Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία τριών περιηγητικών διαδρομών στο εσωτερικό του ιστορικού τόπου της Σιάτιστας που συνδέουν μνημεία (αρχοντικά και εκκλησίες) και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης.

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020», στον άξονα προτεραιότητας «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων»η πρόταση του Δήμου Βοΐου με τίτλο: «Ανάδειξη περιηγητικών διαδρομών στον οικισμό Σιάτιστας Δήμου Βοΐου», προϋπολογισμού 1.502.300,00€.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει στόχο την προβολή της πολιτιστικής και της θρησκευτικής της κληρονομιάς και την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Θα γίνει ανάπλαση στην συνοικία «Χώρα»στις οδούς που οδηγούν στα Αρχοντικά Μανούση, Κατρανά, Νάκου, Τζώνου, και στην συνοικία «Γεράνεια» γύρω από την περιοχή του Αρχοντικού Πούλκως και στην περιοχή «Γλας».

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τεχνικών έργων αισθητικής αναβάθμισης (αντικατάσταση της επίστρωσης του οδοστρώματος με νέο λιθόστρωτο παραδοσιακού τύπου («καλντερίμι»), κατασκευή λίθινων καθιστικών, εγκατάσταση νέου οδοφωτισμού) στις περιοχές που θα αναπλαστούν και την δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη για την προβολή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Σιάτιστας και ειδικότερα των διαδρομών που θα αναδειχθούν.

Αναμένεται η δημοπράτηση του έργου ώστε αυτό να ξεκινήσει να υλοποιείται στα μέσα του 2023.

Επιπλέον, από την ίδια πρόσκληση εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση της πρότασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία Δικτύου Περιπατητικών Μονοπατιών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης» προϋπολογισμού 465.000,00€ που αφορά την βελτίωση, την σήμανση και την ανάδειξη δεκατριών περιπατητικών μονοπατιών της Περιφέρειας.

Δείτε την πρόταση του Δήμου στο ακόλουθο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Θέλετε λοιπόν να φύγετε από το Twitter; Προσέξτε τους κινδύνους