Saturday, December 13, 2025
15.1 C
Athens

Δασμοί Τραμπ: Φέρνουν αύξηση $3.000 στις τιμές των αυτοκινήτων – Στα 60 δισ. το κόστος για την αυτοκινητοβιομηχανία

Οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Καναδά και του Μεξικού θα απειλήσουν την παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και θα στείλουν τις ήδη υψηλές τιμές των οχημάτων ακόμη πιο ψηλά, μεταδίδει την Κυριακή το Bloomberg.

Ο Τραμπ το Σάββατο έκανε πράξη την προειδοποίησή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από τις δύο χώρες, κατηγορώντας για την κίνηση αυτή τη ροή μεταναστών και ναρκωτικών μέσω των αμερικανικών συνόρων – καθώς και τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα. Εκτός απροόπτου, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτης, δίνοντας στους κατασκευαστές λιγότερο από 48 ώρες για να σκεφτούν τι θα κάνουν. 

“Ο τομέας των αυτοκινήτων θα κλείσει μέσα σε μια εβδομάδα”, δήλωσε ο Φλάβιο Βόλπε, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων του Καναδά. “Στο 25%, απολύτως κανείς στη δουλειά μας δεν είναι κερδοφόρος”.

Οι δασμοί θα έπλητταν αμέσως σχεδόν το ένα τέταρτο των 16 εκατομμυρίων οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, καθώς και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτά – μια αγορά εισαγωγών που ανέρχεται σε 225 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων αυτοκινήτων AlixPartners. Οι δασμοί θα προσθέσουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος στη βιομηχανία, σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλο μέρος του οποίου είναι πιθανό να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο Μεξικό προετοιμάζονται εισάγοντας προληπτικά περισσότερα εξαρτήματα και οχήματα, γεγονός που μπορεί να απαλύνει το πλήγμα τις πρώτες εβδομάδες, δήλωσε ο Guillermo Rosales, πρόεδρος της Μεξικανικής Ένωσης Διανομέων Αυτοκινήτων ή AMDA. Μετά από αυτό, οι προοπτικές είναι λιγότερο σίγουρες. “Τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ στο θέμα αυτό”, δήλωσε.

Τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων μπορεί να περάσουν από τα σύνορα των ΗΠΑ έως και οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της παραγωγής, συσσωρεύοντας δασμούς σε μια εκτεταμένη βιομηχανία που βασίζεται σε υλικά και από τις τρεις χώρες.

Στο καταναλωτικό άκρο της αλυσίδας εφοδιασμού, η μέση τιμή ενός νέου αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 3.000 δολάρια, δήλωσαν οι αναλυτές της Wolfe Research, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις τιμές, με αυτές να βρίσκονται ήδη κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

World Central Kitchen: Η πολωνική ηγεσία καταγγέλλει τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στη Βαρσοβία

Οι πολωνικές αρχές καταγγέλλουν τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στην Βαρσοβία μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία σκοτώθηκαν οι επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους και ο 35χρονος Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ. Ο ισραηλινός πρεσβευτής, ο Γιάκοβ Λίβνε, έδωσε χθες συνέντευξη σε ηλεκτρονικό πολωνικό μέσο ενημέρωσης

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »