24.5 C
Athens
October 2, 2024
Image default
BUSINESS

Γιατί υποχώρησαν τζίρος και κερδοφορία της ΕΚΤΕΡ

Μικρή κάμψη του κύκλου εργασιών, εξαιτίας του χρονισμού των έργων που έχει αναλάβει, αλλά σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους, τα οποία ήταν τα υψηλότερα του κλάδου, εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2024 η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ.

Ειδικότερα, στο α’ εξάμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 34,44 εκατ. ευρώ από 35,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, μειωμένος κατά 4,3%. Συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε σε ομιλικό επίπεδο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 35,44 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η μείωση του κύκλου εργασιών δεν είναι ουσιαστική και οφείλεται στην ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων των οποίων οι προθεσμίες αποπεράτωσης ήταν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους.

Τα μικτά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 4,178 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,13 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας κάμψη κατά 31,94%. Σύμφωνα με τη διοίκηση η μεταβολή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπήρξε επιβάρυνση από το επιπλέον κόστος πραγματοποίησης δαπανών από τις προϋπολογισθείσες κατά το κλείσιμο έργων, των οποίων ως αναφέρθηκε οι προθεσμίες αποπεράτωσης τους ήταν βραχύβιες. Το ποσοστό των μικτών κερδών σε ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. είναι 12,13% το α΄ εξάμηνο του 2024 έναντι 17,08% του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023.

Τα κέρδη EBITDA, σε εταιρική βάση, διαμορφώθηκαν στα 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Το ποσοστό των EBITDA σε ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της ΕΚΤΕΡ ήταν 7,85% στο α΄ εξάμηνο του 2024 έναντι 19,64% του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 1,877 εκατ. έναντι κερδών ποσού 5,275 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στο τέλος εξαμήνου σε 13,41 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό των 10 εκατ. προκύπτει από τη δραστηριότητα της ΕΚΤΕΡ Α.Ε., ενώ το υπόλοιπο στις κοινοπραξίες τις οποίες συμμετέχει η εταιρεία.

Αύξηση ανεκτέλεστου

Η εταιρεία στο τέλος του α’ εξαμήνου παρουσίασε αυξημένο ανεκτέλεστο έργων στα 127 εκατ. ευρώ από 102,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Ειδικότερα, στο α’ εξάμηνο του 2024, η εταιρεία συμμετείχε σε τριάντα διαγωνισμούς δημόσιων και ιδιωτικών έργων, τόσο μόνη της όσο και με συμμετοχή σε ευρύτερα κοινοπρακτικά σχήματα, κερδίζοντας 7 νέες συμβάσεις.

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα του real estate ήδη βρίσκεται στη φάση έκδοσης της οικοδομικής αδείας στο οικόπεδο επί της Λ. Χαλανδρίου στην Αγ. Παρασκευή με σκοπό την ανέγερση των νέων ιδιόκτητων γραφείων της. Προχώρα ωστόσο στην πώληση ακινήτου που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη (50%), ενώ ολοκλήρωσε την ολοκλήρωσε την πώληση του οικοπέδου που είχε στην κατοχή της και δρομολογεί το κλείσιμο της θυγατρικής της.

Σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή επένδυσή της στην Πάρο – μέσω της Ενεργειακός Κόμβος-  η ΕΚΤΕΡ δρομολογεί τη συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της, στην οποία ήδη κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό, με στόχο την ενίσχυση των πάγιων περιουσιακών της στοιχείων και τη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα του τουρισμού.

Περαιτέρω, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την αδειοδότηση μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του ιδιόκτητου ακινήτου 328 στρεμμάτων της εταιρείας στη θέση Άγιος Ιωάννης Δέττης Πάρου με στόχο την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων.

Προετοιμασία για το πτυχίο 7ης τάξης

Παράλληλα η ΕΚΤΕΡ όπως προαναφέρθηκε προωθεί κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων – παγίων και άλλων τεχνικών και χρηματοοικονομικών παραμέτρων, ώστε να πληροί της προϋποθέσεις ανόδου στην ανώτατη εργοληπτική κατηγορία, αυτή της 7ης τάξης.

Έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία απορρόφησης της συγγενούς εταιρείας Ενεργειακός Κόμβος που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο και λειτουργεί ήδη το πολυτελές ξενοδοχείο SUMMER SENSES LUXURY RESORT στην Πάρο.

Πρόθεση της εταιρείας είναι η συγχώνευση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση λήψης των αποφάσεων και εγκρίσεων που απαιτούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Related posts

Ευρωσύμβουλοι: Αύξηση εσόδων και κερδών το 2023

banks

Space Hellas: Ο Ειρηναίος Θεοδώρου ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

banks

Όμιλος Quest: Δωρεά 500.000 ευρώ για ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας

banks

Trade Estates: Η Χρ. Τριανταφύλλου αποχωρεί από επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου

banks

Ομιλος Κυπριώτη: Το αίτημα κατάσχεσης από Eurobank και η κυπριακή Siopara

banks

Mytilineοs: Πώς διαβάζουν οι αναλυτές αποτελέσματα και dual listing

banks