ΔΕΗ: Νέα άνοδος στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέα αναβάθμιση στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει η ΔΕΗ, με την επίδοσή της στο ESG Transparency Score να διαμορφώνεται στο 97%, από 91% το προηγούμενο έτος. Η επίδοση αυτή επιβεβαιώνει τη συνέπεια και τη σταθερή δέσμευση της ΔΕΗ στην ενσωμάτωση κριτηρίων περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης στη λειτουργία της, καθώς και στη διαφάνεια και την πληρότητα των στοιχείων που δημοσιοποιεί, σύμφωνα με τον Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, η ΔΕΗ βελτίωσε σημαντικά τη θέση της στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της ελληνικής αγοράς στον εν λόγω δείκτη, ανεβαίνοντας στην 6η θέση της συνολικής αξιολόγησης από τη 10η θέση την προηγούμενη χρονιά, καθώς και στη 2η θέση από την 3η θέση το προηγούμενο έτος στην κατάταξη του κλάδου.

Ο δείκτης ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική αγορά, καθώς περιλαμβάνει τις 60 εισηγμένες εταιρείες με τις υψηλότερες επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης. Ο δείκτης υπολογίζεται από το 2021, αποτυπώνοντας τη συνεχή πρόοδο των εταιρειών στη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση ESG στοιχείων.

Η επιλογή των εταιρειών βασίζεται στο “ESG Transparency Score”, το οποίο προκύπτει από την αξιολόγηση της ποιότητας και πληρότητας των πληροφοριών που δημοσιοποιούν, σύμφωνα με τον Οδηγό ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στον δείκτη εντάσσονται μόνο εταιρείες της Κύριας Αγοράς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διαφάνειας και διασποράς μετοχών, ενώ η βαρύτητα κάθε εταιρείας στον δείκτη συνδέεται άμεσα με την επίδοσή της σε θέματα ESG, αναδεικνύοντας εκείνες που παρουσιάζουν τις πιο ισχυρές πρακτικές βιωσιμότητας.

Η βελτιωμένη αξιολόγηση της ΔΕΗ προέκυψε μετά από εκτενή ανάλυση μίας σειράς κριτηρίων για τους πυλώνες Περιβάλλον – Κοινωνία – Εταιρική Διακυβέρνηση, σύμφωνα με τη μεθοδολογία «ESG Transparency Methodology», η οποία βασίζεται στον «Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών 2024». Παράλληλα, η αξιολόγηση πραγματοποιείται τόσο σε επίπεδο συνολικού δείγματος εισηγμένων εταιρειών, όσο και σε επίπεδο κλάδου δραστηριότητας, επιτρέποντας τη συγκριτική αποτύπωση της επίδοσης κάθε εταιρείας τόσο στο σύνολο της αγοράς, όσο και στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται.

Πράσινες επενδύσεις με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής

Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ υλοποιεί με σταθερά βήματα τον μετασχηματισμό της, με στρατηγική κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση. Στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου για την περίοδο 2026–2028, ο Όμιλος επιταχύνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ευέλικτη παραγωγή και σύγχρονες ενεργειακές υποδομές, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση τεχνολογιών καινοτομίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Με επίκεντρο την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2026, η ΔΕΗ στοχεύει στη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος. Παράλληλα, επενδύει στον εκσυγχρονισμό των δικτύων και στην παροχή νέων, προστιθέμενης αξίας λύσεων για τους πελάτες, στηρίζοντας τον εξηλεκτρισμό και την ψηφιακή μετάβαση.

Στόχος της ΔΕΗ είναι η δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας για την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Φρουροί Επανάστασης: Προειδοποιούν πλοία και το Ναυτικό των ΗΠΑ να μην πλησιάζουν τα Στενά του Ορμούζ γιατί θα στοχοποιηθούν

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μήνυμα των Φρουρών της Επανάστασης, με το οποίο διατάζουν τα πλοία να μην απομακρύνονται από τα αγκυροβόλια τους, προειδοποιώντας τα ταυτόχρονα ότι αν πλησιάσουν τα Στενά του Ορμούζ, αυτό θα θεωρηθεί συνεργασία με τον "Εχθρό". Παράλληλα στο μήνυμα τους οι Φρουροί της Επανάστασης, λένε ότι τα πλοία και οι ιδιοκτήτες

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Το κείμενο των ΗΠΑ για την εκεχειρία “δεν έχει καμία πρακτική σηµασία, είναι προσβολή για τη χώρα μας”

Ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, σε δήλωση που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι της οργάνωσης, ανέφερε ότι το έγγραφο που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο χαρακτήρισε ως κείμενο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ "δεν έχει καμία πρακτική σηµασία, αλλά αποτελεί προσβολή για τη χώρα μας".

Ιρανός υφ. Εξωτερικών: Το Ιράν δεν είναι έτοιμο για περαιτέρω άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για έναν νέο γύρο απευθείας συνομιλιών με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press, επειδή η Ουάσινγκτον αρνείται να εγκαταλείψει αυτό που αποκάλεσε "μαξιμαλιστικές" απαιτήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ ανέφερε επίσης στο AP ότι η Τεχεράνη δεν θα παραδώσει το εμπλουτισμένο ουράνιό

Το Περού ανέβαλε συμφωνία 2 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για την αγορά F-16

Οι ΗΠΑ άσκησαν κριτική κατά του Περού, αφού η Λίμα ακύρωσε την τελετή υπογραφής σύμβασης για την προμήθεια μαχητικών F-16 της Lockheed Martin, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Περού, Μπέρνι Ναβάρο, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι θα χρησιμοποιούσε "κάθε διαθέσιμο εργαλείο" εναντίον εκείνων που "συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ με κακή πίστη

Η ρωσική Rosatom δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Rosatom είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν και ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά την πρόοδο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν.

Ιρανός αξιωματούχος: Θα δοθεί προτεραιότητα στα πλοία που πληρώνουν για τη διέλευση από το Ορμούζ

Το Ιράν θα δώσει προτεραιότητα στα πλοία που καταβάλλουν το αντίτιμο για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο CNN το Σάββατο. "Δεδομένου του περιορισμού στον αριθμό των πλοίων που θα επιτρέπεται να διέρχονται, το Ιράν αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στα πλοία που ανταποκρίνονται ταχύτερα στα νέα πρωτόκολλα του Στενού του

Πάπας Λέων: Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ

Να ρίξει τους τόνους στον πόλεμο που άνοιξε εναντίον του ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχείρησε ο πάπας Λέων ΙΔ΄. "Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ" δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Αγκόλα της Αφρικής. "Οι ομιλίες που διαβάζω εδώ στην Αφρική, σε πολλές περιπτώσεις γράφτηκαν πριν

Η ΕΕ θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Συρία, θα ενισχύσει τις επαφές στο εμπόριο και στην ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εμβαθύνει τη σχέση της με τη Συρία επαναλαμβάνοντας τις επίσημες πολιτικές επαφές και ανοίγοντας τον δρόμο για πιο στενές σχέσεις στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Ρόιτερς, στο πιο πρόσφατο βήμα μιας ευρύτερης αλλαγής πολιτικής έπειτα από χρόνια 'παγωμένων' σχέσεων. Το έγγραφο, το

Related Articles

Popular Categories