24 C
Athens
July 4, 2022
Image default
POLITICS

Δένδιας: Όταν το κρίνει η κυβέρνηση στη Βουλή τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία

Δένδιας: Όταν το κρίνει η κυβέρνηση στη Βουλή τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία

Οι κυρώσεις των τριών Μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέπει. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.

Ο Νίκος Δένδιας αναγνώρισε πως για τον χρόνο κύρωσης των τριών Μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, όντως  υπάρχει καθυστέρηση, αλλά υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει η κάθε κυβέρνηση και «υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνω, όταν κρίνει η κυβέρνηση, αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, πως «αν κληθούμε να απαντήσουμε για το εάν η ύπαρξη της σταθερότητας, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ή δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας; Νομίζω  πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι «τόσο το κόμμα της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει  συγκεκριμένες επιφυλάξεις εστιαζόμενες επί ορισμένων θεμάτων και διατυπώσεων της Συμφωνίας αλλά η καθαρή θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία, η ΝΔ θα την τηρήσει και αυτό ισχύει. Η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει την δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική σε Συμφωνίες που έχει υπογράψει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων».

Για το «εάν η χώρα είναι ευχαριστημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας» ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχουν ζητήματα, όπως για τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και σε αυτά υπάρχουν ακόμα προβλήματα», αλλά στην γενική τάση, «η αίσθησή μου είναι πως καταβάλλεται μια προσπάθεια, παρά τα  προβλήματα που υπάρχουν με τις τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης».

Για το θέμα του «air-police», ο Νίκος Δένδιας, είπε ότι «η πραγματικότητα είναι πως για ικανό χρόνο η Πολεμική μας Αεροπορία είναι αυτή που κάνει το έργο, έστω εάν δεν υπάρχει κύρωση του συμβατικού κειμένου από την Βουλή των Ελλήνων, όπως επίσης και η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί στη Βόρεια Μακεδονία όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία, βεβαίως με τις γνωστές τους αιρεσιμότητες που υπάρχουν στις περιπτώσεις των δύο χωρών».

Ο Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως υπάρχει μια «ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας στενών σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία και οφείλω να πω ότι έχει κάνει βήματα πολύ σημαντικά, φιλικών κινήσεων απέναντι στην Ελλάδα. Έχει υιοθετήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών θέσεων απέναντι στην Τουρκία, όπως το ίδιο έχει κάνει και η Αλβανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει το απόλυτο συμφέρον για την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο να προάξει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια. Να εμποδίσει την δημιουργία κυψέλης ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια, είτε πιο κοντά μας είτε βορειότερά στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη».

Ανέφερε πως αυτό τον μήνα και τον επόμενο θα έχει συνεχείς περιοδείες στα Βαλκάνια, γιατί η κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη,  δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες και «οφείλουμε να έχουν πάντοτε υπόψιν μας το ευρύτερο εθνικό συμφέρον. Και το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης της περιοχής των Βαλκανίων και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε».

To άρθρο Δένδιας: Όταν το κρίνει η κυβέρνηση στη Βουλή τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία - .

Related posts

Σουηδία: Άνδρας έπεσε από τον έβδομο όροφο σε ένα συναυλιακό χώρο καταλήγοντας πάνω σε δύο άλλους – Δύο νεκροί

banks

Έπος του ’40- Γ. Σούρλας: Το Ύψωμα 731 είναι οι σύγχρονες «Θερμοπύλες» που δεν έπεσαν

banks

Ο Κικίλιας ευχήθηκε στη Τζένη Μπαλατσινού για τη Γιορτή της Μητέρας με μια τρυφερή φωτογραφία

banks

Ο Μητσοτάκης ζητά «συγγνώμη» για το χάος – Τα πρόσωπα που μπαίνουν το κάδρο των ευθυνών

banks

Ενέργεια: Έρευνες στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο – Εβδομάδα ανακοινώσεων από την κυβέρνηση

banks

Αλέξης Τσίπρας σε Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Να υπερασπιστούμε την επιστήμη και τη ζωή με μήνυμα για τον εμβολιασμό

banks