18.6 C
Athens
May 6, 2021
Image default
MARKETS

Δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων για τη Wall Street

Δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων για τη Wall Street

Απώλειες για δεύτερη σερί συνεδρίαση κατέγραψε η Wall Street, καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου. 

Επίσης, τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα αποδεικνύονται ανεπαρκή ώστε να κρατήσουν αντίσταση στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού, που θέτει υπό αμφισβήτηση την προοπτική μιας ισχυρής παγκόσμιας ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 33.821,30 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,72% στις 4.133,50 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,92% στις 13.786,27 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, ανέφερε σε επιστολή του με ημερομηνία 8 Απριλίου ότι «η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει προσωρινά “λίγο υψηλότερο” πληθωρισμό φέτος, αλλά η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να διατηρήσει την όποια υπέρβαση του στόχου εντός ορίων».

«Δεν θέλουμε τον πληθωρισμό να ξεπερνά κατά πολύ το 2% και για παρατεταμένο διάστημα», τόνισε ο Πάουελ.

Πετρέλαιο: Επέτειος ενός χρόνου από την ιστορική «κατρακύλα» του 306%

Πτωτικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα κρούσματα «ρεκόρ» στην Ινδία επιδεινώνουν τις προβλέψεις για την οικονομία και κατ’ επέκτασιν την ενεργειακή ζήτηση της χώρας.

Η τιμή υποχώρησε επίσης εν μέσω της προόδου που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, με τον Ιρανό Πρόεδρο Hassan Rouhani να δηλώνει πως οι συζητήσεις για μια συμφωνία έχουν ολοκληρωθεί κατά 60-70%.

Οι ανωτέρω παράγοντες ανέτρεψαν τη στήριξη στην τιμή που πρόσφεραν στη διάρκεια των συναλλαγών η διακοπή των εξαγωγών από ένα λιμάνι της Λιβύης και η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 94 cents ή 1,5% και έκλεισε στα 62,44 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο κοντινό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 76 cents ή 1,2% στα 62,67 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent Ιουνίου έχασε 48 cents ή 0,7% στα 66,57 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι σήμερα κλείνει ένας χρόνος από το αρνητικό κλείσιμο του συμβολαίου ενός μήνα του WTI. Στις 20 Απριλίου του 2020, το συμβόλαιο Μαΐου, είχε βυθιστεί 306% ή 55,90 δολάρια στα -37,63 δολάρια.

Ήπια άνοδος για τον χρυσό

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν σήμερα οι τιμές του χρυσού, καθώς οι απώλειες των δεικτών στη Wall Street και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων επανέφεραν στο «ραντάρ» των επενδυτών το πολύτιμο μέταλλο.

 «Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί από τότε που έφτασαν σε χαμηλό στις 30 Μαρτίου», δήλωσε ο Adam Koos, πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group, στο Marketwatch. Ο Koos απέδωσε την άνοδο του χρυσού από τα τέλη Μαρτίου σε μια πτώση του δολαρίου ΗΠΑ την ίδια περίοδο, καθώς και σε μια ήπια πτώση των yields.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ υποχωρεί σήμερα κοντά στο 1,56%, διατηρώντας το αρνητικό πρόσημο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Το συμβόλαιο χρυσού παράδοσης Μαΐου κατέγραψε άνοδο 0,43% ή 7,70 δολάρια στα 1.778,30 δολάρια ανά ουγγιά. Αντίστοιχα το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου με άνοδο 7,80 δολαρίων στα 1.778,40 δολάρια.

Με μικρά κέρδη έκλεισε και το ασήμι, με το συμβόλαιο του Μαΐου να κερδίζει σχεδόν 0,1% στα 25,84 δολ. ανά ουγγιά. Στον αντίποδα, ο χαλκός  Μαΐου έχασε 0,6% στα 4,21 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου έχασε σχεδόν 0,9% στα 1.196,30 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου σημείωσε βουτιά 2% στα 2.757,40 δολ. ανά ουγγιά μετά το χθεσινό του ρεκόρ.

 • Τζερόμ Πάουελ
 • Wall Street
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός

  Related posts

  Κέρδη στις ευρωαγορές με τραπεζική στήριξη

  banks

  Ευρωαγορές: «Φρένο» στο ανοδικό ράλι του πανευρωπαϊκού δείκτη

  banks

  Πτώση 1,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

  banks

  Wall Street: Ανοδικό ξεκίνημα μετά την έγκριση του πακέτου τόνωσης

  banks

  Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές μετά το ράλι της Wall

  banks

  Απώλειες στο νήμα για Dow Jones και S&P

  banks