ΕΕ: Στο τραπέζι η αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών ντίζελ μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ

- 12.10

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ένωση συζητά με όλα τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), και όχι μόνο με τις ΗΠΑ, για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδεσμευτούν αποθέματα ντίζελ.

“Αυτή είναι μία από τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, την έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και είναι πιθανό να την χρησιμοποιήσουμε ξανά”, δήλωσε στο Euronews.

Η γαλλική πρόταση για την αποδέσμευση αποθεμάτων ντίζελ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την Παρασκευή γαλλική πρόταση για την αποδέσμευση πρόσθετων αποθεμάτων ντίζελ, ως απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ προς τις ευρωπαϊκές χώρες να διαθέσουν περισσότερες ποσότητες στην αγορά, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εκτοξευόμενες τιμές των καυσίμων, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συζήτησης.

Σε τηλεδιάσκεψη, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ συζήτησαν γαλλική πρόταση για την αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων βαρελιών ντίζελ από τις ευρωπαϊκές χώρες και την αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), δήλωσε η πηγή.

Οι χώρες συζήτησαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για περαιτέρω αποδέσμευση αποθεμάτων ντίζελ θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευση των ΗΠΑ να αποφύγουν μια μονομερή απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ, δήλωσε η πηγή. Οι ηγέτες των χωρών της G7 ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.

Οι ΗΠΑ είχαν απαιτήσει από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, να αποδεσμεύσουν 100 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ μέσα σε διάστημα 20 ημερών, δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η παγκόσμια προσφορά ντίζελ έχει πληγεί από τον πόλεμο στο Ιράν και την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία, μετά τις ζημιές που προκάλεσε η Ουκρανία σε πολλά από τα διυλιστήριά της. Κινέζοι διυλιστές έχουν επίσης αναστείλει τις εξαγωγές καυσίμων για τον Οκτώβριο, προκειμένου να ενισχύσουν τα εγχώρια αποθέματα, δήλωσαν πηγές.

Κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, οι χώρες της ΕΕ συζήτησαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για περαιτέρω αποδέσμευση αποθεμάτων ντίζελ θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευση των ΗΠΑ να αποφύγουν μια μονομερή απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ, δήλωσε μία από τις πηγές.

Τα 32 μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν τον Μάρτιο σε συντονισμένη αποδέσμευση 400 εκατομμυρίων βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, ως απάντηση στη διατάραξη του εφοδιασμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράν, στη μεγαλύτερη τέτοια αποδέσμευση στην ιστορία.

Ο Μακρόν θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της G7 για τη διάθεση αποθεμάτων

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνομιλία με τους ομολόγους του από το G7 για να συζητήσουν μέτρα σχετικά με τις παγκόσμιες αγορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων, αφού πρώτα συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία, ανακοίνωσε το Παλάτι του Ελιζέ την Παρασκευή.

Το Παλάτι του Ελιζέ πρόσθεσε ότι ο Μακρόν είχε τονίσει την ανάγκη οι χώρες του G7 να συνεργαστούν για την καταπολέμηση των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και την εξασφάλιση της προσφοράς διυλισμένων προϊόντων χωρίς περιορισμούς στις εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν σε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη να απαντήσουν με “μία φωνή” στην αυξανόμενη πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αποδέσμευση αποθεμάτων ντίζελ, μεταδίδει το Politico επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετείχαν στις συνομιλίες με αντικείμενο το πώς θα ανταποκριθούν στην πίεση της Ουάσινγκτον να αποδεσμεύσουν αποθέματα πετρελαίου ή να αντιμετωπίσουν απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico.

Όλες αυτές οι χώρες έχουν δεχθεί κατ’ ιδίαν πιέσεις από τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν αποθέματα, σύμφωνα με δύο από τα άτομα αυτά.

Οι χώρες, μαζί με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, συμφώνησαν σε τρία πράγματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: να αντιδράσουν στην πίεση με “συντονισμένη φωνή”, να διασφαλίσουν ότι “κάθε απόφαση για την αποδέσμευση αποθεμάτων θα παραπέμπεται σε επίπεδο ΔΟΕ [Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας]” και να επιδιώξουν να “μειώσουν την ένταση όταν μιλούν με τις ΗΠΑ”.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, με έδρα το Παρίσι, συντονίζει την ενεργειακή πολιτική μεταξύ των πλούσιων χωρών και επέβλεψε την αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου νωρίτερα φέτος, μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Η ιδέα είναι να υπάρξει “αποκλιμάκωση”, δήλωσε ένα από τα άτομα. “Να είμαστε κατά κάποιον τρόπο διεκδικητικοί αλλά θετικοί στην επικοινωνία… Όταν αντιμετωπίζεις ένα πεινασμένο λιοντάρι, δεν παίζεις κατ’ ανάγκη βρώμικα παιχνίδια μαζί του”, σημείωσε χαρακρηριστικά.

Μια ευρύτερη ομάδα χωρών, ορισμένες από τις οποίες έχουν επίσης δεχθεί πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, θα συζητήσει πώς θα ανταποκριθεί σε συνάντηση την Παρασκευή, πρόσθεσε το ίδιο άτομο.

