29.6 C
Athens
September 27, 2024
Image default
WORLD

Διαταγή Νετανιάχου στον στρατό να συνεχίσει να πολεμά – Δεν απάντησε στις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν απάντησε στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αντίθετα έδωσε διαταγή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει να πολεμά με όλες του τις δυνάμεις προς το παρόν.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Γάζα θα συνεχισθεί μέχρι να επιτευχθούν οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς από την πλευρά του απέρριψε τις αμερικανογαλλικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

“Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους”, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν διατυπώσει πρόταση για 21ήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί χρόνος για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση.

Συγκεκριμένα η κοινή τους δήλωση έχει ως εξής:

“Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση”.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε 75 στρατιωτικούς στόχους της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, στο νότιο τμήμα της χώρας καθώς και στην περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά).

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη “επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπου 75 τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων αποθήκες πυρομαχικών, εκτοξευτήρες έτοιμους να χρησιμοποιηθούν (κατά του ισραηλινού εδάφους) στρατιωτικά κτίρια, τρομοκράτες και τρομοκρατικές υποδομές”, δήλωσε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Related posts

Γάζα: Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπάλαχ

banks

Γαλλία: Η εφαρμογή Telegram του Πάβελ Ντούροφ θα διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημα τους

banks

Eντάσεις μεταξύ αστυνομίας και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών έξω από τον χώρο διεξαγωγής του τελικού της Eurovision στο Μάλμε

banks

Η Γαλλία καταγγέλλει την πολιτική “εκφοβισμού των δημοσιογράφων” που ασκεί το Κρεμλίνο

banks

Ισπανία: Μεγάλη πυρκαγιά σε 14ώροφο συγκρότημα κατοικιών στη Βαλένθια

banks

Συρία: Αμερικανική στρατιωτική δύναμη δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

banks