32 C
Athens
May 27, 2022
Image default
NATIONAL BANK

Γκ. Χαρδούβελης: Το χρέος είναι βιώσιμο

Η πανδημία και ο πόλεμος μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και πιέζουν τους προϋπολογισμούς των κρατών, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο Φόρουμ των Δελφών, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη αντέδρασε σωστά στην πανδημία, τόσο η ΕΚΤ όσο και το Eurogroup, με επεκτατικές πολιτικές, που έφεραν τις χώρες πιο κοντά.  Η κρίση έκανε την Ευρωζώνη πιο ισχυρή, έφερε και την κοινή έκδοση ομολόγων.

Αλλά και η Ελλάδα αντέδρασε σωστά, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, εξηγώντας ότι οι τράπεζες έδωσαν περισσότερα δάνεια, περίπου 18 δισ. από το ξεκίνημα της πανδημίας. Το δημόσιο ξόδεψε ποσά της τάξης των 40δισ στα δύο αυτά χρόνια. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, είπε.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο δημοσιονομικό περιορισμό, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη. Το δημόσιο χρέος είναι περίπου 360 δισ., περίπου 2 φορές το ετήσιο ΑΕΠ. Και έχει υποσχεθεί στους εταίρους μας ότι μέχρι το 2060 θα ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα καταλήγει ετησίως σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ΑΕΠ.  Έτσι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει στο 55% το 2060.

Οι προβλέψεις Φεβρουαρίου στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: Έλλειμμα -1,2%  το 2022, πλεόνασμα 1,5% το 2023 και επιστροφή στο στόχο του 2,2% το 2024.  Το χρέος θα είναι κάτω του 200% το 2022 και θα μειώνεται. Από την άλλη πλευρά, το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Διότι, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης, η μέση περίοδος ανατιμολόγησης του χρέους είναι περίπου 20 χρόνια.  Συνεπώς η πορεία του δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το ύψος των επιτοκίων ακόμα και αν αυτά ανεβούν λόγω του πολέμου. Επίσης, “να μην ανησυχούμε από μια πιθανή μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Για τις τράπεζες, η άνοδος είναι ευπρόσδεκτη”, δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα προσαρμογής και επιβίωσης των ελληνικών τραπεζών σε μια ραγδαία εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν τις ανάγκες των πελατών τους. Το 2021 το 78% (89%) των Ελλήνων (Ευρωπαίων) είναι χρήστες του Διαδικτύου και από αυτούς το 54% (68%) χρησιμοποιεί το e-banking. Δηλαδή το 42% (60%) πολιτών χρησιμοποιεί e-banking.  To 2015 τα ποσοστά ήταν 14% (44%).

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ανταγωνισμός από big tech και fintech, ο οποίος είναι ακόμα περιορισμένος. Οι fintech εκτελούν μικρό κομμάτι των τραπεζικών εργασιών. Κινητικότητα, όμως, παρουσιάζει η περιοχή του buy now pay later αλλά με στόχευση σε subprime segments.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, ανέφερε ότι απομακρύνονται με γρήγορο ρυθμό οι συναλλαγές από τα ταμεία, ενώ ακόμα και η σύναψη συμβάσεων (το 75% των καταναλωτικών στην ΕΤΕ) για απλά προϊόντα μεταφέρεται OnLine. Ορισμέν όμως εργασίες, που αφορούν σε σημαντικές αποφάσεις στη ζωή ενός πελάτη, όπως η απόκτηση ενός σπιτιού μέσω κάποιου στεγαστικού δανείου ή η επένδυση των οικονομιών του πελάτη, απαιτούν μια πιο στενή σχέση και ανθρώπινη επαφή με εξειδικευμένο τραπεζικό στέλεχος.

Στην ΕΤΕ πραγματοποιούνται 6,5 χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, αξίας 7 δισ. το 2021, 100 εκατ. εγχρήματες. Εγχρήματες συναλλαγές αποτελούν το 50% του digital banking. Η ΕΤΕ είναι η καλύτερη ψηφιακή Τράπεζα στην Ελλάδα και ανάμεσα στις πιο προηγμένες ψηφιακά στην Ευρώπη. Πρόσφατο βραβείο από τον Economist. Η ΕΤΕ κάνει τεράστιες επενδύσεις στον τομέα αυτόν, είπε ο ίδιος.

Related posts

Η Κομισιόν ενέκρινε τη συνέχιση στήριξης της Εθνικής Τράπεζας από τις ελληνικές αρχές

banks

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 οι αναγκαίες επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

banks

Επετειακή Έκθεση “1821 πριν και μετά” από το Μουσείο Μπενάκη

banks

Εθνική Τράπεζα: Μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2019, λόγω επιβράδυνσης της Eυρωζώνης

banks

Η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε “Τράπεζα της χρονιάς στην Ελλάδα”

banks

Όλο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας

banks