Το Politico [ανέφερε νωρίτερα] ότι ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ ζητούσε την αποδέσμευση πετρελαϊκών αποθεμάτων ως εναλλακτική λύση στην επιβολή απαγόρευσης των εξαγωγών, από τις οποίες η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Η ζητούμενη αποδέσμευση 120 εκατομμυρίων βαρελιών ντίζελ σε διάστημα έξι μηνών θα αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών αποθεμάτων του βασικού αυτού καυσίμου μεταφορών στην ΕΕ.

Οι τιμές του ντίζελ αυξάνονται κατακόρυφα στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των πολέμων στην Ουκρανία και το Ιράν, ασκώντας πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει τις τιμές ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών. Οι ΗΠΑ είναι σημαντικός εξαγωγέας ντίζελ και σήμερα παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ των εισαγωγών της ΕΕ -κάτι που σημαίνει ότι μια απαγόρευση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών, παρά την έντονη αντίθεση από τον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ. “Το σκέφτομαι”, δήλωσε ο Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε εκδήλωση στο Οβάλ Γραφείο. “Μιλάω πολύ με τον [υπουργό Ενέργειας] Κρις [Ράιτ] και τον [υπουργό Εσωτερικών] Νταγκ [Μπεργκμάμ] γι’ αυτό- θεωρούν κατά κάποιον τρόπο ότι θα βοηθήσει το ντίζελ, αλλά μπορεί να αυξήσει την τιμή άλλων πραγμάτων”.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι το Ριάντ εξαπέλυσε 26 αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά

Οι φιλοϊρανοί Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι σαουδαραβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 26 πλήγματα κατά της πρωτεύουσας Σαναά σήμερα, μετέδωσε μέσο ενημέρωσης της οργάνωσης, καθώς κλιμακώνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Almasirah μετέδωσε ότι "εχθρικά αεροσκάφη" του βασιλείου, το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, έβαλαν στο στόχαστρο την πρωτεύουσα, η οποία

NOMOS AI Partner: Ο νέος ψηφιακός συνεργάτης για τους νομικούς επαγγελματίες

Τον νέο NOMOS AI Partner, παρουσίασε η βάση νομικής πληροφόρησης NOMOS, o οποίος λειτουργεί ως ένας έμπειρος συνεργάτης, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά τον νομικό επαγγελματία στην έρευνα, τη σύνταξη και τη σύνοψη νομικών κειμένων, αλλά και στην ανάλυση και μετάφραση εγγράφων, παρέχοντάς του γρήγορα και εύκολα αξιόπιστη πληροφορία, ακόμη και στις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές εργασίες. Με

Telekom: Συμφωνία της MagentaTV με την Amazon MGM Studios

Νέες κινηματογραφικές παραγωγές της Amazon MGM Studios, με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, έρχονται από τον Νοέμβριο στη MagentaTV της Telekom, στο πλαίσιο σύναψης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνεργασία με την Amazon MGM Studios, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας, ενισχύει περαιτέρω το περιεχόμενο της MagentaTV.

Μ. Ρούμπιο – Ντ. Μπέργκαμ: Μήνυμα στήριξης στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio (Μάρκο Ρούμπιο) και ο Υπουργός Εσωτερικών, Doug Burgum (Ντούκ Μπέργκαμ) στηρίζουν απόλυτα την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Στην δήλωση του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο, λίγο πριν την άφιξη του στην Ελλάδα, αναφέρει: "Η Πρέσβης Γκίλφοϊλ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην προώθηση της ατζέντας του

ΗΠΑ: Έρευνες της ακτοφυλακής για ιδιωτικό αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες – Χάθηκε η επικοινωνία

Εξαφανίστηκε ενώ πετούσε προς την Βοστόνη από τις Βερμούδες, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος τζετ με έξι επιβαίνοντες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ενημέρωσε την ακτοφυλακή, νωρίς σήμερα το πρωί ότι έχει χάσει την επικοινωνία με το αεροσκάφος. Πρόκειται για ένα τζετ Gulfstream που χρησιμοποιούνταν ως ιπτάμενο ασθενοφόρο

Ρούμπιο για Γκιλφόιλ: Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική

Μήνυμα στήριξης της πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο με δήλωσή του, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. «Η πρέσβης Γκίλφοιλ έχει αποδειχθεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική υποστηρίκτρια της ατζέντας του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει σε δήλωσή

Qualco Technology: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Executive Connect 2026

Η Qualco Technology, πάροχος λύσεων fintech και μέλος του oμίλου Qualco, ολοκλήρωσε με επιτυχία το Qualco Technology Executive Connect 2026, την τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση του θεσμού. Στελέχη από 15 χώρες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Μέση Ανατολή και την Ινδονησία, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για ένα ολοήμερο συνέδριο με ένα κεντρικό

Βολές Στουρνάρα κατά των κρυπτονομισμάτων

«Βλαβερά» και «εργαλεία κερδοσκοπίας» χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα ο Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, «κάθετα αντίθετος» στην ιδιωτικοποίηση του χρήματος. Η τοποθέτησή του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δημοσιοποιείται την ημέρα που η Αστυνομία ανακοίνωσε εξάρθρωση κυκλώματος απάτης με πρόσχημα επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Οι ενστάσεις του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν

Related Articles

Popular Categories