιχειρήσεις.

“Το AfD εκμεταλλεύεται το κοινωνικό άγχος σε περιοχές όπου οι βιομηχανίες αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη νέα εποχή”, δήλωσε ο Γιενς Σιντέκουμ, καθηγητής διεθνών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ. Προβλέπει ότι αυτή η τάση θα ενταθεί καθώς η Γερμανία θα επιταχύνει τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων αυτή τη δεκαετία για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους. “Για τους  ψηφοφόρους που ανησυχούν, το AfD προσφέρει μια ριζικά διαφορετική πορεία”.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Hot this week

Οι 100 μεταρρυθμίσεις και έργα σε 24 τομείς – Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2026

Μεγαλύτερη δημοσιότητα στον κυβερνητικό απολογισμό του 2025 και τον προγραμματισμό του 2026 αποφάσισε να δώσει φέτος η κυβέρνηση και υπ’ αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δει κανείς τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της ICE στη Μινεάπολη με το θερμόμετρο στους – 29 βαθμούς Κελσίου – 100 κληρικοί συνελήφθησαν

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βγήκαν στους δρόμους της Μινεάπολης την Παρασκευή με συνθήματα "ICE OUT!" σε μια ημέρα την οποία οι διοργανωτές χαρακτήρισαν ως γενική απεργία. Παρά τις ιδαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν ως και τους - 29 βαθμούς Κελσίου, 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, αριθμός που

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους υπεραμύνθηκε σήμερα της αποστολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr) στο Αφγανιστάν υπενθυμίζοντας το "βαρύ τίμημα" που κατέβαλε η Γερμανία, μετά την αμφισβήτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ του ρόλου των συμμάχων του ΝΑΤΟ σ' αυτή τη χώρα. "Ο στρατός μας ήταν έτοιμος όταν οι αμερικανοί σύμμαχοί μας ζήτησαν υποστήριξη μετά

Κούβα: Σε ισόβια για κατασκοπεία καταδικάστηκε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Αλεχάνδρο Χιλ

Εφετείο της Κούβας επικύρωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, για την κατηγορία της κατασκοπείας και διαφόρων οικονομικών εγκλημάτων, στον πρώην υπουργό Οικονομίας Αλεχάνδρο Χιλ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από μια καλά πληροφορημένη πηγή. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Χιλ καταδικάστηκε σε ισόβια, σε μια δίκη που διεξήχθη στην Αβάνα, υπό άκρα μυστικότητα.

Επίσημη διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του μοιραίου κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Η Ιταλία, με απόφαση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, διαμαρτύρεται επίσημα για την απόφαση αποφυλάκισης του Ζακ Μορετί, ιδιοκτήτη του κλαμπ στο Κραν Μοντανά όπου τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς σημειώθηκε η φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 116. Ο Ιταλός πρέσβης στην

Πρωθυπουργός Δανίας: “Αφόρητο” να αμφισβητείται ο ρόλος των συμμάχων στο Αφγανιστάν

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε σήμερα "αφόρητη" την αμφισβήτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ του ρόλου των συμμάχων του ΝΑΤΟ οι οποίοι, όπως είπε, "έμειναν λίγο μακριά από τις γραμμές του μετώπου" στο Αφγανιστάν. "Καταλαβαίνω καλά το γεγονός ότι οι δανοί βετεράνοι δήλωσαν ότι καμιά λέξη δεν μπορεί να περιγράψει πόσο πονάει αυτό", έγραψε

Danone: Ανακαλεί “περιορισμένες παρτίδες βρεφικού γάλακτος” λόγω ανησυχιών για τοξική επιμόλυνση

Η γαλλική εταιρεία τροφίμων και ποτών Danone ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί συγκεκριμένες παρτίδες βρεφικού γάλακτος από συγκεκριμένες αγορές, δύο ημέρες αφότου οι αρχές της Σιγκαπούρης "μπλόκαραν" το προϊόν αυτό και καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τοξική επιμόλυνση ορισμένων ειδών, που ξεκίνησαν από τη Nestle. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Danone, Nestle

Συρία: Έληξε η εκεχειρία με τους Κούρδους χωρίς επίσημη ανακοίνωση για παράταση

Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στα μέσα της εβδομάδας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των κουρδικών δυνάμεων έληξε απόψε, χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την παράτασή της. Νωρίτερα σήμερα, πηγές και από τις δύο πλευρές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμφωνήθηκε παράταση της εκεχειρίας, με έναν Σύρο αξιωματούχο να μιλάει για διάστημα "ενός μήνα".

Ο Καναδάς “υπάρχει, αλλά όχι χάρη στις ΗΠΑ”, απαντά ο Κάρνεϊ στον Τραμπ

Ο Καναδάς "υπάρχει, αλλά όχι χάρη στις ΗΠΑ", δήλωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ απαντώντας στις επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες, από το Νταβός, έπειτα από μια ομιλία που περιέγραφε την ιστορία της χώρας του και τις ιδιαιτερότητές της. "Ο Καναδάς ευημερεί γιατί είμαστε Καναδοί. Είμαστε οι κύριοι του σπιτιού μας, αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